Αφού η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να υπογράψει μία λεόντειο συμφωνία αορίστου χρόνου με τις ΗΠΑ, όπου παραδώσαμε για πρώτη φορά εθνική κυριαρχία σε τρίτη χώρα, οι αμερικάνοι αγνοούν πλήρως την Ελλάδα, στρέφονται στην Τουρκία, πράγμα για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει καθώς η πολιτική του πρόθυμού συμμάχου, οδηγεί μόνο σε σφαλιάρες.
Αποκαλύπτει ο αναλυτής σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, Ανδρέας Μουτζουρούλιας
Μετά την Αμερικανική τορπίλη στον αγωγό East Med, όπου η Ουάσιγκτον ουσιαστικά προτείνει την εγκατάλειψη του σχεδιασμού για την υλοποίηση του αγωγού, έρχεται ένα δεύτερο ”χτύπημα”.
Σύμφωνα με την ”WSJ”, ”η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την τουρκική πρόταση για την αγορά ενός στόλου μαχητικών F-16, με αξιωματούχους στην Άγκυρα να λένε ότι μία τέτοια κίνηση θα επιδιορθώσει τις κακές μεταξύ τους σχέσεις.”
Συγκεκριμένα, η WSJ αναφέρει ότι” η πώληση F-16 θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας. Πάντως την ίδια στιγμή, μέλη του Κογκρέσου που αντιτίθενται στη σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν, αντιστέκονται στην πιθανή αγορά αεροσκαφών από την Άγκυρα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει μια τουρκική πρόταση για την αγορά ενός στόλου μαχητικών F-16”, αναφέρει το δημοσίευμα.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε, πως μόλις χθες, μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ σε άρθρα τους ανέφεραν πως ”οι ΗΠΑ, θέλουν να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ στις Περιοχές του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας και θα εγκρίνουν το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού.”
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ”οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να πουλήσουν F-16, αφού η Ελλάδα αγόρασε πρόσφατα πολεμικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία”.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ”το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για Block 70.”
Όπως φαίνεται το δημοσίευμα της ”WSJ” δεν είναι τυχαίο. Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο ”χτύπημα” στην Ελλάδα. Μάλλον αυτό είναι το ”δώρο” τους προς την Αθήνα, η οποία έδωσε ”γη και ύδωρ” στις ΗΠΑ με την αμυντική συμφωνία.
Η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο άρθρο για στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί επίθεση από την Τουρκία.
Η μόνη αναφορά που γίνεται για αμοιβαία προστασία της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών (και όχι φυσικά ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας και γενικά εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων), είναι στις πανηγυρικές και εθιμοτυπικές διακηρύξεις του προοιμίου της συμφωνίας.
Οι ΗΠΑ επενδύουν σε Ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε καίριες περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως ο Έβρος και η Κρήτη, με την Ελλάδα όμως να μην παίρνει ανταλλάγματα. Δηλαδή με την παρούσα συμφωνία, τα δίνουμε όλα στους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν προφανή στόχο τη Ρωσία και γενικά τα Βαλκάνια και όχι την Τουρκία και δεν παίρνουμε απολύτως τίποτα, ούτε καν «χάντρες για ιθαγενείς».