Τουρκικά συμφέροντα αναμένεται να πατήσουν πόδι μέχρι και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που έχουμε την έναρξη μιας νέας εποχής στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας
Καθώς οι διπλωματικές πιέσεις από νατοϊκούς κύκλους αυξάνονται, με στόχο να περιορίσουν την παρουσία Ρώσων και Κινέζων σε στρατηγικούς λιμένες και άλλες σημαντικές υποδομές της Ευρώπης, φαίνεται ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ένα «σκιώδες παιχνίδι» που ενδέχεται να ωφελήσει την Τουρκία, ενδυναμώνοντας την παρουσία της στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Παρά τις ενδείξεις αυτής της κατάστασης, η ελληνική κυβέρνηση, αντί να είναι σε εγρήγορση, φαίνεται να παραμένει αδιάφορη, αγνοώντας τα τεκταινόμενα.
Η Belterra, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, είναι η βασική μέτοχος του ΟΛΘ, κατέχοντας το 72,75% των μετοχών, ποσοστό που αύξησε πρόσφατα μέσω εξαγοράς 2.000 επιπλέον μετοχών. Αυτή η εταιρεία ελέγχει το 5,75% του ΟΛΘ και διοικεί την εταιρεία South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), η οποία κατέχει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ. Το υπόλοιπο ποσοστό της SEGT ελέγχεται από την γαλλική CMA CGM, η οποία περιλαμβάνει στον μετοχικό της σχήμα τον τουρκικό όμιλο Yildirim Holdings με 24% και την οικογένεια Σααντέ μέσω της Merit France SAS με 73%. Έτσι, μέσω της CMA CGM, ο τουρκικός όμιλος έχει ήδη σημαντική παρουσία στον ΟΛΘ.
Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για συνεργασίες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, έκανε ειδική αναφορά στην CMA CGM. Η εταιρεία αυτή, πρόσφατα, ανέλαβε τη λειτουργία του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Λαττάκειας στη Συρία, γεγονός που προσδίδει επιπλέον γεωπολιτική διάσταση στο ζήτημα.
Επιπλέον, η πρόσφατη προσφορά της οικογένειας Ντρέιφους, μέσω της ολλανδικής εταιρείας Leonidsport B.V., για την απόκτηση του 21% του ΟΛΘ μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, φαίνεται να μην έχει προχωρήσει. Η προσφορά είναι χαμηλότερη από την τιμή που προτείνει η διοίκηση του ΟΛΘ, με 27 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η εύλογη τιμή είναι μεταξύ 38,88 και 44,08 ευρώ. Η προσφορά έχει συγκεντρώσει μόλις το 2,1% των μετοχών του ΟΛΘ, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για την πραγματική πρόθεση των ενδιαφερόμενων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη προσφορά έχει επαναφέρει φήμες για «κρυφές» επαφές με την CMA CGM. Η επικεφαλής της Leonidsport, Ρωσίδα Μαργαρίτα Λούι Ντρέιφους, η οποία συνδέεται με μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους, ενδέχεται να έχει έρθει σε επαφή και με τουρκικά συμφέροντα, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή.
Σύσφιξη σχέσεων και πιθανή προδοσία
Η συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας φαίνεται πλέον να είναι γεγονός και όχι απλώς μια υπόθεση, με τα βήματα που γίνονται να δείχνουν την ενίσχυση της αμυντικής τους σχέσης σε νέο επίπεδο.
Ακολουθώντας την επίσκεψη αντιπροσωπείας της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας στην Άγκυρα, οι επαφές και οι ανταλλαγές υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ένα από τα πιο πρόσφατα γεγονότα αυτής της αυξανόμενης συνεργασίας ήταν το ταξίδι του ναυάρχου Κριστόφ Λουκά, διοικητή της θαλάσσιας ζώνης Μεσογείου του γαλλικού Ναυτικού, στην Τουρκία, συνοδευόμενος από την αντιπροσωπεία του.
Στην Άγκυρα, ο ναύαρχος Κριστόφ Λουκά είχε συνάντηση με τον ναύαρχο Ιαλτσίν Παγιάλ, αρχηγό του τουρκικού ναυτικού, για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων των δύο ναυτικών. Επιπλέον, ο Λουκά είχε συνομιλίες με τον αντιστράτηγο Öλκάι Αλτιντάγ, γενικό διευθυντή Άμυνας και Ασφάλειας του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. Αυτές οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας πιο δυναμικής και εμβαθυμένης συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.
Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, η Γαλλία βρίσκεται πολύ κοντά στην έγκριση της πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση μαχητικών Eurofighter. Η ενδεχόμενη αυτή απόφαση, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, ήδη προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση πάντως να παρακολουθεί αμήχανη και αδύναμη…