Mόλις πριν από τέσσερις μήνες, τον Δεκέμβριο, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωνε στη Βουλή πως το «μαξιλάρι» των 37 δις που έχτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μεγαλύτερη «γκάφα» στα οικονομικά χρονικά.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστοχία, τη μεγαλύτερη γκάφα από καταβολής οικονομικής πολιτικής», έλεγε κατά στη συζήτηση του προϋπολογισμού, και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση δήλωνε: «Μόνοι σας αυτοκτονήσατε πολιτικά κι ακόμα δεν το έχετε καταλάβει. Ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας από σας να αναρωτηθεί: Γιατί ρε παιδιά τους ρημάξαμε στους φόρους; Τι το θέλαμε το μαξιλάρι των 37 δισ; Πως ο Σαμαράς χωρίς μαξιλάρι δανείστηκε το Μάρτιο του 2014 με 4,9% κι εμείς με κοτζάμ μαξιλάρι πουπουλένιο δανειζόμαστε ακόμη και το Μάρτιο του 2019 με 3,9%;».
Προχθές, ήταν ο ίδιος υφυπουργός που αποκάλυψε σε δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει χέρι στο «μαξιλάρι» και πως έχει γατζωθεί και η ίδια, και η χώρα ολόκληρη, από την ιστορική… γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ μήπως και διασωθεί. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν εκείνος που, ως «κύκλοι» και «ανώτατη πηγή» του υπουργείου Οικονομικών, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έχει ήδη από τον Απρίλιο αρχίσει να χρησιμοποιεί το «μαξιλάρι» για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κοροναϊού κι έως τον Ιούνιο θα έχει αντλήσει «12 έως 14 δις ευρώ» από τα διαθέσιμά του.
Έκτοτε, ούτε ο κ. Σκυλακάκης, ούτε ο πολιτικός του προϊστάμενος, ούτε ουδείς άλλος κυβερνητικός αρμόδιος έχει απαντήσει στα εύλογα, και σοβαρά, ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση και η κοινή λογική: Γιατί άνοιξαν εν κρυπτώ τον «κουμπαρά» ασφαλείας; Πόσα χρήματα από τα αρχικά 37 δις εξακολουθούν να υπάρχουν στο «μαξιλάρι»; Γιατί θα αντληθούν 14 δις αφού τα μέτρα άμεσης δημοσιονομικής παρέμβασης που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση φθάνουν μόλις στα 4 δις; Ποιοι και πώς θα πάρουν τα υπόλοιπα 10 δις;
Επί όλων αυτών ο Άδωνις Γεωργιάδης – ο οποίος μέχρι πρότινος διακήρυσσε πως κανένα «μαξιλάρι» δεν υπάρχει – πούλησε τηλεοπτική τρέλα. Πρωί – πρωί χθες δήλωσε στον ANT1 ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακουμπήσει το «μαξιλάρι», ούτε το «μαλακό» (των 20 δις που είναι άμεσα διαθέσιμο) ούτε το «σκληρό» (των 17 δις που είναι «κλειδωμένο» για το χρέος». Λίγο αργότερα είπε στο Open ότι ένα μόνο μαξιλάρι υπάρχει, χωρίς… «μαλακό» και «σκληρό», εκείνο όπως είπε «που μας άφησαν για το χρέος». Κι «όλα τα υπόλοιπα είναι χρήματα που μπαίνουν και βγαίνουν».
Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας – ο οποίος μέχρι το βράδυ της Τρίτης δήλωνε πως το «μαξιλάρι» δεν θα πειραχτεί και θα μείνει ως εφεδρεία – δεν απάντησε τίποτα. Και φρόντισε εγκαίρως να ακυρώσει δύο προγραμματισμένες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του για χθες και σήμερα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε διάφορα ακατάληπτα, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα δια της… θεωρίας των ορόφων: «Δεν υπάρχουν μαξιλάρια», είπε, «υπάρχει το ταμείο του κράτους που απαρτίζεται από τρεις ορόφους. Ο πρώτος είναι τα 15,7 δισ. ευρώ τα οποία έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας από τη λήξη του 3ου μνημονίου. Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος αποτελούνται από τα ποσά που τελικά αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 36 δισ. και είναι χρήματα φορέων της γενικής κυβέρνησης. Τα χρήματα αυτά υπήρχαν πάντα και χρησιμοποιούνταν και το 2013 και το 2014». Και στο ερώτημα για το πού πάνε τα χρήματα από αυτό το «ταμείο του κράτους», περιορίστηκε να πει πως «χρησιμοποιούνται με σύνεση και υπευθυνότητα».
Πίσω από όλα αυτά η πραγματικότητα και το ρεπορτάζ λένε πως η κυβέρνηση άλλαξε άρδην πλεύση και κατέφυγε στο – απολύτως – υπαρκτό «μαξιλάρι» που της κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν τα μηνύματα κατάρρευσης των εσόδων τον Μάρτιο και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και ο δεύτερος το γεγονός πως η μόνη άλλη εναλλακτική που διέθετε ήταν να καταφύγει σε δάνειο του ESM. Το δεύτερο δεν το θέλει – εάν και δεν είναι σίγουρο ότι θα το αποφύγει τελικά – διότι, με τα ισχύοντα δεδομένα, στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε νέο Μνημόνιο, άρα η αποκλειστική επιλογή ήταν ο «κουμπαράς» Τσακαλώτου.
Οι ίδιες πληροφορίες, προερχόμενες από κυβερνητικές πηγές, λένε πως τα 14 δις που αποφάσισε να βγάλει από τον «κουμπαρά» αρκούν έως τον Ιούλιο και «από εκεί και πέρα βλέπουμε». Πριν φθάσουμε όμως στο «βλέπουμε» η κυβέρνηση οφείλει να πει καθαρά και με στοιχεία πού θα διαθέσει ακόμη και το τελευταίο ευρώ από αυτά τα 14 δις τα οποία προέρχονται κυρίως από τα υπερπλεονάσματα που χρηματοδότησαν οι έλληνες φορολογούμενοι.
Σε κάθε άλλη περίπτωση η αντιπολίτευση, και όχι μόνον, δικαιούται να ρωτά εάν με τα χρήματα που προήλθαν από τις θυσίες των ελλήνων ευνοούνται και χρηματοδοτούνται, εν μέσω κρίσης, «ημέτεροι» επιχειρηματίες και συμφέροντα.