Τη μεγάλη βουτιά στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο εφαρμόστηκε καθολικό lockdown στην Ελλάδα, καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Απρίλιο εισήλθαν στη χώρα μόλις 37.600 ταξιδιώτες έναντι 982.000 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας βουτιά 96,2%.
Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 98,7% από τα 544 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της TτΕ, εκτιμάται ότι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2020 εμφάνισε πλεόνασμα 5 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 211 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ως αποτέλεσμα των μεγάλων περιορισμών στις μετακινήσεις που προκάλεσε η πανδημία του κοραναϊού.
Ειδικότερα, μείωση κατά 98,7% κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ, έναντι 544 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ μείωση κατά 99,2% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Απρίλιος 2020: 3 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2019: 332 εκατ. ευρώ).
Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 96,2%, καθώς και στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 62,2%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 1,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2020, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 190 εκατ. ευρώ,έναντι πλεονάσματος 376 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μείωση κατά 664 εκατ. ευρώ (-51,4%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 626 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 478 εκατ. ευρώ (-52,3%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 436 εκατ. ευρώ. Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 21,5%, καθώς και στη μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 36,1%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 2,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 12,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Δε θα ανοίξουν φέτος πολλά ξενοδοχεία
Την ίδια ώρα, η χαμηλή ζήτηση κρατάει κλειστά ακόμη πολλά ξενοδοχεία. Από τους κόλπους των ξενοδόχων εκφράζεται ο φόβος πως ένα σημαντικό ποσοστό των μονάδων θα παραμείνουν κλειστές όλη τη φετινή περίοδο, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς με μεγάλη προσφορά κλινών.
Το άνοιγμα των ξενοδοχείων στην Αθήνα αναμένεται μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Η εικόνα στο κέντρο δεν έχει καμία ομοιότητα με τα προηγούμενα χρόνια, αφού στην πλειονότητα τους τα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη τις πύλες τους, παρά το γεγονός ότι η καλύτερη περίοδος για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία είναι τα δίμηνα Μαϊού – Οκτωβρίου.
Οι δε πληρότητες κατά μέσο όρο κινούνται στο 8% με 12%, ενώ παρά το γεγονός ότι τα εμβληματικά ξενοδοχεία της πόλης αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες του στις αρχές Ιουνίου, οι περισσότεροι ξενοδόχοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.
Αλλά και όσα είναι ανοιχτά, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, δουλεύουν κυρίως με Έλληνες που επισκέπτονται την Αθήνα για δουλειές.