Μας δουλεύουν…Όχι ευρωομόλογο, αλλά… σαν ευρωομόλογο

Εννέα ευρωπαϊκές χώρες- μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα- ζητούν την έκδοση ομολόγου για να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Με απλά λόγια:

να εγγυηθούν οι χώρες της ευρωζώνης από κοινού ένα ομολογιακό δάνειο, αξιοποιώντας την πιστοληπτική ικανότητα των ισχυρών, ώστε να βοηθηθούν και οι αδύναμοι. Ωστόσο, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και Φινλανδία απορρίπτουν την πρόταση αυτή. Τους λόγους εξηγεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ. «Για τη διάθεση των χρημάτων θα αποφάσιζε κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά για την αποπληρωμή θα είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι μαζί», λέει ο Μάρκους Φέρμπερ στην Deutsche Welle. «Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα αναλάμβανε ευθύνη για επιλογές, στις οποίες δεν έχει δικαίωμα συναπόφασης. Επιπλέον δεν γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι οι συνέπειες του κορωνοϊού που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μπορείς να εντάξεις και τη μισθοδοσία των δασκάλων στα κονδύλια για τον κορωνοϊό; Όλα αυτά είναι πολύ ασαφή…»
Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) προτείνει να προσφύγουν οι ενδιαφερόμενοι στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την παροχή δανείων. Συνήθως όμως αυτά τα δάνεια συνοδεύονται από αυστηρούς όρους. Αναφέρουμε στον Μάρκους Φέρμπερ ένα παράδειγμα: προκειμένου να αποπληρωθούν δάνεια προς τον ESM πολλά νοσοκομεία στην Ελλάδα είχαν υποστεί περικοπές, με αποτέλεσμα σήμερα να γίνεται πιο δύσκολη η μάχη κατά του κορωνοϊού- πώς θα πούμε στους Έλληνες να πάρουν νέα δάνεια από τον ESM για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού; Ο Γερμανός ευρωβουλευτής λέει ότι «στο πλαίσιο του ESM επιτρέπεται η χρηματοδότηση προληπτικών μέτρων για την υγεία (precautionary measures), χωρίς αυστηρούς όρους, χωρίς ελέγχους από την τρόικα. Αρκεί να διατεθούν τα χρήματα στον τομέα της υγείας και μόνον, για παράδειγμα στην πληρωμή υγειονομικού προσωπικού ή στην κατασκευή μονάδων νοσηλείας. Φυσικά πρέπει να επιστραφούν κι αυτά τα δάνεια, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο ESM έχει πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, δίνει αρνητικά επιτόκια, προσφέρει καλύτερους όρους από εκείνους του εθνικού ομολόγου».
«Μεγάλης κλίμακας ρευστότητα» είναι ο στόχος
«Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, δεν διαπιστώνει κάποιος καλόπιστος αναγνώστης ότι αποκλείουν τον ESM ως φορέα έκδοσης κοινού χρέους…
Ενόψει κρίσιμης διαπραγμάτευσης στο Eurogroup την Τρίτη η συζήτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και διχάζει ακόμη και τις πολιτικές «οικογένειες» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
DW

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.