Η πεποίθησή μας που βασίζεται σε ντοκουμέντα και όχι εικασίες, είναι ότι υπάρχει διολίσθηση στην εθνική γραμμή και τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης έναντι των των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, σε σχέση με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας στο Δικαστήριο της Χάγης το 1976.
Υπάρχει διολίσθηση γιατί η κυβέρνηση δεν καταδεικνύει τις ωμές, παράνομες και απροκάλυπτες, σύμφωνα και με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην υφαλοκρηπίδα, στην οποία δεν επιτρέπεται καμία έρευνα χωρίς την άδεια και συναίνεσή μας.
Αυτή ήταν η υπόθεση της Ελλάδας κατά της Tουρκίας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Το Δικαστήριο συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει το αίτημα προσωρινών μέτρων προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του καταστατικού της το Δικαστήριο και το άρθρο 66 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ελλάδας στις 10 Αυγούστου 1976 στην υπόθεση που έφερε η Ελλάδα και αφορά στην υφαλοκρηπίδα (Aegean Sea Continental Shelf) κατά της Τουρκίας.
Στην αίτησή της, η Κυβέρνηση της Ελλάδας ζητά το Δικαστήριο να αποφανθεί και να κηρύξει τα ακόλουθα:
Από τα ανωτέρω αιτήματα προκύπτουν και οι πάγιες εθνικές μας θέσεις… Δείτε τι ζητούσαμε στις παραγράφους (iii), (iv) και (v).
Ότι η Ελλάδα εξασκεί στην υφαλοκρηπίδα της κυριαρχικά και αποκλειστικά δικαιώματα, για σκοπούς εξερεύνησης, έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων
Ότι η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να αναλαμβάνει δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είτε για έρευνα και εξερεύνηση ή διαφορετικά, χωρίς την συναίνεση της Ελλάδας
Ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας που περιγράφονται στην παρούσα αίτηση συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών και αποκλειστικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στο να εξερευνά και εκμεταλλεύεται την υφαλοκρηπίδα της ή να εξουσιοδοτεί επιστημονική έρευνα σεβόμενη την υφαλοκρηπίδα
Ας θυμηθούμε και τις δηλώσεις των άσχετων ή και πρόθυμων σχετικά με τις παραβιάσεις του Oruc Reis:
10 Αυγ.2020
«Το Ορούτς Ρέις κινείται σε διεθνή ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός. Το ύδωρ πάνω από το βυθό είναι διεθνές και ο καθένας μπορεί να κινείται χωρίς άδεια κανενός. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο. Εάν ποντίσει καλώδια και κάνει έρευνες, τότε και μόνο τότε, έχουμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα δεν έχουν καλώδια». Αυτά δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καιρίδης
7 Σεπ. 2020
Ο υπουργός της ΝΔ κ. Βορίδης σημείωσε ότι το «Ορούτς Ρέις μαζί με τον τουρκικό στόλο δηλώνουν ότι θα παραβιάσουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά δεν τα παραβιάζουν. Παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν έχουμε διαπιστώσει».
Ας μην ξεχνάμε ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος οδηγήθηκε σε παραίτηση, όταν απλά παραδέχτηκε ότι οι Τούρκοι όντως κάνουν έρευνες και ότι υπάρχει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Η πεποίθησή μας που βασίζεται σε ντοκουμέντα και όχι εικασίες, είναι ότι υπάρχει διολίσθηση στην εθνική γραμμή και τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης, σε σχέση με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας στο Δικαστήριο της Χάγης το 1976.
Υπάρχει διολίσθηση γιατί η κυβέρνηση δεν καταδεικνύει τις ωμές, παράνομες και απροκάλυπτες, σύμφωνα και με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην υφαλοκρηπίδα, στην οποία δεν επιτρέπεται καμία έρευνα χωρίς την άδεια και συναίνεσή μας.
Τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με βάση την απόφαση της 11ηςΣεπτεμβρίου 1976, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είχε επισημάνει εγκαίρως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε σχετική αλληλογραφία του με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στις 10 Δεκεμβρίου 2019. Ήταν λίγο πριν την Σύνοδο των ΥΠΕΞ και την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 Δεκεμβρίου 2019, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε τονίσει πόσο ενισχυτική για τις Ελληνικές θέσεις, απέναντι στις μονομερείς προκλητικές και ανυπόστατες ενέργειες της Τουρκίας με το «τουρκολιβυκό μνημόνιο», θα μπορούσε να είναι η παραπάνω απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Και για την ακρίβεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε επισημάνει: «Πέραν όμως όλων των προηγουμένων, δηλαδή πέραν του ανυποστάτου, το «Μνημόνιο» αυτό ουδόλως παράγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων. Προς την κατεύθυνση αυτή πάγια είναι η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με πλειάδα αποφάσεων.
Για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία το σκεπτικό αρ. 29 της Διάταξης (Ordonnance) του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης της 11ης Σεπτεμβρίου 1976, για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατά το σκεπτικό αυτό «είναι προφανές ότι μονομερείς παραχωρήσεις από ένα Κράτος ή έρευνες που γίνονται μονομερώς από το Κράτος αυτό σε αμφισβητούμενες περιοχές, δεν δημιουργούν κανένα νέο δικαίωμα υπέρ αυτού ούτε στερούν το άλλο Κράτος από τα κατά το Διεθνές Δίκαιο δικαίωματά του».
Εδώ το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καθιερώνει τον κανόνα «resinter alios acta», με την έννοια ότι συμφωνίες, όπως το ως άνω «Μνημόνιο», ουδεμία νομική σημασία και επίπτωση έχουν έναντι τρίτων. Πολλώ μάλλον, όταν το «Μνημόνιο» αυτό δεν έχει καν νομική υπόσταση και σημασία ούτε για το ένα από τα αντισυμβαλλόμενα μέρη, ήτοι την Λιβύη, αφού οι δικές της αρμόδιες αρχές -π.χ. το Κοινοβούλιο της Λιβύης- θεωρεί το «Μνημόνιο» ανυπόστατο».