Ας δούμε τι προβλέπει η πλέον αρμόδια αρχή ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (RPA) σχετικά με διεθνείς επιχειρήσεις με πτήσεις δι’ οργάνων (IFR)…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις-διαδικασίες για την υποβολή σχεδίου πτήσης των RPA και την ειδική άδεια που απαιτείται να λάβουν πριν εισέλθουν σε εναέριο χώρο άλλου κράτους…
“REMOTELY PILOTED AIRCRAFT SYSTEM (RPAS) CONCEPT OF OPERATIONS FOR INTERNATIONAL IFR OPERATIONS”
4.4.3 Σχέδια πτήσεων
Όπως και στην περίπτωση των επανδρωμένων αεροσκαφών, πρέπει να υποβληθεί σχέδιο πτήσης για την πτήση ενός RPA (Remotely piloted aircraft) σύμφωνα με το Παράρτημα 2, Κεφάλαιο 3, ιδίως πριν από την πτήση πέρα από τα διεθνή σύνορα. Το σχέδιο πτήσης πρέπει να συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις του παραρτήματος 2, 3.3 και να περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες που καθορίζονται στο Παράρτημα 2, 3.3.2.
Κάθε κράτος στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πτήση μπορεί να απαιτήσει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με
η προγραμματισμένη λειτουργία του RPA… Κάθε κράτος στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πτήση μπορεί να απαιτεί πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη λειτουργία του RPA.
6.1 Όλα τα αεροσκάφη που πετούν εντός του εδαφικού εναέριου χώρου ενός κράτους πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις διαδικασίες εναέριου χώρου αυτού του Κράτους. Τα κράτη γενικά διαμορφώνουν τους κανονισμούς και τις διαδικασίες τους σύμφωνα με τα SARP (Standards and Recommended Practices) του ICAO, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να υποβάλλουν διαφορές και να εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες και διαδικασίες εντός του εδαφικού εναέριου χώρου τους. Σε αντίθεση με τα επανδρωμένα αεροσκάφη, οι χειριστές RPAS (Remotely piloted aircraft system) πρέπει να λάβουν ειδική άδεια προτού επιχειρήσουν στον εθνικό εναέριο χώρο ενός κράτους. Αυτή η εξουσιοδότηση μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένες άδειες ή περιορισμούς που πρέπει να τηρούνται.
Παρόμοια είναι και η πρόβλεψη του εγχειριδίου “Easy Access Rules for Unmanned Aircraft Systems” της EASA, Sep. 2021, σχετικά με το θέμα της άδειας-εξουσιοδότησης που απαιτείται για να επιχιρήσει ένα RPA σε άλλη χώρα…
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί τόσο οι πτήσεις όσο και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά drone…
Μόνο την Κυριακή 6 Φεβ. 2022 είχαμε συνολικά 60 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών, από δύο μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη
Τα ερωτήματα που εγείρονται, με βάση τις προβλέψεις του ICAO που αναλύθηκαν πιο πάνω, είναι τα ακόλουθα…
Υποβάλλουν τα τουρκικά drone σχέδιο πτήσης ως όφειλαν σύμφωνα με τις προβλέψεις του ICAO; Το ερώτημα είναι ρητορικό μιας και προφανώς δεν το κάνουν και γι αυτό αναχαιτίζονται…
Έχουν ζητήσει και λάβει ειδική άδεια-εξουσιοδότηση οι χειριστές των τουρκικών drone προτού επιχειρήσουν στον εθνικό εναέριο χώρο μας;