Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί τον ελληνικό λιγνίτη «προσωρινό αναγκαίο κακό» και προτιμάει να τον «καίνε» στα Σκόπια

Ικανοποίηση Κ.Μητσοτάκη για την «ενταξιακή πορεία των Σκοπίων»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «για λόγους κλιματικής αλλαγής» θέλει να «κόψει» τον λιγνίτη στην Δυτική Μακεδονία (Κοζανη-Φλωρινα) αλλά 50 χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Μοναστήρι, στα Σκόπια, θα καίνε ελληνικό λιγνίτη!

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράζει στον Σκοπιανό ομόλογό του Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι την ικανοποίησή του για την «ενταξιακή πορεία των Σκοπίων».

Είναι ο ίδιος πολιτικός που πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 έλεγε στους Έλληνες ψηφοφόρους πως θα πιέσει τα Σκόπια ώστε να βελτιωθεί  η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις συζητήσεις που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κοβάτσεφσκι είπε συγκεκριμένα:

«Με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαμε σήμερα πολλά συγκεκριμένα θέματα που συζητήσαμε και για τα οποία καταλήξαμε σε συμφωνία, τα οποία αφορούν την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

Πρόσθεσε:

«Σήμερα είχαμε αρκετά συγκεκριμένα θέματα που συζητήσαμε και για τα οποία καταλήξαμε σε συμφωνία με την Ελλάδα.

 Πρώτον, η προμήθεια λιγνίτη και άνθρακα που προέρχεται από τα ορυχεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί ομαλά καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις εγκαταστάσεις παραγωγής άνθρακα στο «ΡΕΚ Μπίτολα» ομαλή λειτουργία και στο θερμοηλεκτρικό κέντρο Οσλομέι, είπε ο Κοβάτσεφσκι.

Ανέφερε ότι «το δεύτερο θέμα στο οποίο καταλήξαμε σε συμφωνία είναι η αδιάλειπτη προμήθεια μαζούτ της Βόρειας Μακεδονίας μέσω της Ελλάδας, όπως κάναμε μέχρι τώρα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ομαλά τον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Νεγκοτίνο, που θα εξασφαλίσει την προμήθεια ρεύματος, και από αυτή τη χωρητικότητα».

Ο Κοβάτσεφσκι τόνισε ότι «ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Βόρεια Μακεδονία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι βρισκόμαστε ήδη στον δρόμο για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ», σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη είπε πως η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή «είναι μονόδρομος ως μακροχρόνια πολιτική», γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει καταρτίσει το «τολμηρό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης για περιοχές πολύ εξαρτημένες από λιγνίτη».

Η «καταφυγή», είπε ο πρωθυπουργός, στον λιγνίτη για 1 – 2 χρόνια είναι ένα προσωρινό μέτρο και έχει νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα.

Όταν, συμπλήρωσε, οι τιμές προσαρμοστούν, έστω και σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από 2 χρόνια, το κόστος του λιγνίτη θα είναι πιο ακριβό.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί η μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, δίνοντας τη δυνατότητα διεύρυνσης του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.