Του Χρήστου Μαζανίτη
Παραμονή Χριστουγέννων στο Αιγαίο υπήρχε μέγιστη επιφυλακή. Από τη μία η επίσκεψη στην Κίναρο της Προέδρου της Δημοκρατίας συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, και από την άλλη, η επίσκεψη στην Λήμνο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Μόνο που ο Στρατηγός Φλώρος αποτελεί το κόκκινο πανί για τους Τούρκους. Δεν είναι άλλωστε και λίγα αυτά που έχουν υποστεί οι Τούρκοι τους τελευταίους μήνες. Η δυναμική απάντηση στον Έβρο, το μάθημα εις διπλούν με το Oruc Reis, η αποστολή 8 μαχητικών F-16 από την Ελλάδα στην Κύπρο χωρίς ποτέ η αεράμυνα της Τουρκίας να το αντιληφθεί, ακόμη και οι συνεχείς ασκήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο, με τελευταία την Μέδουσα, έχουν δώσει πολλαπλά μηνύματα στους Τούρκους για την βούληση της ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι Αρχηγοί των Επιτελείων, έχουν δώσει σαφείς εντολές, υπό τις κατευθύνσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και το δόγμα της μηδενικής ανοχής σε κάθε μορφή πρόκλησης φαίνεται ότι έχει γίνει κατανοητό στους «απέναντι».
Κι αν την ημέρα που επέκειτο η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, 4 τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τους Ανθρωποφάγους, η Πολεμική Αεροπορία ήταν πανέτοιμη για κάθε σενάριο.
Στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, υπήρχε ύψιστος βαθμός επιφυλακής και στο κεντρικό Αιγαίο ο χάρτης των «απέναντι» είχε γεμίσει από «μπλε» κουκίδες, που έδειχνε και τον βαθμό ετοιμότητας και αποφασιστικότητας.
Έτσι, μετά την γρήγορη αντιμετώπιση από τα «γαλάζια φτερά» της δευτερολέπτων υπερπτήσης των τουρκικών μαχητικών στα 10.000 πόδια πάνω από τους Ανθρωποφάγους, στις 10.10 το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου, οι Τούρκοι πιλότοι… εξαφανίστηκαν.
Η ετοιμότητα που είχε διατάξει το ΓΕΕΘΑ από αέρος αλλά και θαλάσσης, με το σύνολο της ΑΣΔΕΝ ταυτόχρονα να βρίσκεται επί ποδός, δεν είχε προηγούμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr πάνω από 30 ελληνικά μαχητικά βρίσκονταν στον αέρα τη στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό είχε αναπτύξει περίπου 40 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο.