Η Τουρκία στοχοποιεί ευθέως 14 ελληνικά νησιά!

«Η Ελλάδα συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική του εξοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παρά τις αντίθετες διατάξεις των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για αυτήν στο Αιγαίο.»

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί στις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά. Στην πραγματικότητα, φέραμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη την επόμενη περίοδο».

DDA82AB0 6E03 4A88 BAC9 1CB2AC2A98BF

Τι άλλο αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ:

«Η Τουρκία έκανε καταγγελία στον ΟΗΕ τον Ιούλιο σχετικά με τις ενέργειες της Αθήνας που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Στην επιστολή που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα Antonio Guterres, την οποία υπογράφει ο Feridun Sinirlioğlu, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ αναφέρονται τα εξής: «θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχετικές συμφωνίες για τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου».

Το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπογράφηκε το 1923 μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ορίζει ότι «Για τη διατήρηση της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει ναυτικές βάσεις και οχυρώσεις στα νησιά Λέσβο Χίος, Σάμος Τα Δωδεκάνησα, που βρίσκονται στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, μεταφέρθηκαν στην Ιταλία μετά τον πόλεμο της Τρίπολης του 1912 και παρέμειναν στην κυριαρχία της Ιταλίας μέχρι τη Συνθήκη των Παρισίων που υπογράφηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

90C6F148 100A 4778 92E6 D1B79E478616
Τα νησιά που στοχοποιεί η Άγκυρα

Λόγω του γεγονότος ότι η Ιταλία ήταν στην πλευρά των ηττημένων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα νησιά αυτά μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη του Παρισιού που υπογράφηκε μεταξύ των συμμάχων χωρών και της Ιταλίας στις 10 Φεβρουαρίου 1947.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυπάλαια, η Ρόδος, η Χάλκη, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Τήλος, η Νίσυρος, η Κάλυμνος, που αναφέρονται ως Δωδεκάνησα, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης η Λέρος, η Πάτμος, οι Λειψοί, η Σύμη, η Κως, το Καστελλόριζο και οι μικρές βραχονησίδες δεν μπορούν να έχουν στρατό.

Στη Συνθήκη του Παρισιού ορίζεται ξεκάθαρα, πως «αυτά τα νησιά θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.