Ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 27 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος όρος ηλικίας στη χώρα θα αυξηθεί.
Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε η πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διεξήχθη από τον καθηγητή Βύρωνα Κοτζαμάνη, όπως αναφέρει το SchengenVisaInfo.com.
Στα αξιοσημείωτα της μελέτης, είναι ότι αναφέρει πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης είναι μέσω της μετανάστευσης και ότι το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του εργασιακά ενεργού πληθυσμού και την καταπολέμηση της γήρανσης.
Η μελέτη σημείωσε ότι ενώ η Ελλάδα έχει παρουσιάσει τη δραματική εικόνα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού σύμφωνα με άλλη μελέτη του καθηγητή, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα, εγείροντας έτσι φόβους υπερπληθυσμού.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός, που ήταν μόλις ένα δισεκατομμύριο το 1800, ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και συνεχίζει να αυξάνεται, υπολογίζοντας ότι θα φτάσει τα δέκα δισεκατομμύρια λίγο πριν από το τέλος του αιώνα, με βάση το προβλεπόμενο σενάριο.
Η ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία του 2021 που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, αποκάλυψαν ότι ο πληθυσμός στην Ελληνική Δημοκρατία ανέρχεται συνολικά σε 9.716.889 άτομα, σε σύγκριση με 9.904.286 που ήταν εγγεγραμμένοι το 2011, αποκαλύπτοντας έτσι ότι σημειώθηκε μια μείωση κατά 187.397, ενώ τόνιζε ότι πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα.
Η μελέτη αποκάλυψε ακόμα ότι «η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού όχι μόνο δεν θα σταματήσει μέχρι το 2050, αλλά αναμένεται να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της», τονίζοντας παράλληλα ότι το φαινόμενο της γήρανσης θα επιταχυνθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι θα ζήσουν ακόμη περισσότερο.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολίες, αφού δεν θα υπήρχε αρκετό εργατικό δυναμικό μεταξύ 18 και 65 ετών για να καλυφθούν οι συντάξεις των ηλικιωμένων με τις εισφορές τους.
«Μόνο μέσω της μετανάστευσης…»
Σύμφωνα με τη μελέτη Κοτζαμάνη που έγινε με τη βοήθεια του Γιώργου Κοντογιάννη, Δημογράφου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «άμεση παρέμβαση στα πληθυσμιακά γεγονότα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της μετανάστευσης και προς αυτή την κατεύθυνση η Πολιτεία καλείται να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του ενεργού πληθυσμού και να σταματήσει τη γήρανση».
Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν έξι διαφορετικά σενάρια ως προς αυτό, η μείωση του μόνιμου πληθυσμού στην Ελλάδα τα επόμενα 35 χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί.
Όπως αποκαλύπτει η μελέτη μέχρι το 2035, ο πληθυσμός στην Ελλάδα θα κυμαίνεται μεταξύ 9,5 και συνολικά 10,4 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή, το 2015 ο πληθυσμός ήταν 10,9 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι ο πληθυσμός θα μειωθεί από 450.000 μέχρι 1,4 εκατομμύρια άτομα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2015.
Η μελέτη σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις είναι πιο δυσοίωνες για το 2050.