Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόσχεται τη «μέγιστη ευελιξία» επί των δημοσιονομικών κανόνων και των κρατικών επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη της οικονομίας τους», είπε αιτιολογώντας έτσι την μέγιστη ευελιξία που θα επιδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον για τις παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και των κανόνων ανταγωνισμού από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη δεν μπορούν υπό κανονικές συνθήκες να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, υπό εξαιρετικές συνθήκες (όπως προσφυγικές κρίσεις, σεισμοί κλπ), προβλέπεται κάποιου βαθμού ευελιξία και οι Βρυξέλλες την έχουν χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν.
«Δεν αναστέλλουμε την ισχύ του Συμφώνου Σταθερότητας. Κάνουμε χρήση της ευελιξίας του», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η ευελιξία αυτή που υπόσχονται οι Βρυξέλλες θα μπορούσε να ωφελήσει ιδιαίτερα την Ιταλία, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει πακέτο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο θα αυξήσει περαιτέρω το έλλειμμά της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ένωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, πρόσθεσε. «Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ…Αλλά κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη».
Ιταλία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε κάθε αναγκαία βοήθεια προς την Ιταλία. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ιταλία σε ό,τι έχει ανάγκη. Είναι ύψιστη προτεραιότητα. Η χώρα αυτή έχει πληγεί σοβαρά από τον κορονοϊό. Κατά συνέπεια…θα ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες της», είπε.
Σύνορα
Η πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε επίσης κατά του κλεισίματος των συνόρων στο οποίο προχώρησαν ορισμένες χώρες ως μέτρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Οι γενικευμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θεωρούνται πολύ αποτελεσματικές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, τασσόμενη αντίθετα υπέρ των υγειονομικών ελέγχων.
Αντιστοίχως, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι κρατικές επιδοτήσεις είναι απαγορευμένες επί της αρχής, στον βαθμό που μπορεί να δώσουν αθέμιτο πλεονέκτημα σε μία επιχείρηση εις βάρος των ανταγωνιστών της και, κατά συνέπεια, να οδηγήσουν σε διαστρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της Ένωσης. Είναι ωστόσο δυνατόν να γίνουν εξαιρέσεις κάτω από εξαιρετικές συνθήκες και αυτή είναι η περίπτωση με τις σημερινές ανακοινώσεις.