Κεντρική φωτογραφία: Έλληνες σλαβόφωνοι Γραικομάνοι Μακεδονομάχοι. Πρόκειται για το αντάρτικο σώμα του Λάζαρου Δογιάμα. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ούτε μια λέξη ελληνικά, αισθάνονταν όμως Έλληνες και πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ένωσή της με την Ελλάδα.
Η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik, στην ελληνόγλωσση ιστοσελίδα της, υποστηρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.
Οι Ρώσοι, αυτοί που ευθύνονται εξαρχής για τη δημιουργία του «μακεδονικού έθνους», ως προέκταση του βουλγαρικού, το οποίο εκείνοι δημιούργησαν στα πλαίσια του πανσλαβισμού και για να πετύχουν έξοδο στο Αιγαίο, είναι γνωστό ότι αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι Ρώσοι, που το περασμένο καλοκαίρι πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη, να εμπλέκονται σε σχεδιασμούς αποσταθεροποίησης στη Μακεδονία, που οδήγησε στην απέλαση διπλωματών τους από τη χώρα μας, δεν παραιτούνται ούτε μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας. Συνεχίζουν την υπονομευτική τους δραστηριότητα.
Στο δημοσίευμα του BBC, ήρθε να προστεθεί και δημοσίευμα από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, το οποίο αναφέρεται σε «κοινότητα σλαβόφωνων στην Ελλάδα» καθώς και σε μια «ομάδα αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών που διεκδικεί την αναγνώρισή της ως «μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας».
Ειδικότερα, το ρωσικό πρακτορείο πήρε συνέντευξη από το ιδρυτικό στέλεχος του «Ουράνιου Τόξου», Παύλο Βοσκόπουλο, ο οποίος συγκρίνει το Ελληνικό Κράτος με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας του ’30.
Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην ελληνική ηλεκτρονική έκδοση του Sputnik και έχει τίτλο «Ουράνιο Τόξο στο Sputnik: 500 χωριά μιλούν τη μακεδονική γλώσσα».
Αναφέρεται στην «κοινότητα σλαβόφωνων στην Ελλάδα», καθώς και σε μια «ομάδα αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών που διεκδικεί την αναγνώρισή της ως «μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας» και το «Ουράνιο Τόξο» είναι το κόμμα που, όπως ισχυρίζεται, εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά την μακεδονική γλώσσα».
Ωστόσο, ο κ. Βοσκόπουλος, στη συνέντευξη δηλώνει ότι υπάρχει η «σύγχρονη Μακεδονική ταυτότητα που δεν συνδέεται με την αρχαιότητα».
Ελάχιστοι ψήφοι
Η απήχηση του Ουράνιου Τόξου στη Μακεδονία είναι ισχνή.
Δεν ξέρουμε πόσα χωριά «μετράει» ο κ. Βοσκόπουλος, οι κάλπες πάντως λένε άλλα.
Στις ευρωεκλογές του 1999 έλαβε 4.951 ψήφους. Το 2004 6.176 ψήφους.
Στις ευρωεκλογές του 2009 κατήλθε με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο» και έλαβε στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας 4.530 ψήφους (0,09%), από τις οποίες οι 2.594 στις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας.
Έλληνες σλαβόφωνοι
Αυτό που μαρτυρά η ιστορία και η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα των σλαβόφωνων της Μακεδονίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα είχαν ελληνική συνείδηση.
Τους αποκαλούσαν Γραικομάνους, δηλαδή εκείνους που έχουν μανία με τους Έλληνες, μεγάλη αγάπη για τους Έλληνες.
Πολλοί μακεδονομάχοι ήταν σλαβόφωνοι.
Ο Κώττας ή Κώτες (Βουλγαρικά: Κώτε Χρήστωφ, Ελληνικά: Κωνσταντίνος Χρήστου) (Κώττας Φλώρινας, 1860 – Μοναστήρι, 27 Σεπτεμβρίου 1905), γνωστός και με το προσωνύμιο Αετός των Κορεστίων ή Κώττας Ρούλιας, ήταν σλαβόφωνος οπλαρχηγός από τη Ρούλια της Φλώρινας (χωριό που σήμερα ονομάζεται προς τιμήν του Κώτας). Ήταν Έλληνας Μακεδονομάχος και πρωτεργάτης του Μακεδονικού αγώνα.
Το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου του 1905 οι Οθωμανοί, αφού τον αιχμαλώτισαν, αποφάσισαν να τον κρεμάσουν.
Απαίτησε να του φέρουν Έλληνα ορθόδοξο ιερέα που τον μετάλαβε και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην πλατεία Ατ Παζάρ της πόλης του Μοναστηρίου.
Κατά τη διαδρομή έως την πλατεία ο Κώττας Χρήστου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, ξέφυγε από τους φρουρούς του και διέφυγε στα στενά σοκάκια της πόλης.
Ακολούθησε τεράστια κινητοποίηση των οθωμανικών δυνάμεων και ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της πόλης και τελικά συνελήφθη.
Οδηγήθηκε τελικά στην πλατεία Ατ Παζάρ και εκεί ο Κώττας απαίτησε να του λύσουν τα χέρια.
Ανέβηκε μόνος του στο ικρίωμα και αποφασισμένος και αφού φώναξε για τελευταία φορά στη μόνη γλώσσα που γνώριζε να μιλά «Ντα ζίβι Γκ(ά)ρτσια!» («Ζήτω η Ελλάς»), ή «Ζήτω το έθνος!» κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο.
Οι σλαβόφωνοι Μακεδόνες εξσλαβίστηκαν γλωσσικά τον μεσαίωνα. Η ελληνική τους συνείδηση όμως παρέμεινε ζωντανή και οι ίδιοι πρωτοστάτησαν σε όλους τους αγώνες του έθνους.
Άλλος σλαβόφωνος Έλληνας οπλαρχηγός ήταν ο θρυλικός Καπετάν Αποστολής από τη Στρούμνιτσα.
Η λαϊκή μούσα αφιέρωσε στον Καπετάν Αποστόλη ένα χαρακτηριστικό τραγούδι, εννοείται στο σλαβομακεδονικό γλωσσικό ιδίωμα, που λέει τα εξής:
«Βγήκε η βάβω (ή γριά) να δη τί γίνεται έξω από το χωριό.
»Βλέπει δεξιά, βλέπει αριστερά και τι να δη!
»Κομιτατζήδες περικύκλωσαν το χωριό.
»Τρέχει στον καπετάν Αποστόλη.
»— Πού είσαι καπετάν Αποστόλη να δης τί γίνεται. το χωριό μας είναι κυκλωμένο από Κομιτατζήδες.
»— Μη φοβάσαι, βάβω, ειμ΄ εδώ με τα παλληκάρια μου.
»—Πίσω, σκυλιά, γιατί όλους θα σάς φάμε. Κείνοι τρομαγμένοι αποτραβιούνται και του ανοίγουν πλατεία τον δρόμο.
»Και ο καπετάν Άποστόλης πάει να σμίξει με τούς Ελληνας αντάρτας, με τα γενναία παλληκάρια. Πόσο τον χάρηκαν! και τα βουλγαρικά σκυλιά έφυγαν ντροπιασμένα».
Ένα λαϊκό τραγούδι, στη ντοπιολαλιά των σλαβόφωνων Ελλήνων, λέει για τα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα:
«Να Γκραντάτς πούκαϊα, να Γκουμέντσα σλούσαϊα.
»Γκ’ρτσοι αντάρτσοι φ’ρλια, Μπουγκάρτσκι κούτσινια πάγκιατ.
»Μόμιτε σε σμέια πισκέσιε να Γκ’ρτσιτε.
»Γκ’ρτσιτε σε μόλια:
»Μπουγκάριν ντα ζακόλια, Μπουγκάριν ντα ζακόλια,
»Κρ’φτα ντα μα πία,
»Κρ’φτα ντα μα πία,
»ζέμια Γκ’ρτσια ντα ισμία».
Απόδοση στα ελληνικά:
«Στο Γκαντάτσι (κορυφή του Πάικου) πυροβολούσαν, στη Γουμένισσα ακούγαν.
»Έλληνες αντάρτες ρίχναν, Βουλγάρικα σκυλιά πέφταν.
»Τα κορίτσια κουβαλούσαν δώρα στους Έλληνες.
»Τους Έλληνες (αντάρτες) παρακαλούσαν:
»Βούλγαρο να σφάζαν, Βούλγαρο να σφάζαν,
»το αίμα του να πίναν,
»το αίμα του να πίναν,
»την Ελληνική γη να καθαρίζαν».
Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια για τους Έλληνες της Μακεδονίας, που λόγω ανελευθερίας είχαν υιοθετήσει ένα βουλγαρικό ιδίωμα και όταν ελευθερώθηκαν μετά από αιώνες σκλαβιάς, επανελληνίστηκαν γλωσσικά.
Ο ίδιος ο κ. Βοσκόπουλος του «Ουράνιου Τόξου» μπορεί να δηλώνει ότι ανήκει και στο έθνος των… τζεντάι, αυτό που συστηματικά αποκρύπτει όμως είναι πως όλη του η οικογένεια δηλώνουν Έλληνες.
Σχόλιο
Η παρέμβαση του Sputnik ήταν ωμή και χοντροκομμένη.
Αν δεν πρόκειται απλά για ανοησία του συντάκτη της ιστοσελίδας και γενικότερα της θεωρούμενης ως μάλλον κακώς πληροφορημένης για τις ελληνικές υποθέσεις διεύθυνσης του σάιτ (κάτι μάλλον αδύνατον), αλλά έχει να κάνω με άνωθεν εντολές από τη Μόσχα, εύλογα δημιουργείται σοβαρό θέμα.
Γεννώνται, δε, ερωτηματικά ως προς τους στόχους που εξυπηρετούν τέτοια προβοκατόρικα δημοσιεύματα.
Διότι, ναι μεν είναι γνωστή η αντίθεση της Μόσχας στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να φιλοξενείται συνέντευξη του Βοσκόπουλου, του «Ουράνιου Τόξου», η απόσταση είναι μεγάλη.
Και πλέον ξεπερνώνται τα όρια.
Να σημειωθεί πως ο τελευταίος επανειλημμένως στο παρελθόν έχει καταγγελθεί για στενές σχέσεις με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων.
Κατά καιρούς εμφανίστηκαν φήμες ακόμα και για χρηματοδότησή του από την βόρεια γείτονα.
Εσχάτως γίνεται λόγος για στενή σχέση με τον τουρκικό παράγοντα.
Το «Ουράνιο Τόξο», ως επί το πλείστον τάχθηκε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, και μάλλον υπέρ του προέδρου, Γκεόργκι Ιβανόφ, που εκπροσωπεί τη σκληρή γραμμή.
Το Sputnik ξεπερνώντας τα όρια (συνειδητά ή από λάθος), ενισχύει την αίσθηση ότι η Μόσχα δεν δείχνει τον πρέποντα σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της.
Να σημειωθεί ότι μετά τη συνέντευξη Βοσκόπουλου, ο ίδιος συντάκτης του Sputnik, δημοσίευσε κείμενο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών όπου φιλοξενούσε, μεταξύ των άλλων, τον Σκυλακάκη της Ντόρας Μπακογιάννη.
Είναι εμφανές ότι θέλουν να δώσουν «πάσα» στη Νέα Δημοκρατία για να εμφανιστεί, με κάθε ευκαιρία, κατά της κυβέρνησης και της Συμφωνίας.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)