Ξενοδοχεία πολυτελείας μισοάδεια, εστιατόρια με λιγοστούς πελάτες και καταστήματα που μόνο στην περιοχή της Πλάκας, της οδού Ερμού και πέριξ της Ακροπόλεως βλέπουν ξένους πελάτες στην πόρτα τους είναι τα στοιχεία της αποκαρδιωτικής εικόνας που παρουσιάζει ο τουρισμός της Αθήνας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Αθήνα των 6,2 εκατ. τουριστών το 2019, που πέρυσι τέτοια εποχή έσφυζε από ζωή, σήμερα διανύει τη χειρότερη τουριστική σεζόν των τελευταίων δεκαετιών. Τα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου της πρωτεύουσας (Μεγάλη Βρεταννία, Χίλτον, Intercontinental, Marriott, Κάραβελ, Grant Hyatt, Zeus Wyndham, Elia Ermou Athens, Electra Metropolis, Holiday Inn, Divani Apollon Palace) άνοιξαν μόλις τις τελευταίες hμέρες, χωρίς ουσιαστικές κρατήσεις, μόνο και μόνο για το πρεστίζ των αλυσίδων που εκπροσωπούν.
«Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε και που θυμίζουν πόλεμο με έναν… αόρατο εχθρό, υπάρχουν ήδη σημαντικές οικονομικές απώλειες και θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες» λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών -Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-ΑΑ) Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς. Από τις 19 Μαρτίου που επιβλήθηκε σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας η παύση λειτουργίας τους, μέχρι και την 1η Ιουνίου, που επαναλειτούργησαν μόνο λίγες μονάδες, οι απώλειες εσόδων για τα ξενοδοχεία της Αθήνας ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ. Τις απώλειες αυτές δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2020, όταν καταγράφονταν τα υψηλότερα έσοδα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι. Τον Μάρτιο σε λειτουργία ήταν το 73% των διαθέσιμων δωματίων στην Αθήνα – Αττική, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο λειτουργούσε μόλις το 5% του συνόλου των δωματίων της Αττικής.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΞΑ-ΑΑ, τον Ιούνιο επαναλειτούργησε μόνο το 21% των διαθέσιμων δωματίων στην Αττική, όταν τον Ιούνιο του 2019 η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας ήταν 93%, με πλήρη λειτουργία όλων των ξενοδοχείων!
Σήμερα λειτουργούν τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μονάδες που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές. Ακόμα και στην πλατεία Συντάγματος, υπήρξε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που άνοιξε για λίγες ημέρες και αναγκάστηκε να ξανακλείσει, λόγω έλλειψης πελατών. Οι πληρότητες των μονάδων κυμαίνονται μεταξύ 15% και 20% κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν ημέρες που πέφτουν ακόμα και κάτω από το 10%, λόγω της έλλειψης κρατήσεων. Οι όποιες κρατήσεις εμφανίζονται στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών των ξενοδοχείων έχουν γίνει πριν από την πανδημία, οι οποίες ωστόσο μειώνονται όταν επιχειρείται να γίνει επιβεβαίωσή τους.