7 λόγοι γιατί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ τώρα

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βγήκαν τρία πράγματα στην επιφάνεια:
1) Ότι η Ουκρανία ως κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει να μπει στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι αμυντική συμμαχία.
2) Αν η Ουκρανία ήταν χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα δεχόταν επίθεση διότι θα την βοηθούσαν με όλα τα μέσα οι υπόλοιπες όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5 της συμμαχίας. Επίθεση σε μία σημαίνει επίθεση σε όλες τις συμμαχικές χώρες. Άρα πόλεμο με το ΝΑΤΟ.
3) Τώρα όμως, αφέθει μόνη της. Όπως και εμείς το 1974. Αν ο Μακάριος εφάρμοζε το μυστικό πρωτόκολλο που συνόδευσε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και μπαίναμε στο ΝΑΤΟ θα είχαμε  την ασφάλεια δηλ. ειρήνη του ΝΑΤΟ εδώ και 60+ χρόνια.
Αυτό που δεν έκανε με καταστροφικές συνέπειες ο Μακάριος καλούμαστε να κάνουμε εμείς σήμερα. Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι θα το κάνουμε διότι δεν έχουμε Ηγέτες, statement, με γνώσεις, με εσωτερική δύναμη, με αίσθηση της αποστολής τους. Έχουμε πολιτικούς πολύ μετρίου επιπέδου. Παρά ταύτα ως μαθητής του Καζαντζάκη πρέπει να πω την γνώμη μου ωσάν να κρέμεται από αυτήν η μοίρα της πατρίδας μου.
Γιατί λοιπόν τώρα;
1. Διότι είμαστε μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα και είναι κυρίαρχο δικαίωμα μας και καθήκον να φροντίζουμε τα της ασφάλειας και ευημερίας της χώρας μας. Αυτό που επικαλούνται για την Ουκρανία οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι κατά κόρον σήμερα.
2. Υπάρχει μια αύρα, ένα θετικό κλίμα υπέρ του ΝΑΤΟ στην Δύση και υπέρ της αλληλεγγύης μεταξύ όμοιων δημοκρατικών  χωρών. Να το εκμεταλλευτούμε. Είναι οι συγκυρίες που έκαναν την περιρέουσα ατμόσφαιρα γόνιμη στην προσπάθεια μας. Να μην την αφήσουμε να μας ξεφύγει.
3. Η Τουρκία θα εναντιωθεί γι’ αυτό πρέπει εμείς να το επιμένουμε! Η Τουρκία θέλει να καταλάβει όλη την Κύπρο ή να μας απειλεί ότι θέλει την Κύπρο ή να μας καταστρέψει με μια νέα στρατιωτική κίνηση της. Γι’ αυτό εμείς πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε με αίτηση ένταξης.
4. Κάθε χώρα δημοκρατική και δυτικότροπη μπορεί να αιτηθεί ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό εναπόκειται να δεχθεί. Αν όμως έχουμε το Κογκρέσο των ΗΠΑ μαζί μας και τις χώρες της ΕΕ, τότε η Τουρκία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση να εναντιώνεται. Τι θα πει ότι δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε κατάληψη όλης της Κύπρου;  Ότι θα μπούμε με άλυτο Κυπριακό και θα είναι ακόμα ένα πρόβλημα στο ΝΑΤΟ; Τα ίδια έλεγαν και για την ένταξη μας στην ΕΕ. Η ζωή βρίσκει τρόπους.
Εμείς αν βρεθούμε ποτέ σε θέση να απελευθερώσουμε τη Πατρίδα μας θα είναι εναντίον ενός μη υπαρκτού κράτους που θα κινηθούμε, άρα δεν έχει φόβο το ΝΑΤΟ ότι θα το καλέσουμε να επέμβει υπέρ μας, όπως φοβάται η Ρωσία ότι θα έκανε σε ανάλογη περίπτωση η Ουκρανία αναφορικά με την Κριμαία.
5. Η Αγγλία θα είναι εναντίον μας αλλά με την υπάρχουσα περιρέουσα ατμόσφαιρα και με τον μπαμπούλα ενός μεγάλου κομμουνιστικού κόμματος στην Κύπρο, άρα Ρωσικής επιρροής, μπορεί να πετύχουμε με αλλαγή στάσης όπως έγινε με την ένταξη μας στην ΕΕ.
6. Η Ρωσία που πάντα ήταν εναντίον, δεν μπορεί στην κατάσταση που είναι τώρα να έχει την ίδια επιρροή ή ισχύ ή θέληση που είχε παλαιότερα. Έχει πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί. Έτσι και αλλιώς για σκοπούς μεγάλων δυνάμεων η Κύπρος ήταν πάντα ΝΑΤΟΙΚΗ στους σχεδιασμούς τους, Ρώσσων και Δυτικών. Αυτοί εκμεταλλευόντουσαν την στρατηγική μας θέση που εμείς νάνοι της πολιτικής, άτολμοι και μικροί, θεωρούσαμε μειονέκτημα.
7. Θα δημιουργηθεί ακόμα μια ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Τα πράγματα δεν θα μπορούν εύκολα να γίνουν χειρότερα στο θέμα διαιώνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα υπάρξει επιπλέον λόγος για αποχώρηση ή ουσιαστική μείωση του Τουρκικού στρατού έστω και χωρίς λύση αν είμαστε μέσα στο ΝΑΤΟ σήμερα  με όλα τα θετικά επακόλουθα.
Το μέλλον μπορούμε να το προβλέψουμε από ότι πάθαμε στο παρελθόν. Για τούτο πρέπει να αιτηθούμε ένταξη στο ΝΑΤΟ σήμερα. Δυστυχώς δεν θα το κάνουμε διότι οι άνθρωποι αποφεύγουν τα μεγάλα θέματα/προβλήματα. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ λαού και ηγετών. Οι Άρχοντες μας όμως ακολουθούν τον λαό δεν τον καθοδηγούν. Είναι αβαρείς για να ρίξουν ίσκιο βαθύ. Αυτή είναι η πραγματικότητα αγαπητοί μου. Εμείς είμαστε το εμπόδιο όχι οι άλλοι.
Χρίστος Ρότσας 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.