Βάζουν ξανά μπροστά τις μηχανές χώρες της Ευρώπης

Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων επιχειρούν διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς αυξάνεται η πίεση να συνεφέρουν τις πληγείσες οικονομίες τους.

Αυστρία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown, με κυρίως τις επιχειρήσεις αλλά και τα εμπορικά καταστήματα να ανεβάζουν ρολά.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού κάνει την «πικρή» διαπίστωση ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενήργησαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη στην αντιμετώπιση του κοροναϊού και τώρα προχωρούν με τον ίδιο τρόπο στη στρατηγική τους για την έξοδο από το lockdown, τις καλεί εκ νέου σε μια κοινή προσέγγιση, προειδοποιώντας ότι «τα μέτρα περιορισμού πρέπει να χαλαρώσουν μόνο αφού η διάδοση της ασθένειας θα έχει σημαντικά μειωθεί για μια συνεχή χρονική περίοδο, και όταν η ικανότητα των νοσοκομείων θα επαρκεί για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων κορυφώσεων των μολύνσεων».

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι ειδικότεροι των επιστημόνων τονίζουν πως χωρίς μαζικά τεστ, είναι επικίνδυνο να βγούμε με επιτυχία από το lockdown.

Σημειώνεται ότι με διαφορά λίγων ωρών ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, που συγκεντρώνει τα δεδομένα, ότι παγκοσμίως  τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια και οι θάνατοι φτάσανε σε 119.483 και από το ΔΝΤ η πρόβλεψή του για ύφεση 7,5% φέτος (επέκταση 4,7% το 2021) στην Ευρωζώνη και 3% στην παγκόσμια οικονομία με την αναθεώρηση να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις.

Οι πρώτες χώρες της ΕΕ που σπάνε το lockdown

Η Αυστρία, η οποία έχει καταγράψει συνολικά 384 θανάτους με 14.000 επιβεβαιωμένα κρούσμα, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε συγκεκριμένα σχέδια για τον σταδιακό τερματισμό του lockdown. Επέτρεψε σε μεγάλα καταστήματα να επαναλάβουν σήμερα τις δραστηριότητές τους και σχεδιάζει να επιτρέψει την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων από την 1η Μαΐου. Αποφάσισε να ανοίξουν ξανά τα δημόσια πάρκα, τα μικρά καταστήματα και τα καταστήματα εφοδιαστικής κηπουρικής.

Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο εσωτερικό και οι πελάτες θα πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα προσώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό.

«Οικονομικά, θέλουμε να βγούμε από αυτή την κρίση το συντομότερο δυνατό και να παλέψουμε για κάθε εργασία στην Αυστρία» δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να ανοίξουν προοδευτικά από τα μέσα Μαΐου, πρόσθεσε ο Κουρτς.

Στην Ιταλία, όπου ο αριθμός των θανάτων πλησιάζει τις 20.500 αλλά ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε για δέκατη συνεχόμενη ημέρα, τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, αλλά επιτράπηκε σε δεκάδες επιχειρήσεις να επαναλάβουν από σήμερα τις δραστηριότητές τους — ανάμεσά τους βιβλιοπωλεία, χαρτοπωλεία και καταστήματα πώλησης παιδικών ρούχων, αν και παραμένουν σε ισχύ μέτρα αυστηρού περιορισμού.

Οι ελαφρώς πιο χαλαροί περιορισμοί, περιλαμβάνουν επίσης την δασοκομία και την βιομηχανία ξύλου καθώς και τα εργοστάσια που κατασκευάζουν υπολογιστές και εξοπλισμό πληροφορικής, στον κατάλογο των επιτρεπόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιθυμεί μια ευρύτερη οικονομική επανέναρξη «όσο το δυνατόν συντομότερα» αλλά η κυβέρνηση λέει ότι «δεν είναι ακόμη ιδανικές οι συνθήκες». Να σημειωθεί πως η Ιταλία βρίσκεται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα από τις 9 Μαρτίου και έχει δει το ποσοστό των κρουσμάτων να μειώνεται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Στην Ισπανία, όπου ο αριθμός των νεκρών της χώρας ξεπέρασε τους 18.000 αλλά η ημερήσια αύξηση σε νέα κρούσματα ήταν η χαμηλότερη από τις 17 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών, της βιομηχανίας και της μεταποίησης επέστρεψαν στην δουλειά τους την Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση θα διανείμει 10 εκατομμύρια μάσκες.

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το μετρό της Μαδρίτης, έδειξαν ότι η επιβατική κίνηση την Δευτέρα αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα.

Για όσους μετακινούνται με τις συγκοινωνίες, η μάσκα είναι απαραίτητη επειδή «δεν γνωρίζουμε ποιος έχει μολυνθεί ή εάν είμαστε οι ίδιοι ασυμπτωματικοί» δήλωσε η Μαρία Μαρτίνεζ, εργαζόμενη στον υγειονομικό τομέα. Κι ενώ ορισμένες επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά χθες, τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλες μη βασικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, παρέμειναν κλειστές.

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στα καταστήματα από τις 19 Απριλίου, ενώ η Δανία αναμένεται να ξανανοίξει τα σχολεία στις 15 Απριλίου.

Συντονισμό των στρατηγικών εξόδου από το lockdown, ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συντονιστούν, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να σημειωθούν νέες κορυφώσεις στην επιδημία του κορονοϊού.

«Είναι η ώρα να αναπτύξουμε μια καλά συντονισμένη στρατηγική εξόδου της ΕΕ», αναφέρει η Κομισιόν σε ένα προσχέδιο συστάσεων το οποίο αναμένεται να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα.

«Η στρατηγική εξόδου πρέπει να είναι συντονισμένη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές παράπλευρες συνέπειες».

Τα μέτρα περιορισμού πρέπει να χαλαρώσουν μόνο αφού η διάδοση της ασθένειας θα έχει σημαντικά μειωθεί για μια συνεχή χρονική περίοδο, και όταν η ικανότητα των νοσοκομείων θα επαρκεί για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων κορυφώσεων των μολύνσεων, σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν.

Όμως οι κυβερνήσεις υφίστανται αυξανόμενη πίεση να χαλαρώσουν το lockdown καθώς η καταστροφική επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία είναι πλέον σαφής. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η παραγωγή στην ευρωζώνη μπορεί να μειωθεί κατά 10% φέτος.

ΠΟΥ: Χωρίς μαζικά τεστ, δεν θα βγούμε από το lockdown

Πολλοί είναι οι επιστήμονες που παίρνουν αποστάσεις από το «πανηγυρικό» κλίμα που προβάλλεται σχετικά με τη διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας και τονίζουν τα αναγκαία βήματα για την επόμενη ημέρα της καραντίνας, όπως την αναγκαιότητα των τεστ.

Μεταξύ αυτών και το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι ο ΠΟΥ έχει ζητήσει από τα κράτη «πρόληψη, αγωγή υγείας με προφύλαξη με ατομικά μέτρα υγιεινής, με κοινωνική απομόνωση αλλά και με τεστ, τεστ, τεστ». Επίσης, «ενίσχυση δημόσιου συστήματος υγείας, με κάθε τρόπο, προστασία των λειτουργών της υγείας, γιατί εκεί είναι το κρίσιμο σημείο την ώρα της κρίσης και προστασία των ευάλωτων ομάδων, στη δική μας περίπτωση πρόσφυγες και Ρομά».

Πρόσθεσε, ότι ο  ΠΟΥ δίνει σημασία και σε ένα άλλο πράγμα: «Στο πώς σταδιακά θα απεμπλακούμε από το lockdown και τον εγκλεισμό. Διότι κάθε κυβέρνηση εκεί θα κριθεί: Πώς θα τα καταφέρει στη σταδιακή απεμπλοκή και να μη βρεθούμε μπροστά σε κρίση, μόλις απελευθερωθούμε».

Ειδικά για τα τεστ ο Γ. Μπασκόζος είπε, ότι σε αυτήν την φάση πρέπει να έχουμε «την επάρκεια του τεστ που ελέγχει τον ιό σε αυτούς που έχουν μολυνθεί, για να δούμε ποιους πρέπει να απομονώσουμε. «Αλλά στη φάση της σταδιακής απεμπλοκής πρέπει να έχουμε επαρκή τεστ αντισωμάτων με μεγάλη ευαισθησία και με μεγάλη πιστότητα, ώστε να μπορούμε να μελετήσουμε, να δούμε πώς θα απελευθερώσουμε την κοινωνία, γνωρίζοντας την επιδημιολογιkή επίπτωση του ιού. Δεν θα μπορέσουμε να βγούμε αν δεν κάνουμε αρκετά τεστ. Και τα τεστ των αντισωμάτων δεν είναι ούτε τόσο ακριβά, ούτε τόσο δύσκολο να παραχθούν, αρκεί να τα διασφαλίσουμε. Γιατί θα γίνει μάχη δυστυχώς – και βλέπeτε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη αλληλεγγύη στα κράτη – για το ποιος θα τα πάρει πρώτος. Εδώ κρίνεται και η ικανότητα κάθε κυβέρνησης».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.