Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, μίας Επανάστασης ορόσημο στην ευρωπαϊκή ιστορία, μία Επανάσταση που έλαβε χώρα μετά τη γαλλική επανάσταση και την εποχή που η Ευρώπη γύρναγε σελίδα με την βιομηχανική επανάσταση.
- Από τον Νίκο Κιτσάκο
Δικηγόρος/Διεθνολόγος
Νομική Αθηνών/ΜΑs University of Geneva
Ούτε εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε εκτιμήσει την συμβολική σημασία της Επανάστασης των υπόδουλων Ελλήνων κατά της πανίσχυρης Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία ουσιαστικά κατέρρευσε μετά την ελληνική εξέγερση.
Θα ήθελα να σας αναλύσω κάποιες σκέψεις, λίγο στενάχωρες, διότι 200 χρόνια μετά βρισκόμαστε πιθανόν στην χειρότερη περίοδο της νεότερης ιστορίας μας.
Έτυχε φέτος στα 200 χρόνια, να ζούμε και την κορωνοιάδα, οπότε βολευτήκαν οι ηγέτες μας να υποβαθμίσουν τους εορτασμούς, αφού σίγουρα αυτοί δεν θέλουν να έχουμε υψηλό εθνικό φρόνιμα, αλλά προτιμούν να μας έχουν νέο-ραγιάδες.
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να σκληρύνει τα μέτρα αυτές τις ημέρες των εορτασμών, τυχαίο;
Αποφάσισε να γιορτάσουμε με κλειστά σχολεία, χωρίς κόσμο τις παρελάσεις, χωρίς συναθροίσεις και με κλειστές Εκκλησίες. Οπότε τα παιδιά δεν θα νιώσουν και δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή την γιορτή, ενώ και εμείς οι μεγάλοι δεν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε, όπως αρμόζει σε αυτήν την επέτειο.
Ήθελα να ήξερα, οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι ή οι Ρώσοι ή και οι Τούρκοι, αν είχαν τέτοια επέτειο, θα την θάβαν ή θα ανέβαζαν την εθνική τους συνείδηση στα ύψη;
Πέραν τούτου, το σημαντικότερο είναι το φτύσιμο, που έριξαν στην κυβέρνηση όλοι οι ξένοι ηγέτες και δεν θα παρασταθούν στους δήθεν εορτασμούς. Είναι ξεφτίλα για το πολιτικό μας σύστημα, να παρευρεθεί η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας και ένας δευτεράτζας Ρώσος πολιτικός, καλά που δεν μας έστειλαν και τις καθαρίστριές τους! Οι Γάλλοι, οι Άγγλοι και οι Ρώσοι πολέμησαν τότε και σκοτώθηκαν για την Ελλάδα, και τώρα δεν έρχονται καν να τιμήσουν τους νεκρούς τους.
Ποια είναι λοιπόν η εκτίμηση της χώρας μας διεθνώς; Ποια είναι η ατομική εκτίμηση των ξένων στον κ. Μητσοτάκη;
Μετά περιμένουμε εμείς να μας υποστηρίξουν στα Ελληνο-Τουρκικά ή ακόμα και να μας δώσουν εμβόλια… Αντίθετα προτιμούν να γλύφουν τον κ. Ερντογάν, να του δείχνουν ότι μας έχουν γραμμένους και να του δίνουν αέρα να μας σκίσει όποτε αυτός γουστάρει.
Δώστε μεγάλη σημειολογική αξία στο φτύσιμο της διεθνούς κοινότητας στους εορτασμούς.
Είναι ενδιαφέρον τώρα, να συνδέσουμε λίγο την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα του τότε με την κορωνοκρατούμενη Ελλάδα του σήμερα.
- Τότε οι Έλληνες, ή καλύτερα μια χούφτα άνθρωποι με φουστανέλες, επαναστάτησαν για την ελευθερία τους. Τώρα κανείς δεν επαναστατεί ειρηνικά για την ελευθερία από τον κορωνοϊό και την φτώχια που μας περιμένει.
- Τότε οι Έλληνες φιλούσαν τον Σταυρό και Κοινωνούσαν πριν πάνε να πολεμήσουν για τα ιδεώδη, τον Χριστιανισμό και την πατρίδα. Τώρα μας κλείνει η κυβέρνηση τις Εκκλησίες, μας κόβουν την Κοινωνία γιατί κολλάει κορόνα, μας απαγορεύουν ουσιαστικά να διαδίδουμε την πίστη μας και προσπαθούν να περάσουν μία αντίληψη ότι είναι κακό και μπανάλ να λέμε ότι πιστεύουμε στη θρησκεία.
- Τότε τρεις μεγάλες δυνάμεις, ήρθαν και πολέμησαν για την ελευθερία μας, σπάσαν τα συμφέροντά τους με την πανίσχυρη τότε Οθωμανική αυτοκρατορία και συμπάθησαν έμπρακτα την ιστορία και το παρελθόν μας. Τώρα δεν θέλουν ούτε να παρασταθούν και γονατίζουν μπροστά στο Σουλτάνο.
- Τότε, χωρίς να υπάρχουν μέσα ενημέρωσης και τηλεπικοινωνίες, η είδηση της Ελληνικής Επανάστασης έφτασε παντού, δημιουργηθήκαν φιλελληνικές οργανώσεις, γράφτηκαν βιβλία και ποιήματα για το θάρρος των Ελλήνων. Τώρα σε όλη την Ευρώπη, μας λένε τεμπέλιδες και μας θεωρούν δευτεράτζες Βαλκάνιους.
Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια και αυτές τις μέρες είναι ευκαιρία όλοι λίγο να προβληματιστούμε, αν και δεν νομίζω ότι μπορούμε πλέον να το σώσουμε.
Θα κλείσω με ένα κουιζάκι.
Απαντήστε με ένα ναι ή ένα όχι…
1. Μήπως εμείς οι Νέο-Έλληνες απέχουμε πολύ από τους πραγματικούς Έλληνες;
2. Μήπως καλομάθαμε στο «δεν βαριέσαι αδελφέ», στα ευρώπουλα, τα δάνεια και τις βλαχοφιγούρες;
3. Μήπως θα έπρεπε να μην πίνουμε μόνο Φρέντο Καπουτσίνο στο πλαστικό μπιμπερό, αλλά να πίνουμε και κανένα ελληνικό στο φλιτζανάκι;
4. Μήπως σκασίλα μας ουσιαστικά για τις επετείους, αλλά τις θυμόμαστε μόνο για τη μάσα, για να φάμε αρνιά, καλαμάρια ή μπακαλιάρους;
5. Μήπως τελικά χάσαμε το τρένο;