Σύμφωνα με τους New York Times ο Ντόναλντ Τραμπ – και ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ – δεν έχει καμία δυνατότητα να… μεταθέσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. «Στο ζήτημα των εκλογών», γράφουν χαρακτηριστικά οι ΝΥΤ, «ο πρόεδρος έχει λιγότερες εξουσίες και από τον κυβερνήτη της Λουιζιάνα» (ο οποίος λόγω πανδημίας ανέβαλε τις προκριματικές εκλογές).
Σύμφωνα με την Washington Post επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ θέτει απλώς ζήτημα αναβολής των εκλογών τώρα για να «απονομιμοποιήσει» και να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου.
Η, άνευ ιστορικού προηγουμένου, όμως πρόταση Τραμπ για αναβολή των εκλογών, όπως και η πολεμικών διαστάσεων ύφεση στα ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς δίνουν το στίγμα των, επίσης άνευ ιστορικού προηγουμένου, αβεβαιοτήτων και προκλήσεων που ανοίγει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κοροναϊού.
Το tweet Τραμπ, με το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει πως εάν οι εκλογές γίνουν τον Νοέμβριο θα είναι «ανακριβείς και απατηλές» λόγω της καθολικής επιστολικής ψήφου, ήρθε λίγα λεπτά αφότου το υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει πως η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς κατά 32,9% (σε ετήσια βάση).
Πρόκειται για την μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία της αμερικανικής οικονομίας και από το 1947 που τηρούνται στατιστικά στοιχεία. Για την ένταση της καθίζησης, δε, είναι ενδεικτικό ότι στο κραχ της Lehman Brothers το 2008 η τριμηνιαία ύφεση στις ΗΠΑ ήταν της τάξης του 8,4%, ενώ το αμέσως προηγούμενο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ ήταν η βύθιση του ΑΕΠ της χώρας κατά 10% στο πρώτο τρίμηνο του 1958.
Με δεδομένο το ότι η κύρια αιτία της κατάρρευσης στο δεύτερο τρίμηνο ήταν η βουτιά στην κατανάλωση, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο – όχι όμως ικανή να αναστρέψει την, πολεμικού τύπου, κατάρρευση της πρώτης φάσης της πανδημίας. Οπως επισημαίνει και η ανάλυση του Marketwatch, με απώλειες 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στα πρώιμα στάδια του lockdown, με εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις, και με τους νεκρούς από τον κορονοϊό να έχουν ξεπεράσει πλέον τις 150.000, η πανδημία έχει κλονίσει εκ βάθρων τα αμερικανικά νοικοκυριά και, μαζί, και την δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.
«Το απόλυτο αφεντικό είναι ο κοροναϊός. Οσο πιο πολύ τραβήξει, τόσο πιο βαθιά θα είναι και η ζημιά», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο του οικονομολόγου της Credit Union Ρόμπερτ Φρικ, ενώ οι αναλυτές σημειώνουν ως πρόσθετο παράγοντα για βραδεία ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τα, πολλαπλά, ανοιχτά εμπορικά μέτωπα της διοίκησης Τραμπ με την Κίνα.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να χάνει όλο και περισσότερο έδαφος έναντι του Τζο Μπάιντεν, μάλλον εξηγούν την επιλογή του αμερικανού προέδρου να θέσει ζήτημα αναβολής των εκλογών.
Σε ρεαλιστικούς και νομικούς όρους πρόκειται για μία πρόταση που δεν έχει καμία τύχη. Η ημερομηνία των αμερικανικών εκλογών είναι ορισμένη με ομοσπονδιακό νόμο που βρίσκεται σε ισχύ από το 1845. Οποιαδήποτε μεταβολή της προϋποθέτει αλλαγή της ομοσπονδιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ. Κι αυτή με την σειρά της, προϋποθέτει πρώτα έγκριση από το Κογρκέσσο, στην συνέχεια υπογραφή από τον πρόεδρο και, ακολούθως, απόκρουση των προσφυγών – που είναι δεδομένο ότι θα γίνουν – στα δικαστήρια.
Σε πολιτικούς όμως όρους, δείχνει ότι η υγειονομική κρίση απελευθερώνει και τα πιο ακραία πολιτικά σενάρια – με παγκόσμιο πρωτοπόρο ξανά τον τραμπισμό. Και το παράλληλο οικονομικό κραχ οδηγεί, παγκοσμίως, κοινωνίες και αγορες σε νέες, αχαρτογράφητες προκλήσεις. Το γεγονός ότι ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ, η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα τριμηνιαία ύφεση πάνω από 10% είναι ενδεικτική για την ένταση με την οποία χτυπά η οικονομική κρίση και την Ευρώπη. Η δε αναζωπύρωση της πανδημίας στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, προσδίδει υψηλή ελαφρότητα – και επικινδυνότητα –στις προβλέψεις για «ανάκαμψη-εξπρές» και για ταχεία επιστροφή στα προ κορονοϊού επίπεδα ανάπτυξης…