Η πανδημία του κοροναϊού έχει πλήξει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ευρώπης, μεγαλώνοντας την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί μια συνταξιοδοτική κρίση.
Η ανησυχητική αύξηση της ανεργίας θα έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα φορολογικά έσοδα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση κρατικών συντάξεων και να μειωθούν οι εισφορές σε συστήματα αποταμίευσης συνταξιοδότησης που λειτουργούν από εργοδότες και ιδιώτες.
Ταυτόχρονα, οι περικοπές στα επιτόκια και τα νέα προγράμματα αγοράς ομολόγων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση έχουν μειώσει το εισόδημα που λαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία από τις επενδύσεις τους σταθερού εισοδήματος.
Ο Guillaume Prache, διευθύνων σύμβουλος της Better Finance, που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους αποταμιευτές, δήλωσε στους Financial Times ότι οι οικονομικές αντιξοότητες και τα επείγοντα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας αντιπροσώπευαν «το τέλειο μείγμα» για να καταστρέψουν τη μακροπρόθεσμη αξία των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων.
«Θυσιάζουν» τις αποταμιεύσεις
«Οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να θυσιάσουν την προστασία των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων στο βωμό της τεχνητής μείωσης του κόστους δανεισμού για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. μέσω των αρνητικών επιτοκίων και των μαζικών αγορών δημοσίου χρέους», εξηγεί.
Ακόμη και πριν από τον Covid-19 οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για όσους αποταμίευαν με στόχο ένα συμπληρωματικό εισόδημα κατά τη συνταξιοδότησή τους, επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο. Η Better Finance μελέτησε τα δεδομένα 18 ευρωπαϊκών χωρών την τελευταία 20ετία και διαπιστώνει υπεραπόδοση ενός αμοιβαίου ομολογιακού/μετοχικού αμοιβαίου κεφαλαίου σε σύγκριση με την πλειονότητα των συνταξιοδοτικών επενδυτικών προϊόντων.
Το συμπέρασμα της Better Finance βγαίνει στο φως μια περίοδο όπου αυξάνονται οι ανησυχίες μήπως η αύξηση της ανεργίας ωθήσει εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας να βάλουν χέρι στις συνταξιοδοτικές τους αποταμιεύσεις.
Ο αντίκτυπος στην συνταξιοδότηση
«Η εξόφληση συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων σημαίνει τώρα ότι τα χρήματα δεν θα είναι διαθέσιμα για μελλοντική ζωή και θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες κατά τη συνταξιοδότηση», δήλωσε ο Alistair Byrne, επικεφαλής της στρατηγικής συνταξιοδότησης για την Ευρώπη στο State Street Global Advisors.
«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επίγνωση για το χάσμα εισφορών στις αποταμιεύσεις τους και για τον αντίκτυπο που θα έχουν στη συνταξιοδότησή τους».
Η Ολλανδία και η Δανία έχουν τα καλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα του κόσμου σύμφωνα με τη νέα ετήσια έρευνα της συμβουλευτικής Mercer, η οποία έβαλε στο μικροσκόπιο 37 συνολικά χώρες, ενώ οι δυο χώρες είναι οι μοναδικές που βαθμολογούνται με «Α».