Η νέα πτώχευση της Ελλάδας: 30 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα θα χαθούν το 2020 από την αγορά – Οι όροι του νέου Μνημονίου

Το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης τελεί υπό αυστηρή επίβλεψη, ήτοι εάν κάποια κράτη-μέλη κρίνουν ότι δεν πληρούνται συγκεκριμένα ορόσημα θα μπορούν να καθυστερούν τις εκταμιεύσεις για τα άλλα κράτη μέλη, αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες για την πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει σκληρό μνημόνιο και τίποτα άλλο.

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα, η οποία τίθεται πλέον στο έλεος έστω και μίας χώρας η οποία θα κρίνει αν η Ελλάδα δεν κάνει τις «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει.

Η συμφωνία του Συμβουλίου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών επί του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού της προσεχούς επταετίας 2021-2027 απέχει σημαντικά από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκησαν από τις 17 Ιουλίου ως τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου θυσιάστηκαν σημαντικά προγράμματα και ελήφθησαν επώδυνες αποφάσεις.

Η Ελλάδα από το συνολικό πακέτο δικαιούται να λάβει υπό ιδανικές συνθήκες 72 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 40 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας (2021-2027) και τα υπόλοιπα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – 19 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 13 δισ. ευρώ δάνεια.

Αυτό δεν λέει τίποτα. Το μόνο «σίγουρο», όσο σίγουρα μπορεί να πράγματα που εξαρτώνται από άλλους, είναι τα 19 δισ. των επιχορηγήσεων που είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Οι άμεσες απώλειες από τον κορωνοϊό, μόνο φέτος υπολογίζονται σε 20 δισ. για την οικονομία της χώρας, που προέρχονται κυρίως από τις απώλειες του τουρισμού.

Και όλα αυτά αφορούν κατά 70% την διετία 2021-2022, με βάση την ανεργία της περιόδου 2015-2019 και το κατά κεφαλήν εισόδημα του 2019.

Οι έμμεσες απώλειες ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και πάντα μιλάμε για «ζεστό» χρήμα που θα έμπαινε στην αγορά, όχι κρατικές επιχορηγήσεις ή δάνεια.

Οι επιχορηγήσεις για τη χώρα μας μειώθηκαν από την αρχική πρόταση, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκε το σκέλος των δανείων.

Και οι πιεστικές ανάγκες για την χώρα ανέρχονται «χθες» στα 9 δισ. ευρώ όπως αποκάλυψε χθες το pronews.gr: Τρία δισ. για τα αναδρομικά των συντάξεων, τρία δισ. ευρώ για τις φρεγάτες και  τρία δισ. δολ. για τα F-35 μέχρι το τέλος του 2021.

Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί το 2023, με γνώμονα την πορεία του ΑΕΠ. Φυσικά είναι αδύνατον να υπάρξει απορρόφηση όλων αυτών των ποσών. Η εμπειρία από ανάλογα Ταμεία, δείχνει απορρόφηση περί το 30%, ειδικά για το ΕΣΠΑ.

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα τίθεται και πάλι σε καθεστώς Μνημονίων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.