Mε… σχέδιο πανικού η επανεκκίνηση της οικονομίας

Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς από 1ης Ιουλίου, αλλά το περίφημο «σχέδιο» της κυβέρνησης – υγειονομικό και οικονομικό – για τον τουρισμό βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά.  Κι ο Guardian γράφει ότι το 65% των ελληνικών ξενοδοχείων βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με την χρεοκοπία, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπόσχεται γενικώς και αορίστως στους επιχειρηματίες του κλάδου «ορισμένες λελογισμένες και στοχευμένες μειώσεις φόρων» άμεσα και «ολοκληρωμένο σχεδιασμό» μετά το φθινόπωρο.

Στην σημερινή συνέντευξή του στο capital.gr, στο ερώτημα εάν επίκειται μείωση ΦΠΑ και άλλες απαλλαγές στην εστίαση, στις διανυκτερεύσεις και στις μεταφορές αλλά και για μείωση της προκαταβολής φόρου και της φορολόγησης των ακινήτων, απαντά  πως «έχουμε επεξεργαστεί σχέδια και θα λάβουμε τις βέλτιστες δυνατές αποφάσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή». Και παραπέμπει στον Σεπτέμβριο και «μετά την πανδημία»  για τις αποφάσεις που θα δρομολογούν  «πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά» και θα περιλαμβάνουν «στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών».

Στο λιανεμπόριο ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης βλέπει «θετικά μηνύματα» από την επανεκκίνηση της αγοράς, αλλά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοινώνει πως 8 στα 10 εμπορικά καταστήματα κατέγραψαν μειωμένους τζίρους στην πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους – και για ένα στα 4 εμπορικά η πτώση ξεπέρασε το 50%.

Παραπλεύρως, ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης ανοίγει αιφνιδίως τα εμπορικά κέντρα και τα malls δύο εβδομάδες πριν από τον αρχικό προγραμματισμό, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας καλείται απλώς να επικυρώσει πολιτικές αποφάσεις – και τις επικυρώνει, με αλλεπάλληλους χρησμούς ως προς την έκβαση και τους κινδύνους της πανδημίας -, και η θύελλα που ξεσηκώνεται οδηγεί σε εξίσου εσπευσμένη επαναλειτουργία και της εστίασης. Εκεί, ο έτερος αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος  πετά το μπαλάκι στους Δήμους, και εκδίδει υγειονομικά πρωτόκολλα που παραπέμπουν σε τραγέλαφο (από τις αποστάσεις ασφαλείας τραπεζοκαθισμάτων και πελατών έως τις καταλήψεις πλατειών και οδοστρωμάτων).

Η εικόνα είναι απολύτως ενδεικτική της πλήρους απουσίας σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας και αποκαλυπτική της μοναδικής βεβαιότητας: Ότι η κυβέρνηση σπεύδει άρον – άρον στο άνοιγμα της αγοράς για να σώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί, ότι ο φόβος της ύφεσης από το ερμητικό lockdown μετατρέπεται σε πανικό, και ότι η περίφημη «επιστροφή στην κανονικότητα» γίνεται με όρους αντιστρόφως ανάλογους από εκείνους που οδήγησαν στην καθολική καραντίνα – χωρίς καμία προτεραιότητα και εγγύηση για την δημόσια υγεία και την ασφάλεια απέναντι σε μια πανδημία με άδηλη ακόμη πορεία και έκβαση.

Καμία εγγύηση δεν υπάρχει σ΄ αυτήν την άτακτη επανεκκίνηση ούτε για τους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε το εισόδημα και την απασχόληση», είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όμως οι αριθμοί τον διαψεύδουν ηχηρά. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς μόλις 800 με 900 χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν τα βοηθήματα των 800 ευρώ από το 1,8 εκατομμύριο των εργαζομένων που είχε ανακοινωθεί αρχικά, μόνο 50 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στο τελικό στάδιο της αίτησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ για τα δάνεια με κρατική εγγύηση οι προϋποθέσεις που τίθενται από τις τράπεζες αποκλείουν την πλειονότητα των ενδιαφερομένων και τα χρήματα καταλήγουν σε όσους δεν τα έχουν ανάγκη.

Εξίσου μετέωρη παραμένει και η τουριστική βιομηχανία, από την οποία εξαρτάται το 30% του ΑΕΠ και περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Εδώ, ακόμη κι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος δεν διακρίνεται για την κριτική του προς την κυβέρνηση, είπε πως ακόμη καμία εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει και καμία επιχειρηματική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί αφού εκκρεμούν δύο δομικά ζητήματα: Αφενός οι αποφάσεις για τις αερομεταφορές και τις διακριτικές συμφωνίες και., αφετέρου, ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την επιδότηση της εργασίας στον κλάδο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, το κυβερνητικό πλαίσιο θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας – ήδη όμως, τα μηνύματα από τους ξενοδόχους της Κρήτης, του πρώτου προορισμού της χώρας, δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην ανοίξει ακόμη και το 50% των ξενοδοχείων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.