Πότε και πού θα γίνει το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο; – Ειδική ανάλυση

Παναγιώτης Νάστος

Η Τουρκία γνωρίζει πως ό,τι είναι να κάνει σε βάρος της Ελλάδας θα πρέπει να το κάνει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ.

Οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν εκλογή Μπάϊντεν, ο οποίος έχει αναφερθεί εναντίον  της τουρκικής επιθετικότητας και του ίδιου του Ερντογάν, σε αντίθεση με τον νύν πρόεδρο Τράμπ.

Χρονικά η περίοδος από τώρα έως τις 20 Ιανουαρίου χωρίζεται σε τρείς επί μέρους περιόδους:
Α περίοδος: έως τις 3 Νοεμβρίου που είναι η ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ για ανάδειξη νέου προέδρου.
Β περίοδος: Από 4 Νοεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου που οι αμερικανοί εκλέκτορες θα «εκλέξουν»  και επισήμως-τυπικά τον  νέο πρόεδρο της χώρας.
Γ περίοδος: Aπό τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ενημερώνεται για να αναλάβει τα καθήκοντα του.

Η ΕΕ έδωσε προθεσμία έως τον Δεκέμβριο στην Τουρκία να «συμμορφωθεί» και να μην κάνει επιθετικές μονομερείς κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο, διαφορετικά θα της επιβληθούν κυρώσεις.

Η Γερμανία ασκεί την προεδρία της ΕΕ έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Θα την διαδεχθεί η Πορτογαλία.

Η Γερμανία δεν θέλει αφενός να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και αφετέρου να «σκάσει στα χέρια της» μια μείζονα ελληνοτουρκική κρίση και ενδεχομένως στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η Ρωσία θα είχε συμφέρον να εξελιχθεί η ελληνοτουρκική διαμάχη σε στρατιωτική αντιπαράθεση, αφού αυτό θα σήμαινε για το ΝΑΤΟ πολύ μεγάλη φθορά αν όχι διάλυση, ενώ παράλληλα για την ίδια θα σήμαινε περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της σε Μ. Ανατολή, Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική.

Πιθανά σενάρια

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι καταλληλότεροι περίοδοι για την Τουρκία να ενεργήσει σε βάρος μας είναι κατά σειρά πιθανότητας, η Α περίοδος, μετά η Β Περίοδος και τέλος η Γ περίοδος, όπως μνημονεύθηκαν και παραπάνω.

Ειδικότερα για την Α φάση, η πλέον επικίνδυνη περίοδος είναι, από τις 28 Οκτωβρίου ναι έως και τις 3 Νοεμβρίου και
πιο συγκεκριμένα οι 28 και 29 Οκτωβρίου είναι εθνικοί επέτειοι για Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα και έχουν συμβολική σημασία.

Ειδικότερα η 29η Οκτωβρίου για την Τουρκία είναι η ημέρα σύστασης του Τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ και όλοι γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να ενεργεί σε βάρος της Ελλάδας σε συμβολικές ημερομηνίες, ενώ παράλληλα επιθυμεί να αποδομήσει οτιδήποτε «Κεμαλικό» στην Τουρκία και να το αντικαταστήσει με κάτι «νεοθωμανικό»

Ως περιοχή εκδήλωσης της κύριας τουρκικής ενέργειας θεωρώ το νότιο Αιγαίο και ειδικότερα την περιοχή από Ν. Σάμο και νοτιότερα μέχρι και τις νήσους Καστελόριζο-Ρω-Στρογγύλη, τις οποίες θεωρώ ως βέβαιους «στόχους», κύριους ή συμπληρωματικούς, εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας.

Ειδικότερα, θα έλεγα ότι η ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων εκτιμώ ότι θα αποτελέσει την περιοχή εκδήλωσης της κύριας τουρκικής ενέργειας.

Για το «θερμό επεισόδιο», το οποίο θα σημάνει την έναρξη της τουρκικής επιθετικότητας, θεωρώ ως πιθανότερες περιοχές να εκδηλωθεί, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, από Ν. Σάμο έως και Ν. Σαμοθράκη- βραχονησίδα Ζουράφα και όχι την περιοχή από Ν. Σάμο και νοτιότερα.

Αυτό γιατί η Τουρκία αφενός πάντα ενεργεί παραπλανητικά σε σχέση με τον πραγματικό αντικειμενικό σκοπό της (ΑΝΣΚ), όπως στην Κύπρο το 1974, όταν κινήθηκαν δύο νηοπομπές τουρκικές κατά της νήσου, η μεν παραπλανητική με κατεύθυνση την Αμμόχωστο, η δε πραγματική με κατεύθυνση την ακτή πεντεμίλι δυτικά της Κυρήνειας, αφετέρου θα επιχειρήσει να ωθήσει τις φίλιες δυνάμεις και δη τις Ειδικές Δυνάμεις μας, να κινηθούν προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που τελικά η Τουρκία θα εφαρμόσει την κύρια προσπάθειά της.

https://www.youtube.com/watch?v=A9nzco3w2A4&feature=emb_title

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.