Με αφορμή την έγκριση της ΜΚΟ «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» αλλά και τους σκοπούς-δράσεις της ΜΚΟ, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε μια παρόμοια ιστορία…
Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή…
Το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθμόν 117/2021 απόφασή του, έβαλε φρένο στην ιδεολογική διαστροφή και στα καλοπληρωμένα σχέδια εκείνων που ονειρεύονται δήθεν «μακεδονική» μειονότητα εντός Ελλάδος.
Το σωματείο στην Ηράκλεια Σερρών με την επωνυμία “Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ”, του οποίου το καταστατικό συγκεκαλυμμένα ανέφερε ότι είχε σκοπό να μεταλαμπαδεύσει την «ντόπια» γλώσσα και να γιορτάζει τις εθνικές εορτές των «ντόπιων» εξυμνώντας του ήρωές τους.
Στις 9 Απριλίου του 2019 εκδικάστηκε η υπόθεση. Η απόφαση του Πρωτοδικείου Σερρών (12 Σεπτ. 2019) ήταν πραγματικός καταπέλτης, η οποία έβαλε λουκέτο στο εν λόγω Σωματείο για λόγους διατήρησης Δημόσιας Τάξης. Έγινε σαφές ότι η μητρική γλώσσα των ντόπιων Σερραίων είναι η Ελληνική κι ότι το Σωματείο επιχείρησε να παραπλανήσει τους πολίτες που θα εμπιστεύονταν τα παιδιά τους για διδασκαλία της Μακεδονικής Παράδοσης, εννοώντας την σλαβική Παράδοση.
Έναν μήνα μετά κατατέθηκε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Πρωτόδικα το Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών (υπ’ αριθμ. 185/2019) είχε αποφασίσει την διάλυση του συλλόγου. Στις 24/02/2020 ξεκίνησε στο εφετείο Θεσσαλονίκης η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του συλλόγου «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος».
Η υπ’ αριθμόν 117/2021 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα των αυτονομιστών. Η έφεση απορρίφθηκε ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ
Να μπει λουκέτο δικαστικά στο “Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας”…
όπως έγινε πριν λίγα χρόνια για την “Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος”
Για την ιστορία:
Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα είναι μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2022.
Διαβάστε τον σκοπό και τις δραστηριότητες της ΜΚΟ “Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα“, όπως αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΜΚΟ
Πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι η διατήρηση και η καλλιέργεια της Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.
Οι δραστηριότητες του Κέντρου ομαδοποιούνται σε τρεις βασικούς τομείς: Εκπαίδευση, Yπεράσπιση και Τεκμηρίωση.
Εκπαίδευση:
- Οργάνωση της διδασκαλίας της επίσημης Μακεδονικής γλώσσας στους πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακής ιστοσελίδας.
- Υποστήριξη της μελλοντικής εισαγωγής της μακεδονικής τυποποιημένης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
- Υποστήριξη της μελλοντικής ίδρυσης παιδαγωγικών σχολείων/τμημάτων στα υπάρχοντα πανεπιστήμια της βόρειας Ελλάδας για την εκπαίδευση τοπικών εκπαιδευτικών της μακεδονικής γλώσσας, καθώς και αναλυτικό πρόγραμμα και διδακτικό υλικό.
Υπεράσπιση:
- Να υποστηρίξει την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ως μειονοτικής γλώσσας από την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης από τη Ελλάδα της σύμβασης -πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και του ευρωπαϊκού χάρτη για τις μειονοτικές γλώσσες.
- Υποστήριξη πρωτοβουλιών για την προστασία των γλωσσικών δικαιωμάτων των Μακεδόνων ομιλητών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη χρήση της δικής τους γλώσσας, στη χρήση των παραδοσιακών επωνύμων τους, στην σύσταση πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ.
- Διεξαγωγή δημόσιων εκστρατειών για την προώθηση της δημόσιας χρήσης της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα από τους ομιλητές της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραδοσιακών τοπωνυμίων στη βόρεια Ελλάδα, παράλληλα με τα σημερινά τοπωνύμια.
Τεκμηρίωση:
- Η ψηφιακή τεκμηρίωση των διαλέκτων της μακεδονικής γλώσσας που ομιλούνται στην Ελλάδα σήμερα για αρχειακούς και ερευνητικούς σκοπούς.
- Η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων παραδοσιακών τοπωνυμίων και προσδιορισμός τόπων στην Ελλάδα όπου σήμερα ομιλείται η μακεδονική γλώσσα.
- Η τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρητορικής μίσους από τις αρχές εναντίον ομιλητών Μακεδόνων και εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα.
Υ.Γ
Άραγε οι αρμόδιοι φορείς…είχαν υπόψη τους τα ανωτέρω όταν εξέδωσαν την άδεια λειτουργίας της ΜΚΟ “Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας”…;
Αν δεν ήξεραν έχουν τεράστια εθνική ευθύνη και αν τα γνώριζαν όλα τα πιο πάνω σίγουρα παρατυπούν για να μην πούμε παρανομούν…