Σε «αχαρτογράφητα νερά» κινούνται εδώ και περίπου δυο εβδομάδες χιλιάδες λογιστές προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τη διαδικασία αλλά και τον τρόπο εφαρμογής των οικονομικών μέτρων, που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η επιστολή που απέστειλαν τα συλλογικά όργανα των φοροτεχνικών προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, με την οποία επισημαίνουν ότι είναι «ανθρωπίνως αδύνατη και πρακτικά δύσκολη, η εμπρόθεσμη ενημέρωση της πλατφόρμας» του μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις.
Λογιστές που ζουν «από μέσα» την κατάσταση σημειώνουν, μιλώντας στο Tvxs.gr, τονίζουν ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από το κυβερνητικό αλαλούμ είναι πολλοί και σοβαροί, και δεν αφορούν μόνο επιχειρήσεις. «Προέκυψαν μεγάλες δυσκολίες πρώτον γιατί τα μέτρα έρχονταν αποσπασματικά το ένα πάνω στο άλλο χωρίς διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει καμια μελέτη για τον τον τρόπο που θα εφαρμοστούν αλλά και τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Όλα γίνονταν την τελευταία στιγμή και με το τρέξιμο» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αρκετοί δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ, που κινδυνεύουν να μην το εισπράξουν τελικά
«Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε με εκείνους που δεν είχαν κλειδάριθμο, κωδικούς πρόσβασης δηλαδή στο taxisnet. Αυτό το είδαμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις ζευγαριών που έκαναν οικογενειακή δήλωση. Βρέθηκαν δηλαδή αρκετές περιπτώσεις γυναικών που δεν είχε χρειαστεί ποτέ να βγάλουν κλειδάριθμο, καθώς έκαναν δήλωση μαζί με τον άντρα τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τώρα χρειάστηκε να κάνουν τη διαδικασία μέσα σε ελάχιστο χρόνο» υπογραμμίζουν και προσθέτουν: «Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς οι εφορίες δεν μπορούν εύκολα να ανταποκριθούν, καθώς υπολειτουργούν λόγω του περιορισμού που έχει επιβληθεί. Όποτε κάποιος θα πρέπει να φανεί τυχερός εφόσον μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσω τηλεφώνου ή mail. Αλλιώς κινδυνεύει να μείνει εκτός του μέτρου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια μέριμνα εκ μέρους της κυβέρνησης. Κι αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει».
Ταυτόχρονα, σύγχυση επικράτησε μεταξύ των δικαιούχων των 800 ευρώ σχετικά με την έκπτωση ενοικίου. Η αλήθεια είναι πάντως ότι σε αυτή την περίπτωση οι κυβερνητικές εξαγγελίες υπήρξαν αφοπλιστικά σαφείς, καθώς το εν λόγω μέτρο αφορά τη δεδομένη στιγμή μόνο εργαζόμενους των εταιρειών που διέκοψαν οριστικά τη λειτουργία τους με απόφαση του κράτους και όχι οι εργαζόμενους των εταιρειών που ανήκουν στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων. Οι τελευταίοι λοιπόν, παρότι είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται στον ίδιο βαθμό, αναγκάστηκαν να καταβάλουν το ενοίκιο εξ ολοκλήρου, αναμένοντας την τροπολογία που προανήγγειλε ο Χρήστος ΣταΪκούρας προκειμένου να ενταχθούν και αυτοί στο μέτρο. Αυτά όμως θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα…
Σε ό,τι αφορά την περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή, το «μπάχαλο» αναφορικά με τις καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής αλλά και τις ευρύτερες διαδικασίες φαντάζει ανεπανάληπτο, φέρνοντας στο προσκήνιο τον άμεσο κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις να μείνουν εκτός.
«Το ζήτημα με την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι εξαιρετικά σοβαρό» τονίζουν λογιστές και προσθέτουν: «Κατ’ αρχάς, το χρονικά περιθώρια είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά, καθώς μέχρι τις 10 του τρέχοντος μήνα θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί από τους πελάτες μας όλα τα στοιχεία για τα έσοδα του Μαρτίου, να καταχωρηθούν και μετά να μπει κανείς και να τα δηλώσει στο σύστημα. Όταν πχ σου δίνει περιθώριο για ΦΠΑ μέχρι τις 30 του μήνα, το να ολοκληρώσει κανείς αυτή τη διαδικασία μέχρι τις 10 είναι πρακτικά αδύνατο. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για επιχειρήσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι κλειστές ή δεν έχουν δικό τους λογιστήριο».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνουν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον περιοδικό τύπο. «Η εν λόγω επιχείρηση μέσα στον τζίρο της έχει και τις εκκαθαρίσεις που στέλνει το πρακτορείο διανομής Άργος από την κυκλοφορία του προηγούμενου μήνα, κοινώς τι πούλησε το περιοδικό. Τις εκκαθαρίσεις όμως το πρακτορείο τις στέλνει στις 25 του επόμενου μήνα. Εδώ λοιπόν υπάρχει αδιέξοδο» τονίζουν. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν: «Παραμένουν αδιευκρίνιστα και ασαφή ακόμα τα εξής:
- Με ποια κριτήρια θα εγκριθεί ή όχι μία αίτηση και το ύψος της δανειακής ενίσχυσης (μάλλον θα παίξουν ρόλο το πλήθος και ο όγκος των διεκδικούμενων ενισχύσεων)
- Οι όροι εξόφλησης όπως επιτόκιο και διάρκεια (οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για 5ετή διάρκεια αποπληρωμής η οποία θα αρχίσει από το δεύτερο έτος).
- Ο χρόνος και ο τρόπος που θα δοθεί το δάνειο»