Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας, με στόχο την διάσωση των καφέ και των εστιατορίων ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Με περισσότερα τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους χωρίς αντίστοιχη αύξηση των δημοτικών τελών, με μειωμένο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ αλλά και με “ευέλικτες” σχέσεις απασχόλησης ώστε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται με μειωμένο ωράριο χωρίς όμως αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους, θέλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την απειλή των μειωμένων εσόδων για τις χιλιάδες καφετέριες ανά την ελληνική επικράτεια.
Η διάθεση δημοσίου χώρου χωρίς πρόσθετο κόστος θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως ενώ το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και για τον συντελεστή του ΦΠΑ ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13% για το καφέ (σ.σ ενδεχομένως και στο 6% για όλο το χώρο της εστίασης εφόσον βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος).
Όσον αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας, θα έχει και αυτό συγκεκριμένους κανόνες. Για παράδειγμα, δεν θα επιτρέπεται επιδότηση μερικής απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων ούτε θα δίδεται κρατικό χρήμα για όσους υπαλλήλους εργάζονταν με μειωμένο ωράριο και πριν τον κορωνοϊό.
Τη μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ από το 24% στο 13% ως μέτρο τόνωσης των πληττόμενων από το lockdown επιχειρήσεις του χώρου εξετάζει η κυβέρνηση. Αναγνωρίζεται ότι οι καφετέριες θα αντιμετωπίσουν με το άνοιγμα σοβαρότερα προβλήματα ακόμη και από τα εστιατόρια. Και αυτό διότι το έσοδο ανά πελάτη στις καφετέριες είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα εστιατόρια.
Από τη στιγμή που στις καφετέριες η κερδοφορία στηρίζεται στην εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού πελατών, η επιβολή των περιοριστικών μέτρων (αποστάσεις από τραπέζι σε τραπέζι, αριθμός τραπεζιών κλπ) εκτιμάται ότι θα πλήξει τα οικονομικά μεγέθη των χιλιάδων εταιρειών του κλάδου.
Έτσι, εκτός από την εξασφάλιση περισσότερου ωφέλιμου χώρου –χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών- εξετάζεται να μειωθεί και ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ που είναι και ο τελευταίος κωδικός που έχει απομείνει από τον συγκεκριμένο κλάδο στο 24%.
Το δημοσιονομικό κόστος του συγκεκριμένου μέτρου δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από 70-80 εκατ. ευρώ (σ.σ δεδομένου ότι το μέτρο θα ισχύσει το πολύ για επτά μήνες μέσα στη φετινή χρονιά) ενώ θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες σήμερα συνήθως υποχρεούνται σε υποβολή χρεωστικών δηλώσεων εξαιτίας και της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στον ΦΠΑ πώλησης (24%) και στον ΦΠΑ προμήθειας της πρώτης ύλης (13%).
Η δυνατότητα εκχώρησης περισσότερου χώρου τόσο για τις καφετέριες όσο και για τα εστιατόρια, θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως. Το πιθανότερο είναι ότι τα μέτρα θα ισχύσουν για τουλάχιστον τους επόμενους 2-3 μήνες με δυνατότητα παράτασης ανάλογα και με την πορεία της αγοράς.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, με αξιοποίηση του προγράμματος Sure που συζητείται και την Παρασκευή στο eurogroup, θα έχει επίσης κανόνες. Καταρχήν δεν θα αφορά στο σύνολο της αγοράς αλλά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.
Επίσης, θα μπορεί να ισχύει για το σύνολο των εργαζομένων αλλά για μέρος αυτών. Η λογική είναι ότι αν εργαζόμενος πλήρους ωραρίου κληθεί να απασχοληθεί για λιγότερες ώρες, τη διαφορά του μισθού θα την πληρώνει το δημόσιο σε ένα ποσοστό της τάξεως του 50-70%.
Πηγή: thetoc.gr