Μεγάλος αριθμός εργαζομένων που βρίσκονται στην υπηρεσία από το 1993 θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2022 και το 2023. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να αποχωρήσουν 1.000 εργαζόμενοι από τους περίπου 5.500 που είναι σήμερα στο ΔΕΔΔΗΕ.
Η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ για να προχωρήσει σε προσλήψεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί. (;;;)
Εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τοποθετήσεις ημετέρων. Η παρουσία της επί χρόνια συνεργάτιδας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κατερίνας Ονουφριάδου στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και η τοποθέτηση του Δημήτρη Παζαΐτη, συγγενή της Νατάσας Παζαΐτη, στη θέση του Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού μπορούν να εκληφθούν και ως ενδείξεις μιας τέτοιας τάσης.
Όμως ακόμα κι γίνουν προσλήψεις, έστω με τρόπο αξιοκρατικό οι περισσότερες, η απόσταση που έχει να διανύσει ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να «πιάσει» επενδύσεις 220 εκατομμυρίων είναι τεράστια. Για να εκτελούνταιι τα απαραίτητα έργα, γίνονται συνεχώς αναθέσεις σε εργολάβους στη λογική του outsourcing. «Ως αποτέλεσμα ο ΔΕΔΔΗΕ χάνει τεχνογνωσία. Υπάρχουν τμήματα εργασιών αυτή τη στιγμή για τα οποία ο ΔΕΔΔΗΕ έχει χάσει την τεχνογνωσία, την έχουν πλέον μόνο οι εργολάβοι» (!!!)
Κι ενώ η κατάσταση του ΔΕΔΔΗΕ σήμερα είναι αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση του 49% (!!!) του Διαχειριστή, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτές τις ημέρες.
Όπως προκύπτει από τις εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές ρεύματος αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση δε φρόντισε να αναβαθμίσει τον ΔΕΔΔΗΕ πριν «τον βγάλει στο σφυρί». Αντιθέτως, διόγκωσε το οργανόγραμμα με νέες διευθύνσεις και γενικές διευθύνσεις καθώς και τις αμοιβές των golden boys (στα 7.000 περίπου Ευρώ μηνιαίως) που προσελήφθησαν για να γεμίσουν ακριβώς αυτές τις νέες θέσεις.
Το μισθολογικό κόστος εκτοξεύθηκε, όμως όχι υπέρ των ανθρώπων που τρέχουν μέσα στα χιόνια και τις βροχές για να ξαναφέρουν το ρεύμα στα σπίτια μας.