Σχεδιαζουν προβοκάτσια οι Τούρκοι: Eπιχείρηση σε νησίδα του Αιγαίου…

Μεγάλη διαγράφεται η πιθανότητα η Τουρκία να πραγματοποιήσει επιχείρηση σε νησίδα του Αιγαίου, φρουρούμενη από ελληνικές δυνάμεις και να προχωρήσει στην αιχμαλωσία τους
Τα σενάρια που θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση ελληνοτουρκικής κρίσης είναι πολλά, αλλά ένα απ’ αυτά απασχολεί περισσότερο απ’ όλα. Το σενάριο αυτό έχει να κάνει με την πιθανότητα Τούρκοι να κάνουν επιχείρηση σε φρουρούμενη από ελληνικές δυνάμεις νησίδα του Αιγαίου! Γιατί σε φρουρούμενη και όχι σε αφύλακτη; Υπάρχει ανησυχητική εκτίμηση…

*Από τον Πάρι Καρβουνόπουλο, militaire.gr

Ολα τα σενάρια εξετάζονται από έμπειρους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι έχουν να εξετάσουν πολλά. Τις τελευταίες εβδομάδες ακούστηκαν απόψεις ακόμη και για τουρκική επίθεση σε μεγάλο ελληνικό νησί ή ναυτικό αποκλεισμό του, με το «επιχείρημα» παρεμπόδισης μεταφοράς δυνάμεων και εξοπλισμού.

Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα, χωρίς να αποκλείονται, θεωρούνται απίθανο να αποτελέσουν επιλογή του τουρκικού καθεστώτος. Κι αυτό γιατί η Αγκυρα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να «ανέβει» σε μεγάλο ελληνικό νησί. Το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι δυσβάσταχτο και το ποσοστό επιτυχίας μιας τέτοιας επιχείρησης εξαιρετικά χαμηλό, για να μην πούμε ανύπαρκτο. Η οχύρωση των νησιών αλλά και η αντίδραση που θα προκύψει από τις στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και τον τοπικό πληθυσμό μετατρέπουν οποιαδήποτε επιχείρηση απόβασης σε αποστολή αυτοκτονίας.

Το ενδεχόμενο ναυτικού αποκλεισμού νησιών είναι επίσης επιλογή που μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την Τουρκία, και στρατιωτικά και διπλωματικά. Στρατιωτικά γιατί η Ελλάδα θα αντιδράσει, και διπλωματικά γιατί τέτοια κίνηση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ακόμη και από τους πιο πιστούς φίλους της Τουρκίας στη Δύση. Εχει πολλούς – κι ας μην το παραδεχόμαστε.

Ποιος είναι ο κύριος στόχος του καθεστώτος Ερντογάν; Σύμφωνα με την επικρατούσα ανάλυση, να προκαλέσει μία κρίση που θα του εξασφαλίσει δύο πράγματα:

1. Μία «εύκολη νίκη» για να την «πουλήσει» στο εσωτερικό του και

2. Να σύρει την ελληνική κυβέρνηση σε τραπέζι διαπραγματεύσεων υπό δυσμενέστατες συνθήκες.

Υπάρχει ένα σενάριο που κάποιοι επιτελείς εξετάζουν με προσοχή: Τουρκική επιχείρηση σε μικρή φρουρούμενη νησίδα, με στόχο όχι την εξόντωση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, αλλά την αιχμαλωσία της! Ο στόχος της επιχείρησης θα είναι τα «τηλεοπτικά πλάνα» που θα φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Αθήνα και θα διευκολύνουν τους «φίλους και συμμάχους» να σπεύσουν να επιβάλουν το δόγμα του… βρείτε τα «για να μη χυθεί αίμα».

Αυτό το σενάριο περιορίζει -αν δεν αποκλείει- τις επιλογές αντιδράσεων που έχουν στα σχέδιά τους οι Ένοπλες Δυνάμεις για περιπτώσεις αποβίβασης τουρκικών δυνάμεων σε νησίδες και βραχονησίδες.

Για όλους αυτούς τους λόγους αρκετοί επιτελείς επισημαίνουν ότι αυτό που προέχει δεν είναι να καλυφθούν τα φυλασσόμενα σημεία του Αιγαίου με τη λογική της «ποσότητας», αλλά με βάση την «ποιότητα». Η γεωγραφία του Αιγαίου, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε κανέναν ότι μπορεί να φυλάξει κάθε γωνιά του, κάθε βράχο του. Το να ανέβει οποιοσδήποτε οπουδήποτε είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά το θέμα είναι ότι όσο εύκολα ανέβηκε τόσο εύκολα μπορεί και να κατέβει. Αυτό δεν θα είναι εύκολο να γίνει στην περίπτωση του σεναρίου «αιχμαλωσίας» που εξετάζεται και αυτό μαζί με όλα τ’ άλλα.

Το συμπέρασμα είναι ότι είναι σίγουρα προτιμότερη η επιλεκτική φρούρηση καίριων σημείων στο Αιγαίο, από ισχυρές και σκληροτράχηλες ομάδες, παρά η διασπορά δυνάμεων, μόνο και μόνο για την «εικόνα» ή την «επικοινωνία».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.