Μεγάλες απώλειες, που μπορεί να κόψουν έως και 1,7 δις ευρώ από το ΑΕΠ, μπορεί να φέρει στην οικονομία η πανδημία του κορονοϊού με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.
Η πρώτη αποτίμηση των πιθανών συνεπειών, με τα ισχύοντα δεδομένα και με όλη την επισφάλεια που μπορεί να υπάρχει ακόμη στις προβλέψεις, έρχεται από το τμήμα αναλύσεων της Alpha Bank και δείχνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να περιορίσει φέτος την αύξηση του ΑΕΠ σε ποσοστό από 0,4% έως 0,9% – δηλαδή να συρρικνώσει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% και πολύ κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού για 2,*%.
Στην ανάλυση της Alpha υπάρχουν τρία σενάρια:
- Το πρώτο προβλέπει συγκρατημένη εξάπλωση του ιού, γεγονός που θα οδηγήσει σε ήπιο και βραχυπρόθεσμο σοκ τόσο στην εξωτερική ζήτηση, όσο και στην εγχώρια εμπιστοσύνη. Αυτό το σοκ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι του τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020.
- Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ντόμινο στην ευρωζώνη. Σε αυτή την περίπτωση οι αναλυτές αναμένουν σοβαρό αλλά και πάλι βραχυπρόθεσμο σοκ στην εξωτερική ζήτηση και ήπιο σοκ σε ό,τι αφορά την αβεβαιότητα στο εγχώριο πεδίο της οικονομίας.
- Το τρίτο σενάριο έχει εκπονηθεί στην βάση μιας ευρύτερης εγχώριας επιδημίας, οπότε και αναμένεται ισχυρό σοκ στην εξωτερική ζήτηση και έντονη και μεγαλύτερης διάρκειας διαταραχή στην εγχώρια αγορά που και πάλι όμως θα εξαντληθεί ωστόσο εντός του τρίτου τριμήνου.
Με βάση την ίδια ανάλυση οι κλάδοι που θα δεχθούν τις ισχυρότερες επιπτώσεις θα είναι οι εξής:
- Τουρισμός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μία πρώτη εκτίμηση σχετικά με την επίπτωση της επιδημίας του Covid-19 στον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την οποία οι τουριστικές αφίξεις θα μειωθούν το 2020 κατά περίπου 1%-3%, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν αύξηση κατά 3%-4%. Οι εισπράξεις αντίστοιχα προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά $ 30-50 δισ. Εφαρμόζοντας μία μείωση της τάξης του 3% επί των τουριστικών αφίξεων του 2019, η αναμενόμενη μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στη χώρα μας για το 2020, θα είναι 940 χιλ. ταξιδιώτες. Η αρνητική επίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη, μεταξύ άλλων, λόγω του «εποχικού προτύπου» του ελληνικού τουριστικού κλάδου, αφού το 85% των συνολικών τουριστικών αφίξεων λαμβάνει χώρα μεταξύ Μαΐου-Οκτωβρίου κάθε έτους, δεδομένου ότι επικρατεί η άποψη – χωρίς να δύναται να επιβεβαιωθεί εν προκειμένω – ότι η επικράτηση υψηλότερων θερμοκρασιών αποδυναμώνουν τη μεταδοτικότητα του ιού. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η σημαντική παράμετρος πιθανής υποχώρησης των τουριστικών αφίξεων, κυρίως από πιο μακρινές χώρες προέλευσης, λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης με την Ιταλία, όπου η εξάπλωση του ιού είναι ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.
- Ναυτιλία: Μετά την εξάπλωση του Covid-19, σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση των ναύλων κατά 50% στα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου (bulk carriers). Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σοβαρή, αν ληφθεί υπόψη ότι το 80% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών βάσει όγκου, μεταφέρεται δια θαλάσσης, ενώ 7 από τα 9 πιο πολυσύχναστα λιμάνια βρίσκονται στην Κίνα.
- Αερομεταφορές: Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προβλεπει απώλεια εσόδων $29,3 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο, ως συνέπεια των ταξιδιωτικών περιορισμών, την επιδείνωση του Δείκτη Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών και την επιβολή προληπτικών μέτρων από τις εταιρείες για τον περιορισμό των μαζικών συγκεντρώσεων και πραγματοποίησης μη απαραίτητων ταξιδιών.
- Εξαγωγικό εμπόριο μέσω οδικών μεταφορών: Ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών μας διεξάγεται μέσω πληγέντων χωρών από τον Covid-19, όπως η Ιταλία.
- Λιανικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών (κατασκευαστές προϊόντων, προμηθευτές και έμποροι λιανικών πωλήσεων): Προβλέπεται υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης, παράλληλα με τη χειροτέρευση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, πλήττοντας ενδεχομένως περισσότερο τους μικρούς πωλητές και λιγότερο τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
Σε περίπτωση παρατεταμένης διαταραχής, επίδραση θα υπάρξει επίσης και σε τρεις ακόμη κλάδους:
- Αγορά Ακινήτων και Κατασκευών: Μείωση αγοραπωλησιών και καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα κατασκευής έργων λόγω προληπτικών μέτρων.
- Εστίαση: Χαμηλή ζήτηση λόγω της μείωσης των αφίξεων τουριστών ή ακόμα και της εγχώριας ζήτησης, σε περίπτωση περιορισμού κατ’ οίκον, ένεκα μιας τοπικής και παρατεταμένης επιδημίας.
- Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες: Μείωση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, των πράξεων συναλλάγματος και των πιστώσεων προς τον τουριστικό κλάδο, τις υπηρεσίες εστίασης και το λιανικό εμπόριο. Επίσης, όξυνση του ανταγωνισμού από εταιρείες Fintech.