Χάρτης στο επίσημο περιοδικό του υπ. Αμυνας της γειτονικής χώρας παρουσιάζει ελληνικά εδάφη ως δικές της «ιστορικές περιοχές»!
Αλγεινές εντυπώσεις αλλά και σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν ουσιωδών απαντήσεων προκάλεσε η δημοσίευση ενός άρθρου στο επίσημο περιοδικό του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας (Gazeta «Ushtria»), με αφορμή τα 147 χρόνια από το Συνέδριο του Βερολίνου. Ειδικότερα, το άρθρο, το οποίο έχει κι αυτό αρκετές επικίνδυνες αναφορές, συνοδεύεται από έναν ανιστόρητο χάρτη βγαλμένο από την πιο νοσηρή φαντασία των εθνικιστών της Αλβανίας και παρουσιάζει εκτεταμένα ελληνικά εδάφη ως «ιστορικές αλβανικές περιοχές», με αναγραφή μάλιστα παραποιημένων ονομάτων και εκτάσεων σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του το himara.gr και φαίνεται ξεκάθαρα και στον χάρτη της ντροπής, οι περιοχές της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας, της Πρέβεζας, της Άρτας και των Γρεβενών εμφανίζονται εντός της λεγόμενης «Εθνικής Αλβανίας». Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, οι αλυτρωτικές θεωρίες της «Μεγάλης Αλβανίας» συνεχίζουν να βρίσκουν αρκετούς υποστηρικτές και μάλιστα όχι μόνο σε εθνικιστικούς κύκλους αλλά και στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης Ράμα, καθώς πρόκειται για το επίσημο περιοδικό του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας. Δεν έχει μεσολαβήσει, άλλωστε, μεγάλο διάστημα από τότε που ο Έντι Ράμα από τη Θεσσαλονίκη επανέλαβε ανερυθρίαστα μπροστά σε Αλβανούς μετανάστες ότι «η Βόρειος Ήπειρος είναι ένας όρος που έχει πεθάνει».

Φαίνεται πως το δόγμα των «ήρεμων νερών» που έχουν ως οδηγό στο κυβερνητικό σχήμα αποδεικνύεται ένδειξη αδυναμίας και αδιαφορίας σε μια απολύτως καθοριστική γεωπολιτική συγκυρία. Πέρα, όμως, από τον κατάπτυστο χάρτη, στο άρθρο του ίδιου περιοδικού επιχειρείται τεκμηρίωση των εδαφών που έχουν προσαρτηθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο Συνέδριο του Βερολίνου κάνοντας λόγο για μια «ιστορική αδικία» σε βάρος των Αλβανών πολιτών, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα αναφερόμενα εδάφη «ανήκαν» στην Αλβανία και της αφαιρέθηκαν. Η προπαγάνδα και η άγνοια ρέουν άφθονες, καθώς, όπως επισημαίνει το himara.gr, «το αλβανικό κράτος δεν είχε καν ιδρυθεί το 1878, ενώ η Ήπειρος και τα Γρεβενά τελούσαν υπό οθωμανική διοίκηση (ως το 1912-3 όταν απελευθερώθηκαν από τον ελληνικό στρατό) και κατοικούνταν κατά πλειοψηφία από ελληνικό πληθυσμό».
«Η ιδιαίτερη σοβαρότητα της υπόθεσης», συνεχίζει το himara.gr, «έγκειται στο ότι ο χάρτης προέρχεται από το ίδιο το επίσημο περιοδικό του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, σε μια εποχή μάλιστα που επιδιώκει την ένταξή της στην Ε.Ε.». Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δέχεται ακόμα μία διπλωματική πρόκληση που έρχεται να προστεθεί σε άλλα ανοιχτά μέτωπα, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι οι γειτονικές χώρες φαίνεται πως έχουν μυριστεί «αίμα» από την υποτονική και ξέπνοη διπλωματική παρουσία της Αθήνας εντείνοντας τις παράλογες επιδιώξεις τους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Φωνή Λογικής της ευρωβουλευτού Αφροδίτης Λατινοπούλου, καταδικάζει την προκλητική στάση των Αλβανών και κατακεραυνώνει την ανυπαρξία της ελληνικής πλευράς.