O δρόμος μέχρι να οριστικοποιηθεί η απόφαση του Κογκρέσου για τα F-16 προβλέπεται μακρύς.
Με ψήφους 244 υπέρ και 179 κατά υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου η τροπολογία που απαγορεύει την πώληση νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό των ήδη διαθέσιμων αεροσκαφών στην Τουρκία, έως ότου διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Της Κύρας Αδάμ
Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι να οριστικοποιηθεί ή να ανατραπεί η απόφαση αυτή και καταστεί ή όχι νόμος των ΗΠΑ (σ.σ.: αφού προηγουμένως ο πρόεδρος Μπάιντεν επικυρώσει ή μη την απόφαση του Κογκρέσου) προβλέπεται μακρύς, δύσκολος και καθόλου σίγουρος για την τελική προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων έναντι της επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Και τούτο διότι η Τουρκία ετοιμάζει την αντεπίθεσή της, με στόχο να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τις συνθήκες και τις αποφάσεις ΝΑΤΟ, ΙCΑΟ και ΙΜΟ στο Αιγαίο και «εξαναγκάζει» την Αγκυρα να αντιδρά με υπερπτήσεις στο Αιγαίο και άλλες επιθετικές ενέργειες.
Η πρώτη βολή-προειδοποίηση της Τουρκίας ήρθε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή του Κογκρέσου πριν από την ψηφοφορία, όταν ο ρεπουμπλικάνος Τεξανός γερουσιαστής Πιτ Σέσιους παρατήρησε επιθετικά -χωρίς να πάρει απάντηση- ότι «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα της χώρας. Στην παρούσα περίπτωση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα διαφορετικά».
Η Τουρκία έχει στη διάθεσή της περίπου έξι μήνες μέχρι την τελική απόφαση για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό ή όχι των F-16 από τις ΗΠΑ για να ξεδιπλώσει όλους τους νομικούς, πολιτικούς και διπλωματικούς ισχυρισμούς της εναντίον των ελληνικών συμφερόντων στο Αιγαίο, που βασίζονται στην επιπόλαια πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη (π.χ. εναέριος χώρος 6-10 ν.μ., σχέδια πτήσεις, στρατιωτικοποίηση νήσων – παραβίαση συνθήκων, FIR Αθηνών, περιοχές έρευνας διάσωσης, πεδία βολής, ιδιοκτησιακό καθεστώς βραχονησίδων, ΑΟΖ), έτσι ώστε να εξουδετερωθεί η παρούσα απόφαση για απαγόρευση τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο και να μπλοκαριστεί νομικά και πολιτικά η κυβέρνηση Μπάιντεν στην τελική απόφασή της υπέρ της Τουρκίας. Ηδη η «διπλωματική μηχανή» της Τουρκίας επιχειρεί στο παρασκήνιο να μπλοκάρει όλες τις επόμενες και ενδεχομένως αρνητικές αποφάσεις σε βάρος της και πολύ περισσότερο να μπλοκάρει τον ευμετάβλητο Αμερικανό πρόεδρο με το ύψιστο τουρκικό όπλο, δηλαδή τη στροφή της Τουρκίας σε άλλες αγορές οπλικών συστημάτων πλην των ΗΠΑ.
Αυτή τη στιγμή το φιλότουρκο Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, με όλους τους τρόπους και σε κάθε ευκαιρία, πιέζει εμφανέστατα για διμερείς διαπραγματεύσεις για τη λύση όλων των ελληνοτουρκικών θεμάτων -και μάλιστα με deadline- προτού ληφθεί η τελική απόφαση στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιορίζεται σε προεκλογικούς πανηγυρισμούς για την τροπολογία του Κογκρέσου και σε αυτάρεσκα λογύδρια υπουργών και στελεχών της, αλλά αρνείται να καταλάβει ότι της απομένει μόνο λίγος χρόνος να ασχοληθεί σοβαρά και σε βάθος με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο Αιγαίο για να τα αντικρούσει σε βαθμό αποτελεσματικό, ώστε να ενισχύσει τη θέση της χώρας. Και παράλληλα να τροφοδοτήσει το δραστήριο ελληνικό λόμπι και τις υποστηρικτικές δυνάμεις στην Ουάσιγκτον με σοβαρά νομικά και διπλωματικά επιχειρήματα εναντίον της Τουρκίας.
Είναι αξιοθρήνητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ να πανηγυρίζουν για τη συμμετοχή αμερικανικών F-35 σε άσκηση με την Ελλάδα, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι τα F-35 πραγματοποιούν βολές μόνο έξω από το Λεωνίδιο στην Πελοπόννησο, στο πεδίο βολής Καράβια, και όχι μέσα στο Αιγαίο. Και τούτο διότι τα μεγάλα πεδία βολής της Ανδρου, Ψαθούρας και Κρήτης, η κυβέρνηση ΤΑ ΕΚΛΕΙΣΕ μονομερώς μέχρι τον Σεπτέμβριο κατ’ απαίτηση της Τουρκίας. Είναι η μόνη κυβέρνηση που από το 1958 τα έκλεισε για τρεις μήνες για να έχει καλό προεκλογικό καλοκαίρι. Ετσι τα αμερικανικά F-35 επιχειρούν μόνο στην Πελοπόννησο, δίκην ψεκαστικών αεροσκαφών για το δάκο της ελιάς… Επιπλέον συζητείται να ξαναρθούν τον Νοέμβριο για το μάζεμα της ελιάς.