Το απόρρητο σχέδιο «180» για το συνυποσχετικό στη Χάγη

geoathanas
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τους ψηφοφόρους 180 έδρες στη ΝΔ για αναθεώρηση του Συντάγματος και όλοι εκτίμησαν ότι αυτή η απαίτηση έχει να κάνει με το άρθρο 16 που εμποδίζει την κυβερνητική παράταξη να εκπληρώσει τον πόθο της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Όπως γράφει όμως ο Μανώλης Κοττάκης στην ΕΣΤΙΑ, τα πράγματα είναι ακόμη σοβαρότερα. Οι 180 χρειάζονται για να περάσει το απόρρητο σχέδιο παραπομπής των ελληνοτουρκικών στη Χάγη.
«Σύμφωνα μέ τά οριζόμενα στό άρθρο 28 παρ 2 καί 3 του Συντάγματος Γ γιά νά εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον καί νά προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη μπορεί να αναγνωρισθούν με συνθήκη ή συμφωνία σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση του νόμου που κυρώνει αυτήν την συνθήκη ή συμφωνία, απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών», γράφει και προσθέτει:
«Ή Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών σε περιορισμούς ως πρός την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας εφόσον υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της Ίσότητος και με τον όρο της αμοιβαιότητος.
Στήν παράγραφο 2 του άρθρου 28 του Συντάγματος έντάσσεται το συνυποσχετικό για την παραπομπή της διαφοράς μας με την Τουρκία στην Χάγη καθώς καί άλλων συναφών θεμάτων εφόσον αυτά προκύψουν άπό τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαγάγουν ανά δυάδες αρχικώς οι δύο νέοι ύπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας πιθανός ό Κωστής Χατζηδάκης καί της Τουρκίας πιθανός ό Ιμπραήμ Καλίν καί άκολούθως οί δύο νέοι ήγέτες πού θά προκύψουν άπό τίς εκλογές οί κύριοι Μητσοτάκης καί Έρντογάν ώς φαίνεται. Στήν παράγραφο 3 του άρθρου 28 του Συντάγματος θά μπορούσαν νά περιληφθούν γιά νά δοθεί έμφαση ή κανονική διαδικασία προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος οί μονομερείς αποφάσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας γιά τήν επέκταση των χωρικών μας υδάτων έως τά 12 ναυτικά μίλια μέ γεωγραφική διαφοροποίηση κατά τό πρότυπο Σημίτη-Ροζάκη-Παμπούκη του 2003 ώστε νά ανοίξουν θαλάσσιοι διάδρομοι στό Αιγαίο γιά τήν τουρκική ναυσιπλοΐα καί τίς τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

Σε γεωπολιτική άσκηση με ευρύτερες ατλαντικές και ευρωπαϊκές διαστάσεις εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πρώτον πάνω στην αποκάλυψη του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη για τον κρυφό στόχο της επίτευξης πλειοψηφίας 180 εδρών και πεντακομματική Βουλή για μια αμιγώς φιλελεύθερη αναθεώρηση του Συντάγματος ( το σενάριο είναι υπαρκτό παρά τις διαψεύσεις ) και δεύτερον στον ανταγωνισμό ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ για την επίζηλη δεύτερη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης , η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός «180» – αυτοδύναμος ή αθροιζόμενος – αφορά ένα άλλο απόρρητο σχέδιο: Το σχέδιο παραπομπής μέρους των ελληνοτουρκικών διαφορών όπως η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος «Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη μπορεί να αναγνωρισθούν με συνθήκη η συμφωνία σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα . Για την ψήφιση του νόμου που κυρώνει αυτή την συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των Βουλευτών(…)

Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας εφόσον υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον ,δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητος και με τον όρο της αμοιβαιότητος» .

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 28 του Συντάγματος εντάσσεται το συνυποσχετικό για την παραπομπή της διαφοράς μας με την Τουρκία στην Χάγη καθώς και άλλων «συναφών θεμάτων» εφόσον αυτά προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγουν ανά δυάδες αρχικώς οι δύο νέοι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας ( πιθανός ο Κωστής Χατζηδάκης) και της Τουρκίας (πιθανός ο Ιμπραίμ Καλίν) και ακολούθως οι δύο νέοι ηγέτες που θα προκύψουν από τις εκλογές: Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν ως φαίνεται. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 του Συντάγματος θα μπορούσαν να περιληφθούν για να δοθεί έμφαση ( η κανονική διαδικασία προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος)οι μονομερείς αποφάσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας για για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων έως τα 12 μίλια με γεωγραφική διαφοροποίηση (κατά το πρότυπο Σημίτη-Ροζάκη-Παμπούκη του 2003 ) ώστε να ανοίξουν θαλάσσιοι διάδρομοι στο Αιγαίο για την τουρκική ναυσιπλοία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η «Εστία της Κυριακής» είναι σε θέση να γνωρίζει τους άξονες του σχεδίου για τα ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και σας το παρουσιάζει για να γίνει κατανοητό στο ευρύ κοινό γιατί έχει μείζονα σημασία για τους συμμάχους μας, για τους γείτονες μας, για το πολιτικό μας σύστημα και για τον ελληνικό λαό η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου. Η εξουσιοδότηση που θα κληθούν να δώσουν οι εθνοπατέρες μας προκειμένου να αχθούν κρίσιμα θέματα εθνικής κυριαρχίας στην Χάγη απαιτεί 180 ψήφους. Κρίσιμη για την επίτευξη ή μη της πλειοψηφίας αυτής θα αποτελέσει η αρχιτεκτονική του Κοινοβουλίου ( από πεντακομματική έως οκτακομματική), η στάση των τεσσάρων μουσουλμάνων Βουλευτών της Θράκης που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ (οι τρεις είναι ερντογανικοί , ο ένας κεμαλικός ευρωπαιστής) καθώς και η είσοδος ή μη των κομμάτων «Νίκη» , «Πλεύση Ελευθερίας» και «Μερα25» ( χαίρει εκτιμήσεως στο Λονδίνο) .

Κρίσιμη θα είναι επίσης η στάση του ιδίου του Προέδρου Ερντογάν ειδικώς αν κατά την τελευταία του θητεία κάνει λελογισμένη δυτική στροφή και απελευθερώσει πολιτικούς κρατουμένους προκειμένου να διορθώσει το προφίλ του στην Ουάσιγκτον προς απόσπαση ανταλλαγμάτων.

Το απόρρητο σχέδιο «180» προβλέπει

1. Συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών Ελλάδος και Τουρκίας στον οποίο θα συμφωνηθεί η εγκατάλειψη των διερευνητικών επαφών και αντί αυτών οι απευθείας διαπραγματεύσεις, φαινομενικά χωρίς την μεσολάβηση τρίτου (κατά το πρότυπο των Πρεσπών) σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών .

2. Στόχος των διαπραγματεύσεων εξπρές θα είναι σε πρώτη φάση η υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ των δύο χωρών για να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα και η επίλυση του ζητήματος των χωρικών υδάτων. Η Ελλάς επειδή πρόκειται για μονομερές δικαίωμα δεν πρόκειται να ζητήσει την συναίνεση της Άγκυρας αλλά την κατανόηση της. Σύμφωνα με το σχέδιο θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, στις ακτές της Εύβοιας και στις ακτές νοτίως της Κρήτης. Ενώ θα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα κατά τρόπο διαφοροποιημένο ανά περιοχή στα 7 ή τα 9 μίλια ώστε να διευκολύνει την Τουρκία να αποκτήσει διαδρόμους ιδιοκτησίας της για την ναυσιπλοία της και το πολεμικό ναυτικό της σε όλο το Αιγαίο. Ακόμη και στο μέσον του , δυτικά του 25ου μεσημβρινού στις πλάτες της άμυνας των νησιών του Αιγαίου. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο βαθύ μέλλον αν δεν μας καλύπτει το Σύμφωνο Μη Επίθεσης.

Το θέμα των χωρικών υδάτων έχει επίσης τεράστια σημασία για το ζήτημα της ναυσιπλοίας στα Στενά του Βοσπόρου που επηρεάζει άμεσα τις ρωσοτουρκικές και τις αμερικανορωσικές σχέσεις.

3. Ψήφιση συνυποσχετικού Ελλάδος-Τουρκίας για την παραπομπή των δύσκολων προς επίλυση διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να αποφύγουν την πολιτική ευθύνη για την τελική λύση οι δύο κυβερνήσεις.

Σε αυτό προτείνεται να ενταχθούν οι διαφορές για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα καθώς και το αίτημα της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Σε ό,τι αφορά το συνυποσχετικό η Ελλάδα θέλει προηγουμένως να καταλήξει σε υπογραφή συνυποσχετικού με την Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες και γι αυτό είναι δυστυχώς υποτονική στο ζήτημα της φυλάκισης του μειονοτικού Δημάρχου Χειμμάρας Φρέντυ Μπελέρη. (Στην ουσία τον θυσιάζει. Αν και το μείζον θέμα στην περιοχή δεν είναι μόνον η ελληνική καταγωγή του αλλά κυρίως το ποιος ελέγχει την αδειοδότηση των οικοπέδων της Χειμάρρας). Το Διεθνές Δικαστήριο θα κληθεί να οριοθετήσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με βάση τις διεθνείς συμφωνίες Ελλάδος-Αιγύπτου, Ελλάδος-Ιταλίας, Ελλάδος-Αλβανίας και Τουρκίας – Λιβύης(παράνομο μνημόνιο).

Ακανθώδες και ευαίσθητο είναι το μέγα ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων που κατά την Τουρκία υπαγορεύεται από την Διεθνή Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Ακανθώδες γιατί η Ελλάς καλείται να άρει τις επιφυλάξεις Κρατερού Ιωάννου και Ευάγγελου Βενιζέλου στην δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης όταν πρόκειται για θέματα εθνικής κυριαρχίας (γκρίζες ζώνες) και εθνικής άμυνας. Ακανθώδες επίσης γιατί τρίτες δυνάμεις εισηγούνται στην Ελλάδα και την Τουρκία το μοντέλο Κένεντι στην κρίση των πυραύλων της Κούβας.

Ήδη προγραμματίζεται μάλιστα για τον Ιούλιο στην περιοχή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του ειδικού μεσολαβητή για θέματα ενέργειας Άμος Χοκστάιν. Ενώ ο υπερδραστήριος Αμερικανός πρέσβης Τζωρζ Τσούνης ( που με διαρροές στην «Καθημερινή» διέψευσε ότι ήταν ενήμερος για το αποτέλεσμα των 20 μονάδων της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ από τις …18 Μαίου ) δήλωσε προσφάτως ότι οι διαφορές Ελλάδος-Τουρκίας δεν είναι αξεπέραστες όπως οι διαφορές Ισραήλ-Παλαιστίνης και εν πάση περιπτώσει κανείς από τα δύο κράτη δεν έχει 100% δίκαιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ιδέες που εισφέρουν οι σύμμαχοι τους χωρίς να αναμιγνύονται ευθέως στην διαπραγμάτευση μας το ιδεώδες είναι το μοντέλο Τζον Κένεντι. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ το 1962 αποδέχθηκε μυστικά την απομάκρυνση αμερικανικών πυραύλων που είχαν εγκατασταθεί σε τουρκικό έδαφος μετά την δημιουργία από τον Νικήτα Χρουτσώφ βάσεων εγκατάστασης και εκτόξευσης σοβιετικών πυραύλων από το έδαφος της Κούβας προς το έδαφος των ΗΠΑ. Το αυτό μοντέλο ταυτόχρονου αφοπλισμού προτείνεται σήμερα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Να αποσύρει η Ελλάδα όποιους «επιθετικούς» κατά την Τουρκία πυραύλους διατηρεί στα νησιά του Αιγαίου υπό τον όρο της απόσυρσης της Τέταρτης Στρατιάς από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Έχει σημασία ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στον Alpha επέμεινε ότι «κανένας Έλληνας πρωθυπουργός και σίγουρα όχι εγώ δεν πρόκειται να συζητήσει στον διάλογο θέματα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας νησιών». Είναι ειλικρινής. Είναι όμως άγνωστο πως θα αντιδράσει στην δυτική πίεση που επιθυμεί την αποστρατιωτικοποίηση για να καταστήσει τα νησιά του Αιγαίου ουδέτερη πράσινη ζώνη μεταφοράς ενέργειας προς τον Βορρά αν το αίτημα είναι να κρίνει την υπόθεση το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό ενώ πάμε μόνον για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα οι Τούρκοι ίσως ζητήσουν προδικαστικά να κριθεί το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών με βάση την Λωζάννη προκειμένου να ξεκαθαριστεί από ποιο σημείο του εδάφους της ελληνικής επικράτειας θα χαραχθούν οι γραμμές βάσης για την οριοθέτηση.

Υπό το φώς αυτών των δεδομένων η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου και κυρίως ο αριθμός των κομμάτων που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτό είναι κρίσιμης γεωπολιτικής και εθνικής σημασίας. Ο πρωθυπουργός έδειξε στην συνέντευξή του στον Alpha ρεαλισμό για το αποτέλεσμα φθάνοντας να μιλήσει για την πιθανότητα ακόμη και ανάδειξης οκτακομματικής Βουλής. Ενώ σαφέστατα προτιμά την πεντακομματική γιατί χρειάζεται το 180 ή κάτι κοντά στο 180 και για την συνταγματική αναθεώρηση σοκ που ετοιμάζει όσο και για την υπερψήφιση σε ύστερο χρόνο του δύσκολου συνυποσχετικού. Ωστόσο αυτό είναι δύσκολο. Τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν το 16% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος και ψηφίστηκαν από 1 εκατομμύριο πολίτες! Το 1% από αυτό το 16% αν μετακινηθεί ισομερώς αρκεί για να μπουν στην Βουλή τα κόμματα «Νίκη», «Πλεύση Ελευθερίας», «Μερα25». Αλλοιώσεις της τάξης του 0,5% δεν αρκούν για να αποτρέψουν την είσοδο τους.

Η «Εστία της Κυριακής» γνωρίζει ότι η ΝΔ σιωπηρώς θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει το υπεσυντηρητικό πατριωτικό κόμμα «Νίκη» χωρίς να του επιτεθεί κατά μέτωπο σε πρώτη φάση. Ο κύριος Μητσοτάκης μελετά την ιδέα να επισκεφθεί το Άγιο Όρος όπου ευρίσκεται η καρδιά της πνευματικής επιρροής των ψηφοφόρων της «Νίκης».Προηγήθηκε πριν τις εκλογές επίσκεψη στην μοναστική κοινότητα του Άθω για τον ίδιο λόγο επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υφυπουργού Γιάννη Μπρατάκου.

Η «Εστία της Κυριακής» γνωρίζει επίσης ότι πολιτικός αρχηγός έθεσε το θέμα του κόμματος «Νίκη» εκτός πρακτικών στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ισχυριζόμενος ότι υποστηρίζεται από κέντρα εκτός Ελλάδος. Και σύμφωνα με τις διαρροές συνεργατών του συνεφώνησαν και οι άλλοι αρχηγοί. Με την προσθήκη ότι το έργο της αποδόμησης του θα το αναλάβουν οι κατά τόπους Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας. Στις ελληνικές διπλωματικές αρχές πάντως δεν έχουν φθάσει τέτοιες πληροφορίες μέχρι στιγμής. Το γεγονός είναι πάντως ενδεικτικό. Εάν μετά το «δημοκρατικό τόξο» επιχειρείται η δημιουργία και «συμμαχικού τόξου» για νέο αποκλεισμό κόμματος για την διαμόρφωση των συσχετισμών του Κοινοβουλίου που συνδέονται και με το συνυποσχετικό και με την αναθεώρηση του Συντάγματος κάτι δεν πάει καλά στην Ελληνική Δημοκρατία. Ας ευχηθούμε πως όχι και πως όλα είναι διαδόσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.