Μερίδιο από την ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικής κάνναβης, η αξία της οποίας εκτιμάται ότι το 2024 θα έχει φτάσει τα 2,47 δισ. δολάρια, από 300 εκατ. δολάρια που υπολογίζεται σήμερα, διεκδικεί η Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στην παραπάνω εκτίμηση έχει συμπεριληφθεί, αν και το μερίδιό της είναι πολύ μικρό, και η αγορά της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους, καθώς η πρόθεση του Λουξεμβούργου να νομιμοποιήσει τη χρήση της έως το 2021 αναμένεται να συμπαρασύρει προς αυτή την κατεύθυνση και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Αν και στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς οι διαδικασίες για τις άδειες έγκρισης εγκατάστασης είναι σχετικά γρήγορες, αλλά όχι και τα επόμενα στάδια, η χώρα μας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.
Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ομάδα Καναδών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θα έχει σειρά συναντήσεων στην Αθήνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να συζητήσουν κυρίως νομικά και ρυθμιστικά εμπόδια που υπάρχουν στην Ελλάδα στον τομέα αυτό. Οι Καναδοί επενδυτές θα έχουν επίσης συναντήσεις με επιχειρηματίες – πιθανούς συνεργάτες σε περίπτωση δραστηριοποίησής τους στην εγχώρια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συναντήσεις με ειδικούς γεωπόνους.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, από τον Νοέμβριο του 2018, όταν χορηγήθηκαν οι πρώτες άδειες έγκρισης εγκατάστασης για την καλλιέργεια και την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ο αριθμός των εγκρίσεων έχει φτάσει τις 38. Οι εγκρίσεις αυτές υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 360 εκατ. ευρώ και στη δημιουργία –κατά την κατασκευή και τη λειτουργία των μονάδων– περίπου 2.250 θέσεων εργασίας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η πρώτη μονάδα.
Μεγάλες δυνατότητες
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση για την αγορά κάνναβης, την οποία καταρτίζει η Prohibition Partners (εταιρεία συμβούλων για την αγορά κάνναβης, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο), η Ελλάδα, αν και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να παράγει, εκτιμάται ότι έχει σημαντικές δυνατότητες και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της εγχώριας αγοράς, αλλά και να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα με κάνναβη σε γειτονικές χώρες, καθώς και σε άλλες, μεγαλύτερες αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία αποτελεί την ευρωπαϊκή αγορά με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε φαρμακευτική κάνναβη, καθώς από το 2017, οπότε νομιμοποιήθηκε η εμπορία και η χρήση της, ήδη 60.000 ασθενείς λαμβάνουν σχετική αγωγή και σημαντικό μέρος των αναγκών καλύπτεται από εισαγωγές.
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ακόμη ότι αναγκαίο βήμα για την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σε αρκετά στάδια.