Στο μαξιλάρι των 37 δις και στον βαθμό ευελιξίας που θα χορηγήσει το Eurogroup θα κριθεί η αντοχή της ελληνικής οικονομίας στην πανδημία του κοροναϊού.
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα πάει στο Eurogroup της Δευτέρας με τρία αιτήματα: Να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων ευελιξίας που δίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας για έκτακτες περιστάσεις, να ισχύσει χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό, και να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του πλεονάσματος οι δαπάνες που θα γίνουν για την στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και , βεβαίως, του συστήματος Υγείας.
Πέραν αυτών, στο τραπέζι του Eurogroup αναμένεται να μπουν επίσης πρόσθετα μέτρα στήριξης συγκεκριμένων κλάδων, απελευθέρωση των κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση, καθώς και χρήση αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για επενδύσεις.
Πρόκειται για αιτήματα κοινά από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης τα οποία ήδη έχουν πάρει το «πράσινο φως» της Κομισιόν, παραμένει όμως άγνωστο εάν η ικανοποίησή τους θα αποδειχθεί αρκετή για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία έχουν ήδη αποκτήσει οξεία μορφή και είναι αποκαλυπτικό πως στην συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στην Κομισιόν εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα το σενάριο που χαρακτηρίστηκε επικρατέστερο είναι εκείνο που προβλέπει ότι φέτος η ευρωζώνη θα κυλήσει σε ύφεση της τάξης του 1% – ή και κατά τι βαθύτερη – έναντι αρχικής πρόβλεψης για αναπτυξη 1,4%.
Με βάση τα νέα δεδομένα, και στην Αθήνα θεωρείται ήδη ανέφικτος όχι μόνον ο στόχος του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8%, αλλά ακόμη και οι πιο συντηρητικές, προ κορονοϊού, προβλέψεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Το καλύτερο σενάριο αυτή την στιγμή δίνει ανάπτυξη κοντά στο 1% και εάν η κατάσταση επιδεινωθεί δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και υφεσιακά επίπεδα.
Ηδη, ο κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, δέχεται ισχυρά πλήγματα με τις ακυρώσεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ρόδος και η Σαντορίνη, να αγγίζουν – αυτήν την στιγμή τουλάχιστον – το 80% με 100%, ενώ η περίοδος του Πάσχα χάνεται οριστικά μετά την χθεσινή απόφαση με την οποία επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων ως και τις 30 Απριλίου.
Μεγάλες είναι οι απώλειες και στον κλάδο της εστίασης όπου οι επιχειρηματίες μιλούν ήδη για πτώση τζίρου κατά 50%, ενώ στα ίδια επίπεδα κινείται η πτώση και στις μεταφορές.
Μπροστά σ’ αυτό το σκηνικό το ΕΒΕΑ κατέθεσε ήδη πρόταση με πέντε μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως η παράταση του νόμου προστασίας της Πρώτης Κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους, η απόδοση των παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις και από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας από 2μηνο σε εξάμηνο και η αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών.
Προτάσεις για την στήριξη και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που μένουν κυριολεκτικά στον αέρα κατέθεσε χθες και η Εφη Αχτσιόγλου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας ρυθμίσεις που θα ξεκαθαρίζουν πως όταν κλείνει αναγκαστικά μια επιχείρηση: Οι μισθοί θα καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση, δεν θα συμψηφίζονται οι μέρες μη εργασίας με την ετήσια άδεια του εργαζόμενου, θα εξασφαλίζεται οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, θα επιδοτούνται οι εισφορές των εργαζομένων, και θα καλυπτονται και οι εποχικά εργαζόμενοι.
Προκειμένου να προχωρήσουν όλες, οι αρκετές έστω από τις ρυθμίσεις αυτές, απαιτείται ακόμη μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από εκείνον που θα δώσει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, μια χαλάρωση του Συμφώνου Σταθεροτητας. Η σκέψη που έχει τεθεί προς συζήτηση στις τελευταίες κυβερνητικές συσκέψεις είναι να γίνει χρήση μέρους από το «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ – από την «προίκα» δηλαδή που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – οι πληροφορίες όμως αναφέρουν πως σ’ αυτή την προοπτική φέρεται να προβάλει αντιρρήσεις η Τράπεζα της Ελλάδος.