Αλλαγές στη θητεία, την στολή αλλά και τον εξοπλισμό των φαντάρων προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από την Αθήνα, όπου παρακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων.
του Χρήστου Μαζανίτη
Αλλαγές στην στολή αλλά και στον εξοπλισμό των οπλιτών – ειδικά των νεοσύλλεκτων στον Στρατό Ξηράς προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας.
«Θα αλλάξει και η στολή και ο εξοπλισμός του μαχητή. Σύγχρονο κράνος, προστατευτικά γυαλιά, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, εξαρτύσεις, διαφορετικό υδροδοχείο. Μια σειρά από αλλαγές που θα οδηγήσουν στον σύγχρονο μαχητή και τελικά στον σύγχρονο στρατό» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την ομιλία του στην ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στρατιωτών της 2024 Ε’ ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) – Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ) στη Θήβα.
Τον Υπουργό, τον οποίο συνόδευσε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης υποδέχθηκε στο Στρατόπεδο Υποστρατήγου Δημητρίου Ψαρρού ο Διοικητής του ΚΕΠΒ Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σιρλαντζής.
«Η θητεία από αγγαρεία πρέπει να μετατραπεί σε μια θητεία με ουσία. Σε μια θητεία ευκαιρία, και για την πατρίδα και για τον νεοσύλλεκτο» ανέφερε σε ότι αφορά τις προωθούμενες αλλαγές στη θητεία, επισημαίνοντας:
«Ο οπλίτης θα μπορεί να αποκτά δεξιότητες χρήσιμες για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά χρήσιμες και για τον ίδιο. Αυτό συνιστά ευκαιρία για να έχουμε έναν άρτια εκπαιδευμένο οπλίτη, ο οποίος μάλιστα θα μπορεί αν ο ίδιος το επιλέξει, δηλαδή σε εθελοντική βάση, να μετακαλείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τακτά χρονικά διαστήματα».
Βάσει του σχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τους επόμενους λοιπόν 24 μήνες, στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» η στρατιωτική θητεία αλλάζει. Θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων αλλά και ανάπτυξης ειδικών δεξιοτήτων.
Στο επίκεντρο θα είναι η εντατική επιχειρησιακή εκπαίδευση, οι οπλίτες θα αποκτούν γνώσεις οι οποίες θα τους καθιστούν έτοιμους για τις σύγχρονες προκλήσεις. Με την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων, απαραίτητων για την επιβίωση στο πλαίσιο των σύγχρονων επιχειρήσεων, αλλά και ειδικοτήτων πιστοποιημένων.
Στόχος είναι να εφοδιαστούν οι οπλίτες με γνώσεις που θα τους καθιστούν γενικά χρήσιμους και θα τους δίνουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για τη μετέπειτα ζωή τους και την επαγγελματική τους πορεία.
Όπως αποκάλυψε ο κος Δενδιας «Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι νέοι στον στρατό να είναι αντίστοιχες με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς».
Μηνύματα στην Τουρκία
Αργότερα ο Νίκος Δένδιας εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην Ξάνθη, στις εκδηλώσεις για τα 105 χρόνια από την Απελευθέρωσή της.
Στο Ηρώο της Ξάνθης, ο Υπουργός παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στέφανο.
Εν συνεχεία παρακολούθησε τη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν επίσης πολιτιστικές και εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και σύλλογοι.
Παρόντες ήταν επίσης, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-QHQ «Αχιλλέας» Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων, των Σωμάτων Ασφαλείας, άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και πολίτες.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων και της στρατιωτικής παρέλασης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:
«Θα ήθελα να δηλώσω τη μεγάλη μου χαρά και την τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Ξάνθη, στην Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, το 1919.
Λέω πάντα ότι οι επέτειοι έχουν νόημα όχι μόνο επειδή θυμόμαστε το παρελθόν και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους προγόνους μας, που διασφάλισαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας, αλλά έχουν νόημα γιατί δημιουργούν πρότυπα τα οποία πρέπει να ακολουθούμε για να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία μας και την ελευθερία μας στο παρόν και στο μέλλον.
Και όταν βρίσκομαι εδώ στη Θράκη, το ακραίο σημείο προς Ανατολάς, και του Ελληνισμού αλλά και της Ευρώπης, όλα αυτά τα λόγια αποκτούν ένα τελείως διαφορετικό νόημα.
Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι τα τελευταία ειδικά χρόνια έχει γίνει φανερό σε όλους, και εκτός Ελλάδος, το πόσο στρατηγική είναι η σημασία της Θράκης. Αποτελεί ένα κομβικό σημείο μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Έναν σαφέστατο διάδρομο επικοινωνίας. Μια περιοχή αναγκαία για τα συμφέροντα όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, θα μου επιτρέψετε να πω ευρύτερα, και του Δυτικού Κόσμου.
Χαίρομαι λοιπόν όταν βλέπω την τοπική κοινωνία να συμμετέχει με τόση ζέση στις εθνικές επετείους. Και τα νέα παιδιά, τους νέους ανθρώπους, αυτούς που βασιζόμαστε για το αύριο, να παρελαύνουν με υπερηφάνεια και καμάρι με τη σημαία της Πατρίδος μας.
Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά, επίσης, στη μουσουλμανική μειονότητα και να πω ότι αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικότητας της Θράκης. Έτσι τους βλέπουμε, έτσι τους αντιμετωπίζουμε.
Είμαι βέβαιος ότι η Θράκη θα ακμάσει ακόμη περισσότερο και θα τη δούμε στο σύντομο και όχι στο απώτερο μέλλον, να παίζει έναν κομβικότατο ρόλο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Χρόνια πολλά, να είστε πάντα καλά.
Σας ευχαριστώ πολύ».