Μια νέα εποχή, ακόμη πιο δυσμενής για τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές, τα ωράρια και το ευρύτερο πλαίσιο της απασχόλησης, όπως αυτό δομήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει -για να «μείνει»- εάν η εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχιστεί, διεθνώς, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, στο πρώτο στάδιο αντίδρασης απέναντι στις επιπτώσεις του ιού (με τηλεργασία, ευέλικτα ωράρια και ενδεχομένως στο επόμενο χρονικό διάστημα με μειώσεις μισθών), τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου που καταγράφονται κρούσματα, ενδέχεται να αποτελούν πρόκριμα για σαρωτικές αλλαγές, μακροπρόθεσμα, μόνιμου χαρακτήρα.
Ήδη και στην Ελλάδα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πρώτου «πακέτου» μέτρων προληπτικού χαρακτήρα με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε τη χορήγηση της δυνατότητας εργασίας εξ αποστάσεως (τηλεργασία) ενώ, παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης επιδομάτων της τάξης των 500 ευρώ στους εργαζομένους επιχειρήσεων, οι οποίες θα υποστούν «συντριπτικά κατάγματα» από τις επιπτώσεις του -πρωτοφανούς για τα δεδομένα του 20ου και του 21ου αιώνα- φαινομένου. Όπως και στις υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό, τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται «προσωρινού χαρακτήρα».
Αλλαγές με μόνιμη μορφή
Όμως, εάν επιβεβαιωθούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και ο κορωνοϊός «επιμείνει», απουσία του πολυπόθητου εμβολίου, τότε οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα λάβουν μόνιμη μορφή και νέα δεδομένα θα διαμορφωθούν για τους εργαζομένους, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Ακόμη και αν η εξάπλωση του κορωνοϊού περιοριστεί και μέσα στους επόμενους μήνες ή έναν χρόνο το φαινόμενο αντιμετωπιστεί από την επιστήμη, οι επιπτώσεις στην οικονομία, το πλαίσιο που θα έχει καθιερωθεί σε βάρος, ως επί τον πλείστον, του κόσμου της εργασίας και πολλά από τα «μεταμοντέρνα» στοιχεία που υιοθετούνται σήμερα για την εργασία θα παραμείνουν. Στην εξέλιξη αυτή θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο τόσο τα «χτυπήματα» που θα έχει δεχθεί η διεθνής αλλά και -ως προς του οίκου μας- η ελληνική οικονομία όσο και επιτήδειοι εργοδότες ανά τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα.