Ο σκληρός Χειμώνας της εστίασης: Στο «φάσμα του λουκέτου» ο κλάδος, αποτυχημένα τα μέτρα

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στον κλάδο της εστίασης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την κλίμακα του οικονομικού βουλιάγματος, με τον τζίρο να καταγράφει πτώση κατά 59% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο μοναδικό πράγμα που συμφωνούν απολύτως εργοδότες και εργαζόμενοι του κλάδου είναι ότι ο Χειμώνας που έρχεται θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, αφού θα φανούν τα αποτελέσματα των παραπάνω απωλειών.

«Ο κλάδος βρίσκεται στο φάσμα του λουκέτου» δηλώνει ευθαρσώς στο Tvxs.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Και προσθέτει, ότι τα στοιχεία αυτά δεν συνυπολογίζουν τα τοπικά λοκντάουν που έχουν επιβληθεί από τις 10 Αυγούστου και τα οποία έχουν επιφέρει στην αμιγή εστίαση – δηλαδή στις επιχειρήσεις που κλείνουν τα μεσάνυχτα – μια μείωση της τάξης του 20%, ενώ τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης, τα κέτερινγκ, οι αίθουσες εκδηλώσεων «είναι ουσιατικά σε λοκντάουν, εφόσον δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις πάνω από 20 άτομα, ενώ τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης που ξεκινούν τη λειτουργία τους στις 12 το βράδυ, ουσιαστικά είναι κλειστά.». «Εγώ είμαι στον χώρο του κέτερινγκ ως επιχείρηση. Σε έξι μήνες έχω μείωση του τζίρου μου στο 98% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντιλαμβάνεστε το αδιέξοδο.»

Ο Χειμώνας θα είναι χειρότερος διότι, όπως μας λέει ο Γ. Καββαθάς, με τα ισχύοντα μέτρα, ο περιορισμός των τραπεζοκαθισμάτων στους εσωτερικούς χώρους θα μειώσει στο 1/3 τη δυναμικότητα της επιχείρησης, από το 60% που είναι το καλοκαίρι στους εξωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους. «Έχεις και τον φόβο των καταναλωτών. Σήμερα πάμε σε μια ταβέρνα και αισθανόμαστε ασφαλείς γιατί καθόμαστε στον εξωτερικό χώρο. Στον εσωτερικό θα το σκεφτείς δυο φορές να πας».

Ο ίδιος εκτιμά ότι «είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμη η κατάσταση». «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και καθημερινά μπαίνουν περιοχές στα ειδικά μέτρα. Χθες μπήκαν τα Γιάννενα, η Αχαϊα και η Κοζάνη. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε ξεπεράσει τις 20 περιφερειακές ενότητες στις οποίες έχουμε ειδικά μέτρα, δηλαδή κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων του κλάδου τα μεσάνυχτα».

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου είναι και το ενοίκιο. Από 1η Οκτωβρίου ο μισθωτής και εκμισθωτής μπορούν να συμφωνήσουν σε μια μείωση του ενοικίου κατά 30%. Αν δεν τα βρουν, οι επιχειρήσεις του κλάδου παγιδεύονται διότι, όπως τονίζει ο Γ. Καββαθάς,έχουν επενδύσει κεφάλαιο στον χώρο που έχουν εκμισθώσει και δεν είναι εύκολο να φύγουν. «Πέρα από το κόστος της μετεγκατάστασης, που είναι τεράστιο, το να φύγω σημαίνει ότι χάνω και ένα κομμάτι του πελατολογίου μου. Διότι αν το βράδυ λέμε να πάμε στο χ κατάστημα και δεν υπάρχει, δεν θα κάτσουμε να ψάξουμε πού πήγε. Θα πάμε στο επόμενο.».

Ο Γ. Καββαθάς χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης «ανακουφιστικά» αλλά όχι ουσιαστικά. «Ο υπουργός, κ. Γεργιάδης ισχυρίζεται ότι η εστίαση πήρε 1,5 δισ. Είναι τεράστιο ποσό. Αν είχε πάρει 1,5 δισ η εστίαση τότε δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα στον κλάδο. Ο κλάδος είναι στο κόκκινο και οικονομικά και ψυχολογικά». Χαρακτηρίζει επίσης αποτυχημένο το Συν-Εργασία, ειδικά για τον κλάδο της εστίασης που έχει και ελαστικές μορφές απασχόλησης, «οπότε δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα».

Τα άμεσα μέτρα που κατά τη γνώμη του προέδρου ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι:

  • Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος και όχι μέσω δανεισμού από τράπεζες
  • Πρόγραμμα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους στο 100%
  • Μείωση ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση

«Μετά το δόγμα “μισή δουλειά – μισή ζωή” πάμε στο δόγμα “βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντ’ έξι»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.