Τουρισμός και εστίαση αποτελούν για το Μέγαρο Μαξίμου και την Οδό Νίκης τα βαρόμετρα σχετικά με το βάθος της αναμενόμενης ύφεσης και κατ’ επέκταση για την εγχώρια οικονομική επίδοση του τρέχοντος έτους. Οι συνολικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην Οικονομία, ύψους 24 δισ. ευρώ εκτείνονται έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν και όπως μεταδίδουν αρμόδιες πηγές, αναμένεται να επαναξιολογηθούν τα δεδομένα και η τότε διαμορφωθείσα κατάσταση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αποκλιμάκωση ή την επέκταση των προστατευτικών μέτρων. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προϊδεάζουν πως μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου οι όποιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενέσεις, όπως χαρακτηριστικά περιγράφονται, θα έχουν κλαδικό χαρακτήρα και θα ισοδυναμούν με δίχτυ ασφαλείας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Μείζονα παρέμβαση στις αερομεταφορές
Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες επιμένουν πως έχει «κλειδώσει» και ανακοινώνεται τις επόμενες ώρες μεγάλη παρέμβαση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των αερομεταφορών. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως ο εν λόγω τομέας κατέβαλε το μεγαλύτερο οικονομικό τίμημα από το lockdown ελέω της πανδημίας του κορονοϊού, κάνουν λόγο για μία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία, που στοχεύει να παρέχει στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες handling και τα αεροδρόμια, ενώ δεν αποκλείουν αναλόγως με το ύψος της οικονομικής ζημίας το κυοφορούμενο πακέτο να αποτελεί το πρώτο σκέλος της οικονομικής βοήθειας. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας έχουν οριστικοποιήσει τα προηγούμενα 24ωρα τις κρίσιμες πτυχές και τους όρους, που συνοδεύουν την δρομολογούμενη βοήθεια προς τις αερομεταφορές. Βάσει, εξάλλου, του έως τώρα κυβερνητικού προγραμματισμού, η συγκεκριμένη παρέμβαση αναμένεται να ενταχθεί στο πακέτο διατάξεων ή εναλλακτικά στο νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τα εξαγγελθέντα την προηγούμενη εβδομάδα οικονομικά μέτρα από το κουαρτέτο Υπουργών. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, καθώς τα προαναφερθέντα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως την 1η Ιουνίου.
Μήνυμα Μητσοτάκη για τον τουρισμό
Στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διεκδίκηση ενός μεγαλύτερου κομματιού από μία μικρότερη τουριστική πίτα διεθνώς μπαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως καταδεικνύει η χθεσινή του μεγάλη συνέντευξη στην Γερμανική Bild. «Ελάτε στην Ελλάδα. Ο καιρός είναι υπέροχος και ο θέλουμε φέτος να έχουμε πολλούς Γερμανούς τουρίστες στην Ελλάδα» ήταν ίσως η χαρακτηριστικότερη αποστροφή του πρωθυπουργού. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς η αγορά της Γερμανίας αποτελεί καθοριστικό, ίσως έναν από τους κρισιμότερους, παράγοντες για τις τελικές επιδόσεις της χώρας σε αυτόν τον τομέα.
«Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα. Η Γερμανία θα περιλαμβάνεται σ’ αυτές με βάση τα δεδομένα που έχουμε δει έως τώρα και, βεβαίως, οι Γερμανοί τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις προς τα νησιά και από τις 15 Ιουνίου εάν θέλουν να έρθουν στην Αθήνα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τα επόμενα 24ωρα ολοκληρώνεται η λεγόμενη λευκή λίστα με τις χώρες, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να επισκεφθούν την χώρα μας από τις 15 Ιουνίου και μετά.
Ανώτερες κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως ο τελικός καταρτισμός της εν λόγω λίστας, που δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – εκκρεμεί τις επόμενες ώρες μία τελική συνεννόηση ανάμεσα στον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και την ομάδα λοιμωξιολόγων – αποτελεί για την κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αντίστοιχη αρνητική λίστα με τις χώρες, που παρουσιάζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, θα οριστικοποιηθεί σε δεύτερη φάση. Στη θετική λίστα εκτός της Γερμανίας, αναμένεται να συμπεριληφθούν οι χώρες της Βαλκανικής, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Νορβηγία, η Δανία, η Νορβηγία, η Δανία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία.
Εντός της ημέρας, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συμμετέχει στην τρίτη τηλεδιάσκεψη του Smart Covid Management Group, της ομάδας των χωρών, που έχουν αποκρούσει επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι 8 ηγέτες θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τον βηματισμό τους σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των συνόρων και εν γένει την τουριστική κίνηση, ενώ αναμένεται να ανταλλάξουν εμπειρίες από τις διακριτές φάσεις κατά τη σταδιακή άρση της καραντίνας, ιδίως για τους τομείς της εστίασης και της Εκπαίδευσης.