ΕΚΤ: Ο δημοσιονομικός γκρεμός απειλεί την ευρωζώνη

Την ανάγκη για επιπλέον μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής επεσήμαναν δύο από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η ζώνη του ευρώ αγωνίζεται να ανακάμψει από την πανδημία και, κυρίως, να αποφύγει την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού.

Υπενθυμίζεται πως, με ένα νόμο του 2011, οι ΗΠΑ υποχρεώνονταν σε αυτόματες αυξήσεις φόρων και περικοπές των δημοσίων δαπανών αν δεν περνούσε νέος νόμος έως το τέλος του 2012.

Αυτό ονομάστηκε «δημοσιονομικός γκρεμός», γιατί αν τα παραπάνω εφαρμόζονταν, θα δημιουργούσαν σημαντική ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Οι δημιουργοί του «δημοσιονομικού γκρεμού» νόμιζαν ότι, αντιμέτωποι με μια καταστροφική κρίση, ο πρόεδρος και το Κογκρέσο θα χρησιμοποιούσαν τους τελευταίους μήνες του 2012 για να οικοδομήσουν ένα συμβιβασμό.

Τελικά, στις 2 Ιανουαρίου 2013, η Γερουσία και η Βουλή πέρασαν έναν πολύ περιορισμένο νόμο που ρυθμίζει τα έσοδα του κράτους.

Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane είπε ότι θα ήταν «συνετό» να υπάρξει επιπλέον νομισματική στήριξη για τη βιώσιμη άνοδο του πληθωρισμού.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μίλησαν λίγο πριν η γαλλική στατιστική αρχή προβλέψει ότι η ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα σταματήσει τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα επιταχύνθηκαν τελευταία, πυροδοτώντας νέους περιορισμούς στη δημόσια ζωή και στα ταξίδια.

«Ενώ είδαμε ανάκαμψη στα τέλη της άνοιξης, τώρα φοβόμαστε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις αρχές θα έχουν αντίκτυπο», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη της Wall Street Journal.

Εξέφρασε δε την ανησυχία της ότι η ανάκαμψη σε σχήμα V που «όλοι προσμένουμε θα αργήσει», ενώ επεσήμανε πως Ισπανία και Γαλλία βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Από την πλευρά του, ο Philip Lane δήλωσε ότι υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα» σε ό,τι αφορά τις βασικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία και προειδοποίησε ότι η αποδοχή του χαμηλού πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν «πολύ δαπανηρή».

«Μια λιγότερο δαπανηρή και πιο συνετή προσέγγιση είναι η προσθήκη επαρκούς προσαρμογής στη νομισματική πολιτική για την ενίσχυση της δυναμικής του πληθωρισμού», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται «ισχυρή» δημοσιονομική απόκριση βραχυπρόθεσμα.

Και οι δύο υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επανέλαβαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της εάν χρειαστεί, αλλά τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.

«Αυτό που είναι κρίσιμο αυτήν τη στιγμή είναι οι δημοσιονομικές πολιτικές και οι νομισματικές πολιτικές να λειτουργούν μαζί και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά σε έναν δημοσιονομικό γκρεμό», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.