Mε ένα πρώτο πακέτο μέτρων που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2 δις ευρώ θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πρώτη φάση της οξείας οικονομικής καθίζησης που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού, παραμένει όμως άγνωστο ποιες – και σε ποια έκταση – περαιτέρω επιθετικές κινήσεις μπορούν να γίνουν σε περίπτωση που η κρίση παραταθεί.
Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε χθες το Eurogroup για εγκατάλειψη του στόχου του 3,5% στο πλεόνασμα και εξαίρεση των δαπανών για τον κοροναϊό και το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να διαθέσει άμεσα για την διαχείριση της κρίσης το 1% του ΑΕΠ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 2 δισ. Ευρώ.
Σ’ αυτό πλαίσιο μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να έχουν εξειδικευτεί και να ανακοινωθούν μέτρα στους εξής τομείς:
- Αναβολή για τέσσερις μήνες πληρωμών των εισφορών και των φόρων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω της πανδημίας.
- Παροχή διευκολύνσεων για όσους είναι σε ρυθμίσεις χρεών και τις χάσουν λόγω μη καταβολής των μηνιαίων δόσεων.
- Αναβολή πληρωμών στο φόρο εισοδήματος.
- Χορήγηση επιδόματος στους εργαζόμενους – από 400 έως 500 ευρώ – που απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, λόγω της κρίσης.
- Χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων.
- Επιδότηση επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που είχαν πριν την έλευση της επιδημίας.
- Κάλυψη των εργαζομένων και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη αναστέλλουν τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις.
- Πληρωμή από το Κράτος των εισφορών για το διάστημα που θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις.
- Υποστήριξη των εργαζόμενων για να προστατευτεί η αγορά εργασίας, που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα απασχόλησης.
- Παράταση στις αναρρωτικές άδειες.
- Παράταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας.
Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο εξετάζεται σοβαρά η αναβολή της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου της επιδημίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι πιθανό η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Συνεχείς είναι επίσης και οι διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και πολίτες. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να στηριχθούν παράλληλα και οι τράπεζες και εδώ εξετάζονται όλες οι πιθανές μορφές αξιοποίησης ποσών και από το «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ.
Η Ελλάδα θα λάβει επίσης χρηματοδότηση και από το ταμείο για τον κοροναϊό με κεφάλαιο ύψους 37 δισ. ευρώ, που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης και την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας. Η αρχική χρηματοδότηση για την χώρα μας θα είναι 15 εκ. ευρώ και θα φτάσει τα 200 εκ. ευρω ή περισσότερο αν χρειαστεί.