Δικαστήριο του Αργυρόκαστρου στην Αλβανία καταδίκασε σε φυλάκιση 8 ετών και 6 μηνών, για υποκίνηση μίσους, βίας και προσβολή εθνικών συμβόλων τον Έλληνα μειονοτικό Μόντι Κολίλα, πρόεδρο του Κινήματος για την Αναβίωση της Βόρειας Ηπείρου, μεταδίδει το αλβανικό Top Channel.
Ο 58χρονος Μόντι Κολίλα, γεννημένος στη Χειμάρρα, με αλβανική και ελληνική ιθαγένεια, καταδικάστηκε για «υποκίνηση μίσους ή διαμάχες», «διανομή αντισυνταγματικών γραπτών» και «οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις».
Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, βρίσκεται στην Ελλάδα και κηρύχθηκε καταζητούμενος.
Ο Κολίλας δικάστηκε και καταδικάστηκε επειδή στις 12 Μαΐου 2018 στο χωριό Μπουλαράτ του Δήμου Δρόπολης, στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, οργάνωσε μια συγκέντρωση για την επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας και της αυτονομίας της Βόρειας Ηπείρου και για τους μαχητές που έπεσαν το 1914.
Τη συγκέντρωση σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα παρακολούθησαν περίπου 30 άτομα, οι περισσότεροι προερχόμενοι από την Ελλάδα και κάποιοι κάτοικοι από τα κοντινά χωριά.
Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον Μόντι Κολίλα. Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με το ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου και διανεμήθηκαν βιβλία στα ελληνικά που «παρουσιάζουν παραπληροφόρηση ιστορικών γεγονότων και περιστάσεων για το θέμα που υποκινούν μίσος ή εθνοτικές διαμάχες».
Επίσης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης εμφανίστηκαν δύο ελληνικές σημαίες με την επιγραφή του 1914 (σημαίες της Βόρειας Ηπείρου), οι οποίες αφαιρέθηκαν μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, η οποία διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.
Η τοπική Αστυνομία δεν είχε ενημερωθεί για τη συγκέντρωση, η οποία ωστόσο δημοσιεύτηκε σε αλβανικά ΜΜΕ.
Το 2018 η Εισαγγελία Αργυροκάστρου ξεκίνησε έρευνα μετά από υλικό που παρέλαβε από την αλβανική Αντιτρομοκρατική Διεύθυνση.
Η απόφαση της ποινής του για 8 χρόνια και 6 μήνες ελήφθη από το Πρωτοδικείο Αργυροκάστρου στις 11 Φεβρουαρίου 2021.
Βίντεο από τη συγκέντρωση γυρίστηκε «από τον Έλληνα εξτρεμιστή Κωνσταντίνο Κάτσιφα», ο οποίος σκοτώθηκε στο Μπουλαράτ από την αλβανική Αστυνομία στις 28 Οκτωβρίου 2018.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)