Με σύντομα ρεπορτάζ σε ενημερωτικές ιστοσελίδες ροής τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην «11η τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Μονή Σουμελά» στις 23 Αυγούστου, για τον εορτασμό Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Τα σχετικά δημοσιεύματα βασίζονται στην αρχική ανταπόκριση του πρακτορείου ειδήσεων IHA και αποφεύγουν τον σχολιασμό, καταγράφοντας με ουδέτερο τόνο εικόνα περιορισμένης συμμετοχής και εμφανών μέτρων υψηλής αστυνομικής προστασίας στη Μονή Σουμελά.
Μόνο το Duvar τόλμησε
Εξαίρεση αποτέλεσε το σχετικό δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης/φιλελεύθερης Gazete Duvar που σημείωσε ότι η Θεία Λειτουργία η οποία επί δέκα χρόνια πραγματοποιείτο τον Δεκαπενταύγουστο «αναβλήθηκε εφέτος λόγω της στοχοποίησής της από πολιτικούς του κόμματος IYI [σ.σ. “Καλό Κόμμα” – Εθνικιστές], από τις “Τουρκικές Εστίες” και συγκεκριμένες άλλες [σ.σ.σ εθνικιστικές παρακρατικές] ομάδες, και πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου με περιορισμένη συμμετοχή», σημειώνοντας επίσης ότι πολύ περιορισμένη υπήρξε και η πρόσβαση δημοσιογράφων.
Τι έγραψε η κεμαλική Türkiye
Το θέμα προβλήθηκε και στο πρωτοσέλιδο της ευρείας κυκλοφορίας, φιλοκυβερνητικής / εθνικιστικής εφημερίδας «Türkiye», όπου υπό τον τίτλο «Πραγματοποίησαν την 11η Λειτουργία στη Σουμελά», αναφέρονται τα εξής:
«Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πραγματοποίησαν την 11η Λειτουργία στη Μονή Σουμελά στην περιοχή Maçka της Τραπεζούντας.
»Στη Λειτουργία όπου αυτήν τη φορά δεν παρέστη ο Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναριού [sic] Βαρθολομαίος χοροστάτησε ο Πατριάρχης [sic] Στέφανος Ντινίδης, Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως.
»Ο Ντινίδης ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού για την παροχή της άδειας».
«[…]Ο Ντινίδης ευχαρίστησε τις Αρχές, όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της Λειτουργίας και ιδιαίτερα τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy, μετέφερε δε τον χαιρετισμό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος εφέτος δεν παρέστη στη Λειτουργία.
»Παρόλο που παρευρέθησαν περισσότερα από 50 μέλη του Ορθόδοξου δόγματος του Χριστιανισμού από την Ελλάδα και τη Γεωργία, παρατηρήθηκε ότι η συμμετοχή ήταν αρκετά χαμηλή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
»Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Τραπεζούντα, ο υποναύαρχος εν αποστρατεία αναπληρωτής καθηγητής Cihat Yaycı [σ.σ. Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο «ψέκας» «μπαμπάς» της »Γαλάζιας Πατρίδας»] δήλωσε ότι η Λειτουργία στη Μονή Σουμελά θα πρέπει να ακυρωθεί επ’ αόριστον.
»Ο Yaycı τόνισε ότι “πρέπει να γίνει γι’ αυτό ό,τι χρειάζεται από την πολιτική [ηγεσία], τις ΜΚΟ και τους έντιμους ανθρώπους αυτής της επαρχίας”».
Έχει σημασία ότι πρόκειται για το πρώτο δημοσίευμα θεσμικού τουρκικού ΜΜΕ και μάλιστα υψηλής κυκλοφορίας που πλαισιώνει το θέμα της Θείας Λειτουργίας στη Μονή Σουμελά προβάλλοντας και τις επί μέρες δυναμικά παρούσες σε τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ακραίου εθνικιστικού χώρου διακηρύξεις περί «ανάγκης οριστικής παύσης» της αδειοδότησης τέλεσης Θείας Λειτουργίας στη Σουμελά, βάσει αιτιάσεων περί του Ορθόδοξου εορτασμού στη Σουμελά ως «προσχήματος αλυτρωτικών εκδηλώσεων», αιτιάσεων συνοδευόμενων και από έγερση ζητουμένων περί «αμοιβαιότητας».
Ιδιαίτερα επισημαίνεται συναφώς ότι η ίδια εφημερίδα είχε ως κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα τις εκτενείς δηλώσεις καταγγελίας «ελληνικών πρακτικών διακρίσεων εναντίον των “Τούρκων της Δυτικής Θράκης”», δηλαδή κάποιων γενίτσαρων Ελλήνων Μουσουλμάνων, στις οποίες προέβη [μέσω του Anadolu] η Πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγντέμ Ασάφογλου, υπό τους εξής τίτλους:
«Ελληνική δίωξη στους ομοεθνείς μας – Εξαντλούν τη Δυτική Θράκη – Κάνουν διακρίσεις. Κλείνουν μειονοτικά σχολεία. Εφαρμόζουν πρακτικές αφομοίωσης. Καταδικάζουν στη φτώχεια».
«Βλέπουν πρόβλημα ασφαλείας»
«Η Ελλάδα η οποία εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες, καταπιέζει την “τουρκική” μειονότητα στη “Δυτική Θράκη”.
»Η Τσιγντέμ Ασάφογλου, μέλος του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, περιέγραψε τα όσα βιώνει ως εξής:
»”Ενώ εμείς προσπαθούμε να είμαστε καλοί πολίτες, η Ελλάδα μάς περιθωριοποιεί και βλέπει τη μειονότητά μας ως “πρόβλημα ασφαλείας”».
«Δεν είμαστε ίσα με τους Ρωμιούς»
«Δυστυχώς, η “Τουρκική” Μειονότητα στην Ελλάδα στερείται πολλά από τα δικαιώματα που έχουν παραχωρηθεί στην Ρωμαίικη Mειονότητα στην Τουρκία.
»Ο πληθυσμός από 65% μειώθηκε σε 30%.
»Τα εδάφη μας διαλύθηκαν και η “Δυτική Θράκη” έγινε η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας.
»Έκλεισαν τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα.
»Μέσα σε 28 χρόνια ο αριθμός των σχολείων μειώθηκε από 231 σε 86.
»Τέσσερα από αυτά έκλεισαν φέτος».