Ηγετικό ρόλο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποκτούν τα ΕΛΠΕ μετά την εξαγορά από την Juwi Hellas του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Κοζάνη. Την εξαγορά του φωτοβολταϊκού πάρκου που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα κι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης.
Το ενεργειακό πάρκο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με το σχεδιασμό στα τέλος του 2021. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και 350 θέσεις εργασίας. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα παράγει 300 γιγαβατώρες ετησίως, ενέργεια ικανή να εξασφαλίσει την παροχή ενέργειας για 75.000 νοικοκυριά. «Είναι το πρώτο, θα ακολουθήσουν και άλλα έργα στη συνέχεια», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ καθώς ο στόχος του ομίλου είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ισχύος 600 μεγαβάτ ως το 2025.
Χατζηδάκης: Καταργείται η άδεια παραγωγής
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η επένδυση αποτελεί έμπρακτη στήριξη για την ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών και συνολικά την οικονομία, αλλά και μήνυμα προς τους επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στο χώρο. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι με νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί αυτό το μήνα καταργείται η άδεια παραγωγής για τις μονάδες ΑΠΕ ενώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της αδειοδότησης θα προχωρήσει και η απλούστευση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
1 δισ. ευρώ επενδύσεις σε 5 χρόνια
«Ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας κατασκευάζει την μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη χώρα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου. Όπως πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης ο σχεδιασμός των ΕΛΠΕ, περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Στόχος του ομίλου είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ισχύος 600 μεγαβάτ ως το 2025! Ο Stephan Hansen, μέλος του δ.σ. της Juwi, ανέφερε ότι το φωτοβολταϊκό θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 και θα αποδίδει μέσω του νομοθετημένου πόρου, 500.000 ευρώ το χρόνο στην τοπική κοινωνία.