Σε συνέντευξη της η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ατελείωτες ακρογιαλιές στο Αιγαίο, άρα έχει και δικαιώματα σε αυτό. Μετά από το «δεν έχω ταμπού» που είχε δηλώσει για τη συνεκμετάλλευση ,έρχονται τα ακρογιάλια της Τουρκίας που είναι «ατελείωτα».
Οι αριθμοί άλλα λένε και καλό είναι να μην τους αποφεύγουν οι πολιτικοί μας, ειδικά όταν θέλουν να μιλήσουν για εθνικά θέματα.
1. Σύμφωνα με το World Factbook της CIA, η Ελλάδα έχει μήκος ακτογραμμών 13676 χλμ. (11η θέση παγκοσμίως) ενώ η Τουρκία έχει 7.200 χλμ. (17η θέση παγκοσμίως.
Οι διαφορές οφείλονται στον τρόπο μέτρησης.
Συνθήκη της Λωζάνης
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στο Αιγαίο.
Στη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία έχει παραιτηθεί από κάθε εδαφική κυριαρχία πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της. Τόσο Αιγαίο της αναλογεί.
«Η ληφθείσα απόφασις τη 13η Φεβρουαρίου 1914 υπό της Συνδιασκέψεως του Λονδίνου εις εκτέλεσιν των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17/30 Μαΐου 1913, και 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1/14 Νοεμβρίου 1913, η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τη 13 Φεβρουαρίου 1914 και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, επικυρούνται, υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης των συναφών προς τας υπό την κυριαρχίαν της Ιταλίας διατελούσας νήσους, περί ων διαλαμβάνει το άρθρον 15. Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν» (Άρθρο 12).
Δηλαδή, η Τουρκία κρατά μόνο Ίμβρο, Τένεδο, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Λαγουσών (ή Μαυρυών) και όσα νησιά ή βραχονησίδες απέχουν μέχρι τρία μίλια απόσταση από τις ακτές της.
Όλα τα άλλα τα έχει χάσει. Σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα, που με τη Συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήθηκαν στην Ιταλία και η Ιταλία μας τα παρέδωσε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι επίσης σαφής:
«Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου (όρα χάρτην υπ’ αρ. 2)» (Άρθρο 15).
Και γίνεται ξανά σαφής στο άρθρο 16: «Η Τουρκία δήλοι ότι παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συνθήκης ορίων, ως και επί των νήσων, εκτός εκείνων ων η κυριαρχία έχει αναγνωρισθή αυτή δια της παρούσης Συνθήκης, της τύχης των εδαφών και των νήσων τούτων κανονισθείσης ή κανονισθησομένης μεταξύ των ενδιαφερομένων».
Με απλά λόγια: Η Τουρκία έχει παραιτηθεί από ό,τι απέχει πέρα από τρία μίλια από τις ακτές της.
Να το εμπεδώσουν οι σημιτομητσοτάκηδες…
Η Ντόρα θέλει να καταργήσει τις Συνθήκες και να μοιράσει το Αιγαίο με τους Τούρκους
H Ντόρα Μπακογιάννη επέλεξε να κάνει δύο δημόσιες εμφανίσεις, στην ΕΡΤ και στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ, ενημερώνοντας τους Έλληνες ψηφοφόρους, τα διεθνή ΜΜΕ και την Άγκυρα ότι «Η Τουρκία έχει ακρογιαλιές ατελείωτες πάνω στο Αιγαίο, άρα έχει κάποιο δικαίωμα κι εκείνη πάνω στο Αιγαίο».
Κούνησε, μάλιστα, δασκαλίστικα το δάχτυλο στους πολίτες ότι μιλάμε για πράγματα «αυτονόητα για όποιον ασχολείται».
Δηλαδή, όλες οι Συνθήκες που υπάρχουν μέχρι τώρα και ρυθμίζουν την κυριαρχία στο Αιγαίο, στα νησιά του και στη θάλασσα, δεν αποτελούν την εικόνα από το μέλλον που μας περιγράφει η Μπακογιάννη. Στο δικό της μέλλον προφανώς οι δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες «σχετικοποιούνται».
Κατά την Μπακογιάννη, όσοι συμφωνούν πως οι Συνθήκες είναι αυτές που στην παγκόσμια σκηνή ορίζουν λεπτομερώς τα δικαιώματα και την κυριαρχία των σύγχρονων ειρηνικών χωρών είναι… ακραίοι, ανεδαφικοί ή άσχετοι.
Κατά την Μπακογιάννη, «αν συμφωνήσουμε στο Δίκαιο της Θάλασσας, όλα τα υπόλοιπα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε».
Κι εδώ είναι η ερώτηση προς την Ντόρα, η οποία μέσα σ’ όλα υπήρξε και ΥΠΕΞ για τρία χρόνια: Ποια είναι «όλα τα άλλα» που είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε;
Όλα καταγράφονται, εξηγούνται και κατοχυρώνονται λεπτομερώς στις Συνθήκες, που αλληλοκαλύπτονται.
Η ίδια η Ελλάδα, δηλαδή, θα κινηθεί αυτοκτονικά για να ακρωτηριάσουμε μόνοι μας νόμιμα δικαιώματά μας ως χώρα ανοίγοντας κουβέντα «για όλα τα άλλα»;
Για να δώσουμε, όπως θεωρεί η Μπακογιάννη ότι πρέπει να γίνει, δικαιώματα πάνω στο Αιγαίο στην Τουρκία, πέρα απ’ αυτά που περιγράφονται στις Συνθήκες;