Απειλές, όνειρα και διερευνητικές: Η Ελλάδα πάει «ξυπόλυτη στα αγκάθια»

Δύο 24ωρα έμειναν για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ΕλλάδαςΤουρκίας στην Κωνσταντινούπολη (στις 25 Ιανουαρίου) και το κλίμα μόνο… διερευνητικό δεν είναι. Η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει λεπτό τις προκλήσεις και μάλιστα, δια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τις κορυφώνει κιόλας, θυμίζοντας εκ νέου ότι το casus belli στο Αιγαίο βρίσκεται σε ισχύ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την καρδιά της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, έκανε απαράδεκτες δηλώσεις κατά της Ελλάδας που δυναμιτίζουν το ήδη εκρηκτικό κλίμα, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν ακούνε τίποτα και επιζητούν συνεργασία και συνεννόηση με την Τουρκία!

«Στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» (σ.σ. το 1995 για το casus belli). Κανένα κόμμα από όσα ήρθαν έκτοτε στην εξουσία δεν έκανε βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και όλοι συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα μετέφερε στους συνομιλητές του στην Ε.Ε. ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις»!

Όσο για τις διερευνητικές που ξεκινούν τη Δευτέρα; Η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι ενδεικτική της τουρκικής αντιμετώπισης: «Τώρα οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Εμείς από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν. Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές. Και μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν θα ωφελήσουν καθόλου την Ελλάδα. Δεν χρειάζονται καθόλου!».

Τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να δώσει απαντήσεις στην Τουρκία και τον ομόλογό του, αλλά ίσως να είναι πολύ αργά…

Η Ελλάδα και οι τουρκικές επιδιώξεις

Τι κάνει η Ελλάδα μπροστά σε όλα αυτά; Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, θα προσέλθει στον διάλογο με μονοθεματική ατζέντα, για θέματα καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας.

Βέβαια, από το ΥΠΕΞ ως το Μαξίμου εδώ και καιρό «χάνονται» κάποιες λέξεις και προστίθενται κάποιες άλλες στην πορεία που πέφτουν σαν «μάννα εξ ουρανού» στα τεφτέρια του Ερντογάν, αλλά ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για στρατηγική και όχι για απόφαση παράδοσης στις ορέξεις της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να ανοίξουν όλα τα θέματα, από ΑΟΖ ως αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και από τα νησιά που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης, έως τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο. Η λεγόμενη… βεντάλια δηλαδή.

Επιδιώκει επίσης να κατοχυρώσει την δυνατότητα για έρευνες και διάσωση στο Αιγαίο, ενώ στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου που επιδιώκει να γίνει (ο Τσαβούσογλου είπε ότι θέλει να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της Μεσογείου -και οι Τουρκοκύπριοι- και οι χώρες που έχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με στόχο τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων), ποντάρει στην νομιμοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου, έστω και δια της πλαγίας οδού.

Η άλλη επιδίωξη της Τουρκίας είναι να γλιτώσει τις κυρώσεις από την ΕΕ (όχι βέβαια πως στις Βρυξέλλες είναι και ιδιαίτερα θερμοί να τις επιβάλλουν) γι’ αυτό και οι… διερευνητικές του Τσαβούσογλου εδώ και δύο μέρες με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Λέγε-λέγε για την υπέροχη Τουρκία και τη διάθεσή της να συνεργαστεί με την ΕΕ σε αντίθεση με την κακή Ελλάδα που όλο ζητάει, όλο και κάτι μένει.

Η παγίδα έχει στηθεί λοιπόν, με την Ελλάδα να είναι ήδη με την πλάτη στον τοίχο και σε περίπτωση που υπερασπίσουμε τις θέσεις μας και αρνηθούμε όλα τα υπόλοιπα θέματα που θέλει η Τουρκία να συζητηθούν, θα στοχοποιηθούμε ως αυτοί που αρνήθηκαν τον διάλογο με την… πρόθυμη και διαλλακτική Τουρκία.

Τόσο απλά.

Ο Ερντογάν ονειρεύεται να γίνει η Κωνσταντινούπολη έδρα του ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, ως χώρα πρότυπο επιμένει να παρουσιάζει την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που στο εσωτερικό της δικαιώματα και ελευθερίες καταπατούνται συστηματικά.

Ενώ λοιπόν ο Τούρκος Πρόεδρος λέει πως θέλει να γίνει η χώρα του έδρα των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωκοινοβούλιο κατακεραυνώνει την Άγκυρα για άλλη μια φορά, με φόντο την παράνομη φυλάκιση του πολιτικού ηγέτη των Κούρδων, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Πλησιάζουμε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον στόχο μας να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη κέντρο για διεθνείς οργανισμούς, ιδίως για τα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο Ερντογάν χαρακτηριστικά, σε μήνυμά του στην τελετή έναρξης του Κέντρου της Κωνσταντινούπολης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.