Ο Μητσοτάκης πολεμάει για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Πήγε προχθές στη Βουλγαρία για να πείσει τη νέα ηγεσία της χώρας να άρει το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σαν ταπεινός αχθοφόρος των αποσκευών των Σκοπίων στην Ε.Ε. εμφανίστηκε χθες, στην επίσημη επίσκεψή του στη Σόφια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στη Βουλγαρία προκειμένου να «πείσει» τη νέα βουλγαρική ηγεσία να άρει τις αντιρρήσεις και κυρίως το «βέτο» της στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν να πρόκειται για μια ζωτική εθνική ανάγκη της χώρας μας, για την οποία αξίζει να κατασπαταληθεί πολιτικό κεφάλαιο.

Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πολύ λίγη σχέση έχει με τις προεκλογικές αποτιμήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, σίγουρα δεν προκύπτει ως κάποιου είδους «υποχρέωση», που πηγάζει από αυτήν, και διαψεύδει στην πράξη όποιους ισχυρισμούς έχουν γίνει περί της ανάγκης να τηρηθεί αυτή, παρά όποιες διαφωνίες. Αντιθέτως, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλγαρία και η μετατροπή του σε «ικέτη» υπέρ των Σκοπιανών αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνησή του είναι «ψυχή τε και σώματι» αφιερωμένη στην υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στο πνεύμα της.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι βόρειοι γείτονές μας επιδεικνύουν μια πρωτοφανή περιφρόνηση των όρων της συμφωνίας που δεν τους αρέσουν, καθώς την παραβιάζουν ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο.

Ποιος, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει τις αναφορές του Ζόραν Ζάεφ σε νέτο σκέτο «Μακεδονία», του αρχηγού της αντιπολίτευσης που σε κάθε τόνο διακηρύττει ότι ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσει τον όρο «Βόρεια», καθώς και τα μύρια παραδείγματα των Σκοπιανών που παραβιάζουν τη συμφωνία σε κάθε επίπεδο, από Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι εκθέσεις προϊόντων σε χώρες της Ε.Ε.;

Παρ’ όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να τονίσει ότι η Ελλάδα στηρίζει «διαχρονικά την πολιτική διεύρυνσης στα δυτικά Βαλκάνια», αποτασσόμενος το κυριότερο διπλωματικό όπλο που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας.

Την ίδια δηλαδή στιγμή που τα κυριότερα επιχειρήματα των υπερασπιστών της Συμφωνίας των Πρεσπών καταρρέουν, που πλήθος προσωπικοτήτων στη χώρα μας υπενθυμίζει ότι η μη εφαρμογή της από τα Σκόπια αποτελεί αιτία ακύρωσής της, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί όπως όπως να «κλείσει το θέμα».

Οι αγιογράφοι του Μαξίμου προέβαλαν με έμφαση το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό τον Κίριλ Πετκόφ. Παρέλειψαν ωστόσο να μας πληροφορήσουν με τι αισθήματα έγινε δεκτή η σύσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλγαρική πλευρά να άρει τις τελευταίες ενστάσεις της και το βέτο, και να στέρξει στην προώθηση των διπλωματικών διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων, όπως και της προκλητικής Αλβανίας, στην Ενωση. Άλλωστε, ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας πριν από λίγο καιρό δήλωνε στους «Financial Times» ότι η κυβέρνησή του έχει πρόθεση μέσα σε έξι μήνες να λύσει με διάλογο το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας.

Και, φυσικά, αποφεύγουν να απαντήσουν στην απλή ερώτηση: «Αν ο Τσίπρας πούλησε το Μακεδονικό για τις συντάξεις, όπως τον κατηγορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, τι ακριβώς πουλάει ο ίδιος, πασχίζοντας με τέτοιον ζήλο για την εφαρμογή μιας διάτρητης από την πλευρά των Σκοπιανών συμφωνίας;»

Κυριάκος από τη Σόφια: Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις και το αδιανόητο casus belli

Η άρση από την Τουρκία του αδιανόητου casus belli με το οποίο απειλεί την Ελλάδα είναι η αναγκαία προϋπόθεση για τη χώρα μας προκειμένου να εξομαλυνθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ο πρωθυπουργός χθες, μετά τη συνάντησή του στη Σόφια με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κιρίλ Πέτκοφ.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ερωτηθείς για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, είπε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει προσδιορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων με απόλυτη σαφήνεια, δίνοντας στην Τουρκία την επιλογή της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων με τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες -στις οποίες προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα-, με την παύση πια των προκλητικών της ενεργειών, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το αδιανόητο casus belli με το οποίο η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα». Σε αυτή την περίπτωση, είπε ο πρωθυπουργός, «εμείς θα είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα αγωνιστούμε για μια πλήρη εναρμόνιση των ευρωτουρκικών σχέσεων διότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα ωφεληθούμε από την περιφερειακή σταθερότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθως, αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν κάθε κίνητρο να προστατεύουν τα σύνορά τους, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης και δεν είναι μόνο σύνορα της Βουλγαρίας προς την Τουρκία και της Ελλάδας προς την Τουρκία.

Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί ήταν και η πορεία κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, του IGB. «Περνά πια στο τελευταίο στάδιο. Και συμφωνήσαμε έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να βοηθήσουν ώστε ο αγωγός αυτός, που είναι τόσο σημαντικός και για την Ελλάδα και για τη Βουλγαρία, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Είναι ένα κοινό στοίχημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Για την πανδημία είπε ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην επιτάχυνση των εμβολιασμών στη χώρα του και η ελληνική κυβέρνηση είναι στη διάθεσή του αν χρειαστεί βοήθεια.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.