Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση όσον αφορά την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία προχωρά σε κινήσεις που ενδέχεται να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Με τη συνδρομή της Γερμανίας και άλλων κρατών της κοινοπραξίας (Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο), η Τουρκία φέρεται να προχωρά στην αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, με την πιθανότητα να αποκτήσει και άλλες 20 μονάδες (option), αν και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης αυτών των αεροσκαφών δεν αναμένεται να είναι άμεσο.
Η απόκτηση αυτών των αεροσκαφών, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αγορά του προηγμένου πυραύλου Meteor, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τουρκική αεροπορική δύναμη.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί σοβαρή απειλή για την αεροπορική ισχύ της Ελλάδας, αλλά, σύμφωνα με αναλυτές, δεν ανατρέπει άμεσα την στρατηγική υπεροχή της χώρας μας στο Αιγαίο. Η πραγματική πρόκληση έγκειται στην απόκτηση του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών από την Τουρκία, καθώς η πλήρης ανάπτυξή τους και η απόκτηση της πλήρους επιχειρησιακής τους ικανότητας απαιτούν χρόνο και εκπαίδευση του προσωπικού.
Η Τουρκία θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να παραλάβει τα αεροσκάφη και να εκπαιδεύσει τους πιλότους και τους τεχνικούς που θα τα υποστηρίξουν, κάτι που προσφέρει στην Ελλάδα ένα παράθυρο χρόνου για να ενισχύσει περαιτέρω τη δική της αεροπορική ισχύ.
Το Eurofighter Typhoon, παρά τη χρονική καθυστέρηση, ενσωματώνει σύγχρονα χαρακτηριστικά που ενδέχεται να προσδώσουν στην Τουρκία ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Οι δυνατότητες του Eurofighter να φέρει τον πύραυλο Meteor, ο οποίος επιτρέπει σε αυτά τα αεροσκάφη να εμπλέκονται σε μάχες μεγάλου βεληνεκούς (BVR), καθιστούν την Τουρκία ιδιαίτερα ισχυρή στο πεδίο της αεροπορικής μάχης.
Επιπλέον, το Eurofighter διαθέτει ανώτερη τεχνολογία ραντάρ, η οποία, σε συνδυασμό με το αεροσκάφος Ε-7T (σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου), δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να ανιχνεύει και να παρακολουθεί στόχους από μεγάλες αποστάσεις, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές της ικανότητες σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.
Από την ελληνική πλευρά, η αεροπορία έχει ήδη επενδύσει σε νέα οπλικά συστήματα, όπως τα Rafale F3, τα F-16 Viper και τα πυραυλικά συστήματα Meteor, τα οποία ενισχύουν σημαντικά την αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας. Η πρόβλεψη ότι το ελληνικό οπλοστάσιο μπορεί να διατηρήσει τη στρατηγική υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στη συνδυαστική χρήση αυτών των συστημάτων και στην ενίσχυση των υποδομών της αεροπορίας.
Ωστόσο, το Eurofighter Typhoon και η απόκτηση του πυραύλου Meteor από την Τουρκία ενδέχεται να ανατρέψουν αυτήν την ισορροπία, αν και η πλήρης επιχειρησιακή ανάπτυξη της τουρκικής αεροπορίας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρόλο που η Ελλάδα έχει χρόνο για να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνάμεις, η χώρα αντιμετωπίζει και διπλωματικά αδιέξοδα, καθώς δεν έχει καταφέρει να μπλοκάρει την πώληση των Meteor στην Τουρκία. Η Ελλάδα, παρά τη συνειδητοποίηση της απειλής που συνιστά η τουρκική αεροπορική αναβάθμιση, καθυστέρησε να κινήσει διπλωματικές διαδικασίες για την αποτροπή αυτής της πώλησης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό κενό. Η αποτυχία να εμποδιστεί η απόκτηση του Meteor ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες, όχι μόνο για την αεροπορική ισχύ, αλλά και για την ευρύτερη στρατηγική των ελληνικών αμυντικών αγορών.
Η Ελλάδα, παρά τις υπάρχουσες προκλήσεις, παραμένει σε θέση να διατηρήσει την αεροπορική της κυριαρχία στο Αιγαίο για τα επόμενα χρόνια, εφόσον συνεχίσει να επενδύει με συνέπεια στις ένοπλες δυνάμεις της. Ωστόσο, η άμεση ανάγκη για στρατηγική προσαρμογή και ενίσχυση των αμυντικών υποδομών είναι επιτακτική, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή δείχνουν ότι η στρατηγική ισορροπία μπορεί να κριθεί από τη σωστή και έγκαιρη αμυντική προετοιμασία.