Μια εναλλακτική αντί της ΔΕΘ

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Τη δημιουργία ενός πολιτικού – οικονομικού φόρουμ στη Θεσσαλονίκη το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων του Σεπτεμβρίου που θα ελάμβανε χώρα η 85η Διεθνής Εκθεση (ΔΕΘ) επεξεργάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης. Η ΔΕΘ εκτός από σημαντικός παράγοντας για την οικονομία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, αποτελεί, επίσης ένα σύμβολο κύρους για την πόλη. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες για την οικονομία λόγω της ματαίωσης της Διεθνούς Εκθεσης θα φτάσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο παράλληλα δεν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερα έσοδα.

«Επεξεργαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, μια διαφορετική διοργάνωση στη θέση της Εκθεσης προκειμένου πολιτικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί φορείς να μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένο που θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Οπως εξηγεί, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες σημαντικές κλαδικές εκθέσεις μεγάλης οικονομικής σημασίας και είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθούν οι απαραίτητες πρόνοιες εγκαίρως.

Τηλεδιάσκεψη

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο κ. Ζέρβας θα έχει τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των φορέων της πόλης με τη συμμετοχή εκτός των άλλων και του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, δημάρχου Πυλαίας- Χορτιάτη και προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρόταση που συζητείται είναι η διοργάνωση μιας εκδήλωσης εναλλακτικής της Εκθεσης στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν κάποιες συζητήσεις με επιλεγμένο ακροατήριο και την τήρηση όλων των αναγκαίων πρωτοκόλλων. «Φυσικά και σεβόμαστε την απόφαση των ειδικών, αλλά πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις γιατί η κόπωση οικονομική αλλά και ηθική των πολιτών είναι μεγάλη», τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Είναι κρίμα για τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπορείς να πεις κάτι άλλο όταν πρόκειται για θέμα υγείας», συμπληρώνει ο κ. Καϊτεζίδης.

Η ανακοίνωση ματαίωσης της ΔΕΘ έχει προκαλέσει μούδιασμα σε όλη την πόλη, από τους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης και εμπορικά έως τα ταξί, τα τοπικά γραφεία εκτυπώσεων και τα περίπτερα. «Αυτοί που βάζουν τις μοκέτες στον εκθεσιακό χώρο, οι σουβλατζήδες που στήνονται απέξω, οι καθαρίστριες, οι εταιρείες σεκιούριτι και πολλοί ακόμα», απαριθμεί ο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO. «Πρόκειται για το γεγονός με τη μεγαλύτερη διεπαγγελματική συμμετοχή» συμπληρώνει, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ματαιώνεται η έκθεση από τις 3 Οκτωβρίου 1926 που θεσμοθετήθηκε. «Το 1928 που είχαμε τον δάγκειο πυρετό έγινε, το 1929 με το οικονομικό κραχ έγινε ακόμα και το 1940 πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε μόλις έξι μέρες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος», λέει. Ειδικά φέτος οπότε και αναμενόταν μεγάλη αποστολή 60 επιχειρηματιών από τη Γερμανία, η οποία ήταν και η τιμώμενη χώρα, στη διοργάνωση είχαν επενδυθεί πολλές προσδοκίες.

«Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές σε όλο το φάσμα της οικονομίας της πόλης», λέει ο κ. Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς όπως επισημαίνει οι μισοί από τις 350.000 επισκέπτες της Εκθεσης ήταν διερχόμενοι, επισκέπτες της πόλης. «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι έμεναν στα ξενοδοχεία και φυσικά στον ελεύθερό τους χρόνο κινούνταν στην πόλη και ψώνιζαν», καταλήγει.

(ΠΗΓΗ)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.