Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι απώλειες του ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, η μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ υπολογίζεται σε 3% στο πρώτο τετράμηνο του 2020.
Οι απώλειες τρέχουν με μείον 350 εκατ. ευρώ τον μήνα -με την εφαρμογή των αναστολών συμβάσεων εργασίας- και ήδη έχουν χαθεί 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες θεωρείται δεδομένο ότι θα πολλαπλασιαστούν Μάιο και Ιούνιο με την εφαρμογή των νέων μέτρων στην αγορά εργασίας, όπως η καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας, που συνεπάγεται «μισή δουλειά – μισό μισθό» και διαπερνά οριζόντια τον ιδιωτικό τομέα.
Οι ανησυχίες ωστόσο για ακόμα μεγαλύτερες απώλειες μεγαλώνουν καθώς ήδη, σε μια αγορά που σταδιακά επανέρχεται, παρατηρούνται φαινόμενα εκτεταμένης «μαύρης» εργασίας και απολύσεων!
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας που δείχνουν μεγάλη ανησυχία για την… κατηφόρα που έχουν πάρει τα έσοδα του ΕΦΚΑ, η ακόμη μεγαλύτερη πτώση θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι εργοδότες που ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους θέτουν εκβιαστικά διλήμματα στο προσωπικό τους καλώντας το να αποδεχθεί μείωση του μισθού ή αμοιβή (ολόκληρη ή μέρους της) με «μαύρα».
Με δεδομένη αυτή την εικόνα στη αγορά εργασίας, σχεδόν όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες το 2021 μπορεί να αγγίξουν το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ θέτοντας ζήτημα δημοσιονομικής ισορροπίας, τροφοδοτώντας ακόμα και σενάρια για περικοπές συντάξεων (!) αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στα έσοδα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αδυναμία πληρωμών!
Αυτό συμβαίνει παρά την κυβερνητική πρόβλεψη (μέσω της ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου) για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είχαν τεθεί υπό αναστολή. Σε αυτό απαντούν με διαρροές πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες, επικαλούμενες την κατάρρευση των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων, που ξεπερνάει το 40%, εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα αναπληρωθούν μέχρι τέλος του έτους οι απώλειες του ΕΦΚΑ.
Ουσιαστικά τη δραματική κατάσταση επιβεβαιώνει εμμέσως και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, καθώς, πρώτον, μετέθεσε την καταβολή των επικουρικών συντάξεων για το προσεχές φθινόπωρο και, δεύτερον, με την αδυναμία καταβολής των συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Όπως επιβεβαιώνεται, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις σχεδόν διπλασιάστηκαν σε απόλυτους αριθμούς το πρώτο δεκάμηνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και από 100.000 συνολικά έχουν ξεπεράσει πλέον τις 195.000!
Μείον 50% και από τις ρυθμίσεις οφειλών
Να σημειωθεί ακόμα ότι ελεύθερη πτώση σημειώνουν και τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών στα ταμεία. Μάλιστα ο ρυθμός πτώσης τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον ρυθμό πτώσης των εσόδων από το σύνολο των εισφορών αγγίζοντας το 50%.
Η μείωση αυτή δεν οφείλεται μόνο στο «πάγωμα» των πληρωμών των δόσεων από τους πληττόμενους επιχειρηματίες λόγω της τρίμηνης παράτασης, την οποία θέσπισε η κυβέρνηση, αλλά και λόγω του «παγώματος» της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μέσω κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών οι οποίοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους παρά τις προειδοποιήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το «πάγωμα» των αναστολής των κατασχέσεων, το οποίο ισχύει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, αφορούσε μεν μόνο τους πληττόμενους επιχειρηματίες, επεκτάθηκε όμως εμμέσως και στους μη πληττόμενους, καθώς έως τα τέλη του περασμένου μήνα τα δικαστήρια ήταν κλειστά και γι’ αυτό το ΚΕΑΟ δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο είσπραξης ούτε για τους μη πληττόμενους μη «ρυθμισμένους» οφειλέτες, δεδομένου ότι αυτοί δεν θα μπορούσαν να προσφύγουν δικαστικά κατά των μέτρων αυτών.