Τουρισμός : Έφτασε η μεγάλη ώρα – Η Ελλάδα είναι έτοιμη για το πιο περίεργο καλοκαίρι

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για τον τουρισμό. Η Δευτέρα 15 Ιουνίου θα σημάνει την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα. Μία τουριστική περίοδος διαφορετική από τις προηγούμενες, μια σεζόν που καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που έφερε ο κοροναϊός στις ζωές μας. Το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και έρχεται αντιμέτωπο με άλλου είδους προκλήσεις τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους μελλοντικούς τους επισκέπτες.

Ο τουρισμός, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας μας, καλείται, έστω και πολύ αργότερα από τις άλλες χρονιές καλείται να πάρει μπρος και να προσπαθήσει να σώσει ότι μπορεί να σωθεί. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να διεκδικήσει ένα κομμάτι από τη φετινή τουριστική πίτα, η οποία θα είναι φέτος πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες σεζόν.

Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό το γεγονός ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως θέλγητρο για τους τουρίστες την πολύ καλή επιδημιολογική της πορεία, απέναντι στον κοροναϊό. Η χώρα μας θέλει να προβληθεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός, ελπίζοντας πως όλο αυτό δεν… θα της γυρίσει μπούμερανγκ.

Την έναρξη του τουρισμού θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα των αεροδρομίων από αύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου. Ωστόσο, στον απόηχο της αύξησης κρουσμάτων στη χώρα και υπό τον φόβο των εισαγόμενων κρουσμάτων, οι πύλες της χώρας μας για να υποδεχθούν διεθνείς τουρίστες με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του φονικού ιού.

«Επανεκκινούμε το ελληνικό καλοκαίρι και τον ελληνικό τουρισμό, δίνοντας τέλος στην αγωνία 700.000 άμεσα και έμμεσα εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. Δίνουμε πίσω σε εκατομμύρια τουρίστες το δικαίωμα στο ελληνικό καλοκαίρι. Κανείς δεν είχε βιώσει στο παρελθόν κάποια τέτοια δοκιμασία και δεν είχε βρεθεί ενώπιον της ευθύνης να γυρίσει το κλειδί του τουρισμού στη χώρα μας. Της εθνικής μηχανής του τουρισμού. Ποτέ πρίν δεν είχαν αξιοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες της χώρας σε τέτοια έκταση, με έμφαση την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Σαντορίνη σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι μονόδρομος, αλλά, ταυτόχρονα, είναι και μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Η δυναμική που διαθέτει η χώρα, ως τουριστικός προορισμός, εξακολουθεί να είναι ισχυρή» δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι «κάνουμε μια νέα αρχή ξεκινώντας βέβαια από χαμηλή βάση γιατί είναι δεδομένο ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά».

H φετινή τουριστική περίοδος θα είναι δύσκολη για όλους, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο MEGA. «Εργαζόμαστε εντατικά για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα» τόνισε.

Παρ’ολα αυτά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ξεκαθαρίζοντας πως η υποδοχή τουριστών πρέπει να γίνει με απόλυτη προσοχή, αφού, εφόσον δνε τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας κινδυνεύουμε με δεύτερο κύμα έξαρσης του φονικού ιού.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας. «Το χειρότερο σενάριο για το καλοκαίρι είναι να έχουμε πολλές εστίες συρροής κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, που θα αναγκάσουν την Πολιτεία να επιβάλει πολλά τοπικά lockdowns και θα επιφέρουν αύξηση των νοσηλευόμενων ή διασωληνωμένων ασθενών ή και των θανάτων. Στην περίπτωση αυτή ενδεχομένως να επιβληθούν νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Στο καλύτερο σενάριο θα έχουμε σποραδικά κρούσματα ανά τη χώρα που θα τα διαχειρίζονται αποτελεσματικά οι τοπικές δομές Υγείας» τόνισε ο κ. Σύψας.

Τα αεροδρόμιά μας ανοίγουν και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους τουρίστες

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο δεν σταμάτησε όλους αυτούς τους μήνες να δέχεται διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, αυξάνονται οι πτήσεις εξωτερικού.

Από αύριο 15 Ιουνίου και έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από αύριο 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Έτοιμα τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο συνεχής, προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό είναι:

  • Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν και είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο- ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι, επίσης, υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση, ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
  • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό), τα οποία χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
  • Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων, ενώ θα γίνονται, επίσης, τακτικά ηχητικές ανακοινώσεις.
  • Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά, ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
  • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες, καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας, αναχώρηση, άφιξη. Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
  • Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
  • Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια.

ΑμεΑ

Για τους επιβάτες ΑμεΑ τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία από την Covid-19 για τους επιβάτες.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, οι επιβάτες καλό θα είναι να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες, με τις οποίες ταξιδεύουν. Από τις εταιρείες θα ενημερώνονται για τους κανόνες που ισχύουν στον προορισμό τους.

«Τηρούνται πιστά τα μέτρα – Περιμένουμε τους επιβάτες μας για ένα ασφαλές και απολαυστικό ταξίδι»

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδόπουλου, «το αεροδρόμιο της Αθήνας θα βρίσκεται από τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, στον επόμενο «προορισμό» του: Αυτόν της υποδοχής περισσότερων διεθνών πτήσεων και επισκεπτών από το εξωτερικό. Σε όλους τους χώρους και τις υποδομές του αεροδρομίου τηρούνται πιστά όλα τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές υγειονομικές Αρχές».

Ο Διεθνής Αερολιμένας, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, έχει μεριμνήσει για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο, με όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που συνθέτουν ένα ασφαλές περιβάλλον -από τον προσεκτικό καθαρισμό και την απολύμανση χώρων και επιφανειών και τον σωστό κλιματισμό που παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο αέρα- έως τη διευκόλυνση του ταξιδιώτη για την τήρηση κανόνων υγιεινής και προστασίας. Επίσης, αντισηπτικά υγρά για την υγιεινή των χεριών υπάρχουν σε περισσότερα από 300 σημεία του αεροδρομίου, ενώ η χαρακτηριστική πράσινη σήμανση ενημερώνει και υπενθυμίζει τακτικά στον επιβάτη τις νέες συνήθειες που αποσκοπούν στην προστασία, τη δική μας και των γύρω μας, όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας -στο αεροδρόμιο και κατά την πτήση- και η τήρηση αποστάσεων. Το προσωπικό είναι εφοδιασμένο με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία χρησιμοποιεί καθόλη τη διάρκεια της εργασίας του και υπάρχουν προστατευτικές επιφάνειες/ πλέξιγκλας σε όλα τα σημεία επαφής, όπως τα εκδοτήρια εισιτηρίων και τα γραφεία πληροφοριών.

«Και παρόλο που ορισμένες διαδικασίες είναι πλέον διαφορετικές για το καλό όλων μας, ένα στοιχείο παραμένει αμετάβλητο: Οι άνθρωποι του αεροδρομίου περιμένουμε πάντα τους επιβάτες μας με την ίδια διάθεση για εξυπηρέτηση, για ένα ασφαλές και απολαυστικό ταξίδι», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Η μετά καραντίνα εποχή βρίσκει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όχι μόνο έτοιμο να υποδεχθεί και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό αλλά και αναβαθμισμένο, με σημαντκά αυξημένη τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πτήσεων.

Σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα αυστηρά, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Fraport Greece, που ανακοίνωσε πως «και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εφαρμόζονται πλήρως οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και της πολιτείας».

Μέτρα προληπτικού ελέγχου

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, στους επιβάτες που φτάνουν, από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε μία ημέρα αυτοπεριορισμού σε ξενοδοχείο επιλογής μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία και από αεροδρόμια που είναι στη λίστα του EASA, θα γίνεται τεστ σε όλους και θα τίθενται σε περιορισμό μίας ημέρας στο ξενοδοχείο διαμονής (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) μέχρι να εκδοθεί το τεστ. Σε περίπτωση θετικού τεστ θα εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών.

Από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα υποβάλλονται σε 14ημερη καραντίνα σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.

Τι λένε οι φορείς για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας

Η «φήμη» που έχουν χτίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, η στήριξη των εργαζομένων τους αλλά και η διατήρηση των καλών σχέσεων που έχουν με τους διεθνείς συνεργάτες τους, είναι μερικοί από τους λόγους που έδωσαν την ώθηση στους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου να πατήσουν το… κουμπί για την επανεκκίνηση των μονάδων τους, όπως σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του τουρισμού.

Οι «ναυαρχίδες» του χώρου έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις που αφορούν την επαναλειτουργία τους, σε μια χρονιά ωστόσο που, όπως προσθέτουν οι αρμόδιοι φορείς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι αχαρτογράφητη, το οικονομικό αποτέλεσμα άγνωστο και τίποτα μέχρι τώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονικότητα. Να τονιστεί πάντως ότι από τις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και την ίδια στιγμή ανοίγουν και τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, που είναι αυτά που υποδέχονται και το μεγαλύτερο όγκο τουριστών.

Αλέξανδρος Βασιλικός: Ανοίγουμε και προσέχουμε

Στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, με τη φράση «ανοίγουμε και προσέχουμε» περιγράφει την κατάσταση που βιώνει αυτή την περίοδο ο κλάδος.

«Αυτή είναι πολύ συνοπτικά η περιγραφή του momentum στο οποίο βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός. Με πίστη στις δυνατότητές μας και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον άνθρωπο, είμαστε στην αφετηρία μιας πολύ δύσκολης και επίπονης προσπάθειας προκειμένου να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από τη φετινή σεζόν. Οι αβεβαιότητες όμως είναι πελώριες. Η πανδημία, αν και σε ύφεση, εξακολουθεί να υφίσταται και όσο δεν υπάρχει αποτελεσματική ιατρική απάντηση σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονικότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς ο κ.Βασιλικός υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη ούτε για την τουριστική κίνηση και συνακόλουθα ούτε για το πόσα ξενοδοχεία θα καταφέρουν να έχουν τις πληρότητες εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν. Το τοπίο είναι δυναμικό κι αλλάζει μέρα με τη μέρα».

Ο κ. Βασιλικός εστιάζει στο ζήτημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων υπογραμμίζοντας ότι το ΞΕΕ με ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του είναι δίπλα στα μέλη του για την διαμόρφωση του εξειδικευμένου πρωτοκόλλου που αντιστοιχεί σε κάθε ξενοδοχείο, προκειμένου να μείνουμε όλοι ασφαλείς αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι. «Βεβαίως έχουμε να επιλύσουμε μια πολύ δύσκολη άσκηση. Η υγεία είναι πάνω από όλα και μένει να δούμε τι πραγματικά περιθώρια τουριστικής δραστηριότητας υπάρχουν», αναφέρει ο κ. Βασιλικός.

Περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση υπογραμμίζει, ότι τα νερά είναι αχαρτογράφητα και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, όπως λέει. «Είμαστε υποχρεωμένοι σε checks and balances όλο το διάστημα που έχουμε μπροστά μας και το μόνο που μπορώ να εκφράσω με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως οι Έλληνες ξενοδόχοι, για άλλη μια φορά, θα βάλουμε τα δυνατά μας γιατί ξέρουμε πόσο κρίσιμη είναι η σημασία της προσφοράς του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία. Δεν φτάνει να είμαστε εμείς σε καλή επιδημιολογική φάση. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Όπως επίσης δεν φτάνει να ανοίξουνε τα ξενοδοχεία όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα των αεροπορικών πτήσεων και της σύνδεσής μας με μεγάλες αγορές» εξηγεί ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Πτήσεις και πληρότητες στα αεροπλάνα διαμορφώνουν τις πληρότητες στα ξενοδοχεία – «Μπαίνουν περισσότερες αγορές στο παιχνίδι»

Υπάρχουν κρατήσεις αυτή την περίοδο για την Ελλάδα; θα υπάρξει τουρισμός στους ελληνικούς προορισμούς; Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, γ.γ της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και εντεταλμένος σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως όλα εξελίσσονται με το σταγονόμετρο, φαίνεται να μπαίνουν περισσότερες αγορές στο παιχνίδι και άρα θα υπάρξει κάποια κίνηση. Ζήτηση τώρα δεν υπάρχει, σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος, αλλά όταν αρχίσουν να πετάνε τα αεροπλάνα, τότε αυτό το γεγονός θα δημιουργήσει ζήτηση. Στην Γερμανία εβδομάδα με την εβδομάδα, παρατηρεί ο κ. Αγγελόπουλος, η κίνηση αυξάνεται και αυτό έχει την δική του αξία, συμπληρώνει.

Στην παραπάνω ερώτηση, ο Μιχάλης Βαμιεδάκης ιδρυτής της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Vita Hotels» και του ταξιδιωτικού πρακτορείου Deltanet Travel», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι σίγουρα θετικό το γεγονός πως τουλάχιστον ξεκινάει η τουριστική σαιζόν έστω και τυπικά για ψυχολογικούς λόγους». Ο προβληματισμός που υπάρχει στον τουριστικό κόσμο έχει να κάνει με τις προκρατήσεις που υπάρχουν και αν αυτές θα συνεχίσουν να παραμένουν ενεργές για το επόμενο διάστημα.

Όπως εξηγεί ο κ. Βαμιεδάκης μέχρι τις 15 και 20 Ιουνίου θα μπορούν οι πελάτες στις αγορές του εξωτερικού, πχ Γερμανία, να ακυρώσουν αυτές τις προ Covid 19 κρατήσεις χωρίς ακυρωτικά. Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις προβλέψεις για τις προκρατήσεις και πως αυτές θα εξελιχθούν σε ροή τουριστών στην Ελλάδα, είναι το επόμενο 15νθήμερο, όταν και θα αλλάξει το καθεστώς των ακυρωτικών. Εστιάζοντας στην μέχρι τώρα ροή των κρατήσεων, ο κ. Βαμιεδάκης αναφέρει ότι πράγματι είναι χαμηλή τώρα για την Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι αυτή η διστακτικότητα θα ξεπεραστεί στα μέσα Ιουλίου, όταν θα επιστρέφει στην πατρίδα τους το πρώτο κύμα επισκεπτών στη χώρα μας και θα μεταφέρουν τις πρώτες θετικές κριτικές στις πατρίδες τους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω Κωνσταντίνα Σβήνου τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο αριθμός των πτήσεων που θα φτάσουν εφέτος στην Ελλάδα θα καθορίσει και το νούμερο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που θα υποδεχτούν «επισκέπτες» στους ελληνικούς προορισμούς το επόμενο διάστημα. «Αυτή τη στιγμή» κανένα ξενοδοχείο δεν ξέρει τις πληρότητες που θα έχει την τρέχουσα τουριστική χρονιά, παρά τις όποιες κρατήσεις που εμφανίζονται στα συστήματα των κρατήσεων, σημειώνει η κ. Σβήνου, η οποία είναι και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ταξιδιωτικών γραφείων (FedHatta) Λύσσανδρος Τσιλίδης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τόσο το άνοιγμα των ξενοδοχείων, των τουριστικών γραφείων όσο και η έναρξη των πτήσεων είναι ένα «Restart στο οποίο προσπαθούμε να πάρουμε θέση για την έναρξη της δουλειάς μας». Ο κύριος Τσιλίδης κάνει λόγο για μια πτώση 80% του τουριστικού έργου και ζητά περαιτέρω μέτρα προστασίας των τουριστικών επιχειρήσεων. «Μπορεί να άνοιξαν κάποιες πτήσεις, αλλά δεν ίδια η πτητική δυναμική του παρελθόντος. πρόκειται για δειλά δειλά ανοίγματα», λέει. Στο σημείο αυτό και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου επισημαίνει ότι χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα για την αντιμετώπιση των τραυμάτων της τουριστικής βιομηχανίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ευθύνονται για την παρούσα κρίση οι ξενοδόχοι.

Κρήτη: Θα εξαρτηθούν πολλά από τη γερμανική αγορά

Εστιάζοντας στην Κρήτη, στον νησιωτικό προορισμό που προσελκύει τις περισσότερες αφίξεις κάθε χρόνο, ο κ. Βαμιεδάκης εκτιμά ότι το 1/3 των ξενοδοχείων θα μείνουν κλειστά εφέτος. Προς επίρρωση των παραπάνω ο κρητικός επιχειρηματίας σημειώνει, ότι η γερμανική αγορά, που είναι η κύρια για το νησί, με βάση τις πτήσεις που έχουν ανακοινωθεί, θα έχει άμεση επίδραση στη ροή των γερμανών τουριστών για την Κρήτη.

«Πέρυσι ήλθαν από Γερμανία περίπου 900.000 επισκέπτες, ενώ εφέτος θα έχουμε από 150.000 έως 350.000 επισκέπτες στην καλύτερη περίπτωση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την αγωνία του για την τρέχουσα περίοδο, καθώς, όπως λέει, ακόμα θολό παραμένει το τοπίο από τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες. «Οι μεν κρητικοί ξενοδόχοι ρωτούν τους Tour Operator’s, τι κόσμο θα στείλουν στο νησί, οι δε Tour Operator’s απαντούν στους κρητικούς επιχειρηματίες, ανοίξτε και βλέπουμε».

Σε κάθε περίπτωση η 1η Ιουλίου φαίνεται πως θα είναι καταληκτική ημερομηνία για όσους τελικά θα αποφασίσουν να ανοίξουν ή όχι τις μονάδες τους στο νησί, αλλά και το που θα κάτσει συνολικά η «μπίλια» των αφίξεων για την Κρήτη.

«Ελάτε στην Ελλάδα»

Εξάλλου μόνο τυχαίο δεν ήταν το κάλεσμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Σαντορίνη το Σάββατο.

«Ελάτε στη Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός. «Πλέον περνάμε σε μία νέα κανονικότητα, βεβαίως αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα γιατί το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, είναι άποψη όπως αναφέρει και η εκστρατεία μας» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στους ξένους  ανταποκριτές.

«Φέρτε τους φίλους σας. Ενημερώστε ότι πλέον η χώρα είναι ανοιχτή. Μάθαμε το μάθημά μας από την αντιμετώπιση της πανδημίας και εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες μας θα παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς» είπε σε άλλο σημείο και αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα.

Με ενδιαφέρει η Ελλάδα να είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι. Η πρόκληση είναι να περάσουμε από την επιτυχημένη εσωτερική διαχείριση σε ένα επιτυχημένο άνοιγμα.Με ενδιαφέρει επίσης να φροντίσουμε ο τουριστικός κλάδος να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο καλοκαίρι ελπίζοντας ότι η επόμενη χρονιά θα είναι επιτυχημένη. Για τώρα θέλουμε ο κλάδος να παραμείνει ζωντανός και να επιζήσουμε ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού, είπε χαρακτηριστικά.

Θέλουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ότι χάθηκε η τουριστική σεζόν για την Ελλάδα.

Κάνουμε το καλύτερο δυνατό είπε, ερωτηθείς σχετικά τι τον φοβίζει περισσότερο τώρα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίστηκε την πανδημία προτρέποντας τη δημοσιογράφο να επισκεφθεί το νοσοκομείου της Σαντορίνης τονίζοντας ότι και σε άλλα μικρότερα νησιά τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν χρειαστεί πλήρες lockdown, ενώ τόνισε ότι όπου χρειαστεί θα αντιμετωπίζεται με τη λήψη τοπικών μέτρων αναφέροντας ως παράδειγμα τα αυξημένα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα.

«Δεν ανησυχώ για το θέμα των αεροπορικών εταιριών» απάντησε σχετικά ο Πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι «ο ιός έγινε ευκαιρία να καταλάβουμε ότι υφίστανται συστηματικοί παγκόσμιοι κίνδυνοι», καταλήγοντας πως «θα πρέπει στην Ελλάδα να κινηθούμε προς τη βιωσιμότητα», δηλαδή να συνδυάσουμε τον ελληνικό τουρισμό με πολιτιστική κληρονομιά και γαστρονομικό τουρισμό.

Πρέπει όλοι να τηρούν τους βασικούς κανόνες, είπε και πρόσθεσε ότι ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτός τους μας αλλά και τους επισκέπτες.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.