Ο κοροναϊός «χτύπησε» τους γουναράδες σε Καστοριά και Σιάτιστα

Πρώτα θύματα των επιπτώσεων της επιδημίας είναι οι γουναράδες της Καστοριάς και της Σιάτιστας. Η μία μετά την άλλη ακυρώνονται οι διεθνείς δημοπρασίες γουνοδερμάτων και οι εκθέσεις γούνας, λόγω αδυναμίας συμμετοχής των Κινέζων, που εκπροσωπούν το 90% της παγκόσμιας αγοράς

Οι γουναράδες της Καστοριάς και της Σιάτιστας είναι τα πρώτα θύματα των επιπτώσεων του κοροναϊού στο ελληνικό επιχειρείν. Η έξαρση της επιδημίας «παγώνει» τις μεγάλες διεθνείς δημοπρασίες και εκθέσεις γούνας, καθώς η Κίνα εκπροσωπεί ως και το 90% της παγκόσμιας αγοράς. Η μεγαλύτερη δημοπρασία γουνοδερμάτων διεθνώς, που επρόκειτο να γίνει στην Κοπεγχάγη την περασμένη εβδομάδα, ακυρώθηκε, λόγω αδυναμίας συμμετοχής των Κινέζων εμπόρων, όπως και η διεθνής έκθεση γούνας του Χονγκ Κονγκ, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, που είχε προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα.

Χίλιες ελληνικές επιχειρήσεις γουνοποιών και πάνω 100 επιχειρήσεις εκτροφής στη Δυτική Μακεδονία, που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της τοπικής οικονομίας και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, μένουν ξεκρέμαστες. Αδυνατούν σήμερα να δειγματίσουν τα προϊόντα τους, ενώ δεν έχουν και πρόσβαση προς το παρόν σε πρώτες ύλες για την επόμενη παραγωγή.

Με εμφανή ήδη τα πρώτα «συμπτώματα» της νόσου, οι γουναράδες που έχουν δεχτεί απανωτά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια (οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ρωσία, αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων κ.ά) αναμένουν και αγωνιούν.

«Φοβάμαι πως έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για την Καστοριά», λέει στην «Ημερησία» ο γουνοποιός Αντώνης Ντίσιος, ο οποίος πληροφορήθηκε πρόσφατα για την ακύρωση της μεγάλης έκθεσης της Kopenhagen Fur στη Δανία, όπου θα πήγαινε για την προμήθεια 1.500 – 2.000 δερμάτων μινκ, από τα περίπου 10.000 που επεξεργάζεται η επιχείρησή του ετησίως.

antonis_ntisios_goynopoios.jpg
Ο γουνοποιός Αντώνης Ντίσιος

«Με πολλούς και σημαντικούς πελάτες μας και αγοραστές από την Κίνα, έχουμε πρωτίστως ανησυχήσει για την υγεία των πελατών και των οικογενειών τους. Η μάχη με την ασθένεια βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, με πολλές επιστημονικές και ιατρικές προσπάθειες που μένει να γίνουν, τα ταξίδια είναι περιορισμένα και επομένως πολλά εθνικά και διεθνή γεγονότα έχουν ήδη ακυρωθεί λόγω αυτής της απροσδόκητης κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Kopenhagen Fur, με την οποία έκανε γνωστή την αναβολή της δημοπρασίας του Φεβρουαρίου. Σε αυτήν θα πωλούνταν περίπου 2 εκατομμύρια γουνοδέρματα μινκ και άλλα είδη. Το 90% αυτών θα πήγαινε σε κινέζικα χέρια, περί το 9% σε Έλληνες γουνοποιούς και το 1% σε άλλες χώρες.

Τα γουνοδέρματα που παράγονται σε όλο τον κόσμο -μεταξύ άλλων και σε 105 φάρμες εκτροφής στη Δυτική Μακεδονία- είναι χρηματιστηριακό προϊόν και πωλούνται στις μεγάλες διεθνείς δημοπρασίες. Οι τιμές, που προκύπτουν από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, καθορίζουν και την τιμή των ρούχων – τελικών προϊόντων.

«Οι πρώτες δημοπρασίες δείχνουν την τάση της αγοράς. Βλέπουμε πού πάει το πράγμα, καθορίζουμε τις τιμές και κάνουμε τον προγραμματισμό μας», εξηγεί στην «Ημερησία» ο Απόστολος Τσούκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας».

apostolos_tsoykas_proedros_syndesmoy_goynopoion_kastorias_prifitis_ilias.jpg
Απόστολος Τσούκας, πρόεδρος Συνδέσμου Γουνοποιών

Η επόμενη δημοπρασία δερμάτων έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου στη Φινλανδία και διατυπώνονται φόβοι πως θα ακυρωθεί κι αυτή, για τους ίδιους λόγους, ενώ στο μεσοδιάστημα γίνεται η έκθεση γούνας του Μιλάνου, η μεγαλύτερη στον κόσμο, με 40 επιχειρήσεις της Καστοριάς να έχουν δηλώσει συμμετοχή. Η δεύτερη μεγαλύτερη, αυτή του Χονγκ Κονγκ, αναβλήθηκε. Οι εξελίξεις έχουν τη μορφή ντόμινο και η αβεβαιότητα κυριαρχεί.

Αν γίνει η έκθεση του Μιλάνου, οι Έλληνες επιχειρηματίες θα δειγματίσουν τα προϊόντα τους με τις περσινές τιμές, καθώς δεν υπάρχει εικόνα για την φετινή αγορά,

«Υπολογίζαμε να πάμε στην Κίνα και να πάρουμε παραγγελίες. Αν ακυρωθούν και οι επόμενες δημοπρασίες, μπορεί να μείνουμε και από πρώτες ύλες. Αν αυτή η κατάσταση κρατήσει για πολύ, μπορεί να χάσουμε ακόμα και το 50% της παραγωγής μας», επεσήμανε ο κ.Τσούκας.

Η πόλη της Καστοριάς και η Σιάτιστα Κοζάνης συγκαταλέγονται διαχρονικά μεταξύ των μεγαλύτερων κέντρων παραγωγής γούνας στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος ακολουθεί καθοδική πορεία.

goyna1.jpg

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήμασταν ο δεύτερος κλάδος στην Ελλάδα σε εισροή συναλλάγματος μετά τη ναυτιλία. Σήμερα, παρόλο που βρισκόμαστε στα χειρότερά μας, παραμένουμε 7οι ή 8οι, με έναν κύκλο εργασιών 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, έναντι 600 το 2013», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών. Ο ίδιος υπολογίζει σε 4.000 με 5.000 τον συνολικό αριθμό εργαζόμενων στον κλάδο, από τις φάρμες εκτροφής μέχρι την επεξεργασία και το ράψιμο του τελικού προϊόντος.

Η ελληνική γούνα αντεπιτίθεται ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης

«Έχω μαγαζί 28 χρόνια και κάνω εξαγωγές. Η κρίση που ζούμε τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι πρωτόγνωρο», υπογράμμισε ο γουνοποιός Αντώνης Ντίσιος και δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη συνέχεια: «Φοβάμαι πως αν η κατάσταση με τον κορονοϊό κρατήσει για πολύ, θα δεχτούμε το τέταρτο και μεγαλύτερο πλήγμα. Ο κόσμος φεύγει από τα εργαστήρια και ψάχνει αλλού για κάποιο μεροκάματο. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και άλλες έδιωξαν ως και το 80% του προσωπικού. Υπάρχει ακόμα και ο φόβος να φτάσουμε στο άλλο άκρο: να έχουμε παραγγελίες, αλλά να μην έχουμε προσωπικό για να τις εκτελέσουμε».

goyna3.jpg

Ο συνάδελφός του, Μιχάλης Κωνσταντίνου, είναι ένας από τους 17 Έλληνες γουνοποιούς που θα συμμετείχαν στην έκθεση του Χονγκ Κονγκ και έμειναν ξεκρέμαστοι μετά την ακύρωσή της, με τα συμβόλαια προπληρωμένα.

«Είναι η πρώτη έκθεση της σεζόν, αυτή που θα έδινε τα πρώτα μηνύματα από τις παραγγελίες που θα έχουμε, ώστε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας για τα δέρματα που θα παραγγείλουμε και τι παραγωγή θα έχουμε στη σεζόν. Με τις παραγγελίες αυτές θα γεμίζαμε 2-3 μήνες παραγωγή, μέχρι τη μεγάλη έκθεση της Καστοριάς το Μάιο», είπε στην «Ημερησία».

Η ίδια ανησυχία επικρατεί και στις τάξεις των εκτροφέων. «Χωρίς τους Κινέζους δεν υπάρχει αγορά. Θα μείνουν απούλητα τα δέρματα και για αυτά που θα πουληθούν θα πέσουν οι τιμές στα τάρταρα. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ρευστότητας και μια μεγάλη αβεβαιότητα. Δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί η αγορά, δεν μπορούν και οι γουναράδες να καθορίσουν την τιμή για το 2020», επεσήμανε ο Αθανάσιος Λάγγας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων. Εκπροσωπεί 86 επιχειρήσεις εκτροφής και 105 φάρμες, που παράγουν ετησίως 1,5 εκατομμύρια γουνοδέρματα. Αυτά, όπως και το σύνολο των 30 εκατομμυρίων γουνοδερμάτων της παγκόσμιας παραγωγής, στέλνονται στα δημοπρατήρια, όπου πωλούνται στις μεγάλες διεθνείς δημοπρασίες, αφού πρώτα γίνει ο διαχωρισμός τους με βάση το χρώμα (72 διαφορετικά χρώματα), το γένος, το μέγεθος κι άλλες παραμέτρους.

athanasios_laggas_proedros_panellinioy_syndesmoy_ektrofeon_goynoforon_zoon.jpg

Ο κ.Λάγγας θεωρεί 99% σίγουρο ότι μετά την Κοπεγχάγη θα ματαιωθεί και η δημοπρασία της Φινλανδίας. «Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Απριλίου, πάλι στην Κοπεγχάγη. Προσωπικά δεν βλέπω να γίνεται κάτι πριν από τον Ιούνιο», ανέφερε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.